van der Horst

Etappe 11: Peterhansel ruikt 13de Dakarwinst

Stéphane Peterhansel
Stéphane Peterhansel
De elfde etappe in de 39ste Dakar ging naar Sebastien Loeb, maar de eindzege lijkt naar Stéphane Peterhansel te gaan. Beide kemphanen eindigden vrijdag op een zucht van elkaar.
  • Oeste Kart
Donderdag zag het er heel even rooskleurig uit voor Loeb. Hij ging aanvankelijk lopen met de dagwinst en bouwde een mooie voorsprong uit op Peterhansel in de algemene stand, maar de jury bij organisator ASO maakte een hertelling na die slopende tiende etappe. Peterhansel kreeg een kwartier terug nadat hij was gestopt om een motorrijder te helpen die onder zijn Peugeot was beland. Weg dagzege voor Loeb, en ook een stevige knauw in zijn winstambities, want in plaats van een voorsprong te verdedigen moest Loeb vrijdag vol aan de bak. De Elzasser werd daarbij niet bepaald geholpen door het weer die de proef nog maar eens in twee knipte en het aantal wedstrijdkilometers reduceerde.

Loeb eindigde het eerste deel in het spoor van Peterhansel en had dus al drie minuten goedgemaakt, maar bij de start van het tweede deel liep het mis. Loeb maakte een klein foutje en verloor zijn bonus. De rallykampioen greep wel nog de dagzege maar kwam amper 18 seconden dichter op Peterhansel. Loeb kijkt dus aan tegen een achterstand van 5'32 minuten met nog één proef te gaan, een showproef van amper 64 kilometer. Peterhansel hoeft zich morgen dus enkel te concentreren op Loeb om zijn 13de eindzege binnen te halen. Het zou zijn zevende zege zijn bij de wagens, waarmee hij succesvoller zou worden bij de wagens dan bij de motoren.

Cyril Despres lijkt goed op weg om het feestje bij Peugeot compleet te maken en te zorgen voor een volledig Frans podium. Hij beperkte de schade en mengde zich niet in de strijd tussen Loeb en Peterhansel. Hij volgt op ruim een half uur van de leider.

Zonder ongelukken wordt Nani Roma vierde en eerste niet-Peugeot. De Spanjaard zal weliswaar geen Toyota, gerund door het Belgische team Overdrive, op het podium krijgen. Tussen de Toyota van Giniel De Villiers en de Mini van Orlando Terranova spant het wel nog om de vijfde plaats.

Ook de Pool Jakub Przygonski en onze Belg Tom Colsoul bereikten al het bivak en lijken beslag te kunnen leggen in de door hen verhoopte top tien.

Bij de motoren kan de Britse KTM-rijder Sam Sunderland rustig uitbollen en de winst grijpen. De tweede plaats lijkt te gaan naar Mathias Walkner (KTM) maar hij moet achter zich kijken want de Fransman Adrien Van Beveren en de Spanjaard Gerrard Farres Guel vechten een secondeslag uit en kunnen in hun strijd zomaar de tweede plaats nog meegraaien.

Er wacht de karavaan zaterdag vooral nog een lange verbindingsrit van ruim 700 kilometer richting de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires. De proef van 64 kilometer wordt in het begin gereden, dus de eindwinnaar zal zaterdag vrij snel gekend zijn. Schrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in Dakar Rally Raid op vrijdag 13 januari 2017 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Dakar.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons