van der Horst

Etappe 10: Loeb op zegejacht - Update: Peterhansel recupereert zege

Sébastien Loeb - Peugeot 2008 DKR
Sébastien Loeb - Peugeot 2008 DKR
Er kon na dagen van ingekorte proeven en afgelaste etappes nog eens gewoon gekoerst worden in de 39ste Dakar. Sebastien Loeb vond gekend terrein terug en pakte een vierde ritzege van deze Dakar. Peugeot bezet met Cyril Despres en Stéphane Peterhansel opnieuw het hele dagpodium. Peterhansel die veel tijd verloor na een aanrijding met een motard kreeg daarna de verloren tijd echter terug en werd alsnog tot winnaar uitgeroepen voor Loeb en Despres.
  • VR Racing
Peterhansel leek met de beste eerste split de jacht op leider Loeb te openen, maar het was al snel Cyril Despres die overnam. Ook Loeb schoof snel voorbij Peterhansel en met de finish in zicht nam hij ook Despres te grazen in het tweede deel van de lange, technische proef. Loeb won voor Despres en Péterhansel.

Voor Mini werd het een dag met gemengde gevoelens. Yazeed Al Rahji en Orlando Terranova waren 'Best of the Rest', maar Mikko Hirvonen kwam in de problemen na een aanrijding met een truck. De Fin brak daarbij zijn radiator.

Ook Nani Roma kende een snertdag. De Spanjaard verloor in zijn Toyota een half uur en moet stilaan zijn podiumaspiraties opbergen. 

Loeb leidt nog steeds en verstevigt uiteraard zijn koppositie. Hij heeft nu al een bonus van 8'23 op Stéphane Peterhansel die de komende dagen nog enkele duinenstroken voorgeschoteld krijgt om zijn achterstand weg te werken, al zijn die eerder schaars. Despres staat op het virtuele podium en mag zelfs nog vooruit kijken, want hij volgt op amper dik tien minuten van Peterhansel. Roma moet al een half uur goedmaken op Despres.

Bij de motoren deed Sam Sunderland met een nieuwe derde stek opnieuw een goede zaak. Hij telt nu al een half uur voorsprong op Matthias Walkner en Gerard Farres Guel die op kousevoeten derde staat. KTM bezet bij de motoren, net als Peugeot bij de wagens, het volledige virtuele podium.

Vrijdag gaat het naar Rio Cuarto met een klassementsproef van bijna 300 kilometer. Openen doen de rijders in de duinen van San Juan, maar het tweede deel van de proef is weer op het lijf geschreven van Sebastien Loeb.

UPDATE: Stéphane Peterhansel krijgt van de organisatie de tijd terug die hij verloor met het wachten op de hulpdiensten na een aanrijding met een motard, waardoor de Peterhansel tot winnaar van de tiende etappe werd uitgeroepen. De winnaar van de vorige editie van de Dakar reed de motor van Simon Marcic aan waarbij de Sloveen zwaar beenletsel opliep. Peterhansel en zijn bijrijder bekommerden zich om de gewonde motard tot de hulpdieste arriveerden maar verloor daarbij veel tijd. Die tijd krijgt Peterhansel nu terug waardoor hij de etappe wint met 7:28 op Sébastien Loeb en 10:01 op Cyril Despres. Peterhansel leidt nu in de tussenstand met 5:50 voorsprong op Loeb en 25:40 op Despres. Roma volgt als vierde op meer dan een uur.


Resultaten onder voorbehoud.

Foto: Peugeot SportSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in Dakar Rally Raid op donderdag 12 januari 2017 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Dakar.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons