van der Horst

Etappe 13: Nabeschouwing Iveco Team de Rooy

“Vandaag dan toch nog een laatste poging om op het podium te komen”, aldus Gerard de Rooy bij de start van de 13e etappe van Copiapó naar La Serena. Er zaten veel soorten ondergrond in en ook nog een redelijk stuk duinen, iets wat Gerard graag wil omdat daar vaak de verschillen kunnen worden gemaakt en dat was het laatste wat hem te doen stond.
Het bleek de gehele proef een spannende nek aan nek race tussen Gerard de Rooy in zijn IVECO en Karginov in zijn KAMAZ. Gerard opent de proef sterk, wordt in het tweede deel met harde gravel pistes weer voorbij gegaan door Karginov. Zodra Gerard in het zand komt neemt hij wederom het estafette stokje over en bij het einde van de duinen partij waar men een neutralisatie zone begint heeft Gerard 18 seconden voorsprong opgebouwd ten nadele van Karginov.

Na de neutralisatie wordt het terrein sneller en krijgen we meer rotsen en gravelpaden, opnieuw pakt Karginov het roer weer over en staat de koppositie nu niet meer af tot aan de finishlijn van de 13e etappe.

Het verschil dat Karginov heeft weten te maken aan het einde van de special bedraagt toch nog altijd 2:48 minuut op Gerard de Rooy. Een 3e plaats is weggelegd voor Loprais die 8:04 minuut meer nodig heeft. Miki Biasion rijdt ook de gehele dag goed mee voorin en weet met een 4e plaats zijn schade te beperken tot 10:57 minuut. Nikolaev wordt 5e op 14:02 minuut.  De gaten worden daarna groter, 6e wordt Marcel van Vliet op 21:22 minuut gevolgd door Mardeev op 23:09 minuut en Kolomy op 25:31 minuut.

Met de achterstand die de laatste 2 rijders hebben opgelopen is Gerard zeker blij. Hij schuift door de matige prestatie van Kolomy een plaats op in het algemeen klassement. Hij blijft echter nog steeds achter het KAMAZ-trio al heeft Karginov ondertussen een 2e plaats in bezit genomen ten koste van Mardeev. De achterstand die Gerard de Rooy heeft op Mardeev bedraagt 4:41 minuut en die op Karginov bedraagt 8:44 minuut. Het verschil is in de laatste korte special eigenlijk alleen nog goed te maken door technische problemen van beide rijders en daar blijft het Team de Rooy nog voorzichtig een dag op hopen.

Tom Colsoul: “Super gereden proef. Echt tevreden en eigenlijk hoogst verbaast dat Nikolaev toch nog bijna 3 minuten op ons weet te pakken in het laatste gravel stuk. Ook wij reden hier al wat het halen kon en dachten eigenlijk dat de winst vandaag binnen was. Nog een aantal leuke stukken kunnen verkorten in de proef en gelukkig geen extra lekke banden gereden.”

Gerard de Rooy: “Toch vielen de duinen weer tegen. Ze rijden de meeste zware duinen door het dal voorbij en voor het publiek worden er uiteindelijk een paar matige duinen in het parcour tussen gezet waar je overheen moet. De proeven van vorig jaar waren vele malen zwaarder en dat maakt toch dat je af en toe het verschil kon maken. Op dit soort proeven kun je hooguit een paar minuten pakken maar maak je geen 15 minuten goed op je concurrenten.”

De afsluitende etappe van La Serena naar Santiago is een lange. Vooraan in de proef zit een special van 128 kilometer over harde gravelpaden. De verbinding bedraagt in totaal 502 kilometer en brengt de gehele karavaan naar het beoogde einddoel, finishplaats Santiago in Chili, eindstation Le Dakar 2013. Hopelijk toch nog één dag genieten en mogelijk een klein wonder voor het Team de Rooy.

Wordt vervolgd……

Team de Rooy press



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Dakar Rally Raid op vrijdag 18 januari 2013.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons