van der Horst

Etappe 10: Sainz out na crash - Peterhansel in het spoor van Roma

Peterhansel - Mini
Peterhansel - Mini
Etappe 10 ging van Iquique richting Antofagasta over 689 km waarvan een aanloopzone van 53 km., gevolgd door een etappe van 631 km tegen de klok. De dag werd afgesloten met een verbindingsrit van 5 km. Vandaag kregen de deelnemers opnieuw enkele duinenpartijen te verwerken alsook opnieuw het gevreesde fesh-fesh of heel fijn zand dat lijkt op bloem en waar de deelnemers zich heel makkelijk in vast rijden.
Terranova - Mini
Terranova - Mini
Bij de wagens twee zeer opmerkelijke situaties. Enerzijds moest de Dakar afscheid nemen van de Spanjaard Carlos Sainz, die op een verbinding van de baan sukkelde en met verwondingen werd overgebracht naar het ziekenhuis. Anderzijds was er zijn landgenoot Roma die opnieuw kostbare tijd verloor tegenover Peterhansel. Al-Attiyah is goed op dreef in de Mini. Hij won vandaag nipt voor Peterhansel die alleen interesse heeft in de prestaties van leider Roma. Deze laatste moest vandaag opnieuw 10 minuten toegeven op de ontketende Fransman en ziet zijn voorsprong in het klassement slinken als sneeuw voor de zon. Maar liefst zes Mini’s binnen de top 7 in de tiende etappe, met daar tussenin de Toyota van De Villiers met de vierde chrono. Terranova verloor 33 minuten en zodoende ook zijn derde plaats ten voordele van Al-Attiyah en de Villiers.

In de tussenstand is Peterhansel genaderd tot op 2min15sec van leider Roma, terwijl Al-Attiyah volgt op 46 minuten. De Villiers volgt in vierde stelling, maar heeft amper 20 seconden voorsprong op Terranova die zoals Roma een slechte zaak deed in de tussenstand.

Barreda
Barreda
De Spanjaard Barreda, tweede in de tussenstand bij de motoren op 55 minuten van zijn landgenoot Coma, was vandaag de snelste en pakte elf minuten terug. Coma doet het vrij rustig aan en werd vandaag vijfde. In de tussenstand staat de Spaanse KTM rijder nog steeds mooi aan de leiding met een voorsprong van 44 minuten op Barreda en 2 uren op de derde, de Spanjaard Viladoms. De Chileen Israël Esquerre, gisteren nog vierde in de tussenstand, viel vandaag weg na een val waardoor de rest een plaats kon opschuiven. Despres maakte zelfs twee plaatsen goed en staat voorlopig zesde met uitzicht op het podium. De Fransman gaat er dan ook voluit voor.

Gerard De Rooy - Iveco
Gerard De Rooy - Iveco
Op het moment van dit schrijven waren er nog maar enkele trucks binnen gelopen, maar het ziet ernaar uit de onze landgenoot Serge Bruynkens een overwinning zal boeken naast Loprais in de Tatra. De Rooy pakte samen met Colsoul een voorlopige derde chrono en blijft uiteraard leider.

Foto's: Vargiolu - Willy WeyensSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in Dakar Rally Raid op woensdag 15 januari 2014.
  • Circuit Zolder

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons