van der Horst

Etappe 10: Nabeschouwing van Bernhard ten Brinke

Na een dag overleven én aanvallen heeft Bernhard ten Brinke zijn vierde plaats in het autoklassement weten te behouden. De tiende etappe van Salta naar Bélen bestond voor het overgrote deel uit rauwe offroad pistes. “Een heel moeilijke dag”, typeerde de Nederlandse fabriekscoureur van Toyota Gazoo Racing South Africa. Een opmars in het tweede deel van de etappe over 373 km bracht uiteindelijk een keurige vijfde plaats in het dagklassement.
  • Powercars
Bernhard ten Brinke en zijn Franse navigator Michel Perin reden als vierde auto het grote onbekende in. Tijdens de eerste etappe op Argentijnse bodem werd geduelleerd op pistes zonder duidelijke wegen en dat verhoogde de moeilijkheidsgraad behoorlijk. “We hebben nog even vast gestaan en het vinden van de waypoints viel absoluut niet mee”, vertelde de Toyota-rijder.

Tijdverlies al vroeg tijdens de etappe zette de toon bij de rit door het ruwe ‘maanlandschap’. Naast rauwe off road pistes kreeg de Toyota Hilux ook stroken met slopend kamelengras te verduren. Bernhard met understatement: “Niet bepaald onze favoriete ondergrond…” Het eerste deel van de rit naar Bélen besloot het Nederlands/Franse duo op de achtste plaats. “Uiteraard waren we niet tevreden, dus besloten we het tweede deel aan te vallen.”

Twee posities geklommen
Met het mes tussen de tanden knokten Bernhard en Michel zich naar voren in het tweede bedrijf, waarbij de Toyota Hilux opnieuw een trouwe metgezel bleek. Ook een lekke band kon het Toyota-duo niet afhouden van een opmars: aan de finish bleken twee posities te zijn buit gemaakt. Bovendien werd het tijdverlies op teamgenoot Giniel de Villiers zover beperkt, dat de vierde plaats in het algemeen klassement veilig is gesteld.

“Niet onze beste dag vandaag, maar over het tweede deel van de special waren Michel en ik dan wel weer tevreden”, meldde Bernhard vanuit het bivak. “We staan nog steeds vierde algemeen, dus dat is heel erg positief. Morgen weer nieuwe ronden, nieuwe kansen. Dat het weer zwaar zal worden, staat nu al vast.” 

In het algemeen klassement houden Bernhard en Michel 33 tellen voorsprong op hun Zuid-Afrikaanse teamgenoot, terwijl die andere teamgenoot - Nasser Al Attiyah - een marge heeft van 9,5 minuut. Morgen bestaat de 11e etappe van de Dakar Rally 2018 uit een ‘rondje’ Belén - Fiambalá - Chilecito over 747 km, waarvan 280 km op snelheid.

Bernhard ten Brinke Press



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Dakar Rally Raid op woensdag 17 januari 2018 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Dakar.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons