van der Horst

Etappe 12: Nabeschouwing Iveco Team de Rooy

Een spannende dag, echter geen grote verschillen in de 12e etappe van Fiambalá naar Copiapó over 319 kilometer. Het zou volgens het routeboek van Le Dakar een behoorlijk zware proef moeten zijn en finishen zou betekenen dat je boven in het klassement kon eindigen. Als we uiteindelijk de verschillen zien bij de finishlijn blijkt niets minder waar te zijn. Het gaat wederom om seconden en dus blijft ook het algemeen klassement ongewijzigd.
  • LTF
Voor Gerard de Rooy, die gisteren toch nog officieel zijn 6e ritzege op zijn naam mocht schrijven, begon de proef van vandaag met een tegenvaller: “Na 10 kilometer reden we al lek. Ik kan niet zeggen dat ik een rare stuurfout maakte of dat er echt grote stenen lagen, maar het betekende wel stilstand en wederom een kleine 10 minuten achterstand op de rest.  Daarna waren er nog een aantal duinpartijen maar ze waren veel minder spectaculair dan ik vooraf had gehoopt. Het betekende in elk geval dat we er zonder enige moeite doorheen konden maar ik verwachtte nou ook niet dat de concurrentie hier echt van onder de indruk zou raken. Verder hebben we onderweg weinig of geen gekke dingen gezien, gewoon een rustige koersdag. Eigenlijk niks aparts!”

Uiteindelijk weet Gerard de etappe af te sluiten met een 3e tijd. Winnaars worden het KAMAZ duo, Karginov in 4:09:44 uur en Mardeev op 2:36 minuut. Gerard heeft 2:49 minuut meer nodig en wordt direct gevolgd door zijn teamgenoot Miki Biasion die 3:10 minuut achter de etappe winnaar binnen komt. Het is Miki in zijn IVECO Trakker Evo II, nog niet gegund om een dagoverwinning op zijn naam te schrijven. In de editie van 2012 wist hij dit 3 keer te doen dus we verwachten nog iets van hem in de laatste 2 etappes.

Voor trucker en Team de Rooy rookie René Kuipers was het wederom een dag zonder tegenslag en uiteindelijk een resultaat waar hij tevreden mee kan zijn. Een keurige 10e plaats met een verschil van 28:14 minuut brengen hem stevig in de top 10 van het algemeen klassement.

In het  algemeen klassement gaat Nikolaev aan de leiding en als hij zich de laatste 2 etappes weet in te houden kan hem de titel nauwelijks nog ontgaan. Hij weet zich gesteund door teamgenoten Mardeev, die als 2e een achterstand van 31:20 minuut heeft, en Karginov die met 50:26 minuut al een respectabel gat heeft tot de eerste concurrent. Kolomy in zijn TATRA staat 4e. Gerard staat 5e en nog steeds is een podium plaats in zicht. Karginov en Kolomy staan beiden binnen 6 minuten van de De Rooy kopman en niets is mooier dan een ereplaats in Le DAKAR te behalen dus zal hij in de komende 2 dagen moeten laten zien wat zijn IVECO Powerstar waard is.

Morgen nog de laatste echte beproeving met een special van 441 kilometer. De verbinding bedraagt 294 kilometer en de deelnemers rijden van Copiapó naar La Serena. Het is de op één na langste special van de trucks, alleen die van Arica naar Calama in stage 6 was net 13 kilometer langer. Het gebied dat men vrijdag doorkruist bevat de laatste serieuze duinpartijen van deze rally. Aan het einde van de proef wordt de ondergrond al wat harder en dat zal zo blijven tot aan de finish in Santiago. Het wordt voor het Team de Rooy dus een laatste ultieme poging om nog op het podium terecht te komen.
Op naar morgen, we kijken er wederom naar uit.

Iveco Team de Rooy press



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Dakar Rally Raid op donderdag 17 januari 2013.
  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons