van der Horst

Etappe 11: Nabeschouwing van Team de Rooy

Niet geheel ongeschonden bereikten de Team De Rooy Iveco’s de finish van de koninginnenrit van de Dakar 2018. Maar het resultaat mocht er desalniettemin zijn: Federico Villagra greep de leiding in het klassement. Door een penalty wegens een gebroken strap in etappe 10, die vandaag werd doorgerekend, is de marge van de Argentijn echter maar klein: 1.07. “Maar dat maakt niet uit: aan kop is aan kop”, vond Villagra.
Lang leek het erop dat ‘Coyote’ de elfde etappe, in de duinen van Fiambalá, zou gaan winnen, maar op het laatste moment stak MAZ-rijder Siarhei Viazovich daar een stokje voor. Toch was de rit ruim voldoende om een achterstand van 24 minuten op Eduard Nikolaev om te zetten in een voorsprong van 16 minuten. Later op de avond werd daar de straftijd nog vanaf getrokken.

De even beroemde als beruchte Fiambalá-etappe was terecht vooraf als de koninginnenrit bestempeld. Het klassement werd volledig op zijn kop gezet. Villagra greep de leiding, maar teamgenoot Ton van Genugten verloor twee uur door een ongelukkige landing van een duin, waarbij de koppeling van de stuurpomp van de Iveco Powerstar brak en Van Genugten geen stuurbekrachtiging meer had.
Monteur Bernard der Kinderen ging met hulp van Van Genugten en navigator Peter Willemsen meteen aan de slag om de boel te repareren. “Maar waarschijnlijk hebben we iets te snel willen zijn, want na een half uur liep weer de olie van de stuurbekrachtiging eruit en moesten we opnieuw beginnen.” Alles bij elkaar kostte dat ruim anderhalf uur.
De derde keer dat Van Genugten moest stoppen was vanwege een lekke band. De vierde keer was wegens wat vervolgschade van de geschonden neus van de Iveco Powerstar. “De hoofdschakelaar sloeg af. In totaal hebben we vier keer stilgestaan”, vertelt Van Genugten, die in het klassement naar de zevende plaats zakte.

Villagra kwam er ook niet zonder kleerscheuren vanaf. “We hebben een lekke band gehad, wat een kwartier kostte”, vertelt de Argentijn. “Het was echt lastig, met veel duinen. Dat is niet erg, maar het waren zware, ‘trage’ duinen waar je maar met moeite overheen kwam.”
Uiteraard was Villagra zeer tevreden met het feit dat hij in zijn eigen land aan de leiding van het truckklassement gaat. “Heel trots. Dit is een extra motivatie, want de komende dagen krijgen we nog een aantal heel lastige etappes, waarin nog van alles kan gebeuren. De voorsprong is minimaal, maar dat geeft niet. Aan kop is aan kop en we proberen dat vast te houden tot aan Cordoba.”
 
Tussen het succes van Villagra en de pech van Van Genugten door reed de derde Team De Rooy Iveco, Artur Ardavichus, een degelijke elfde etappe, die hem de vijfde plaats in het klassement opleverde. De nummers 5 (Ardavichus) en 7 (Van Genugten) zijn echter maar gescheiden door nog geen drie minuten.

Team de Rooy Press



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Dakar Rally Raid op donderdag 18 januari 2018 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Dakar.
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons