van der Horst

Etappe 13: Nabeschouwing René Kuipers

De laatste scherprechter in de Dakar 2013 was de special tussen Copiapo en La Serena. De 13de rit over 441 kilometer bevatte een verraderlijke mix van duinen, zand en snelle brede gravelpaden. René Kuipers knokte zich terug na een ongelukkige wielwissel en finishte als elfde. De debuterend truckcoureur van Team de Rooy start de slotdag als de nummer negen in het algemeen klassement.
  • Dreamdrive
Lek rijden resulteert altijd in tijdverlies. Als alles normaal verloopt is een equipe een klein kwartiertje later weer onderweg met een vers wiel. De kapotte band voor René Kuipers tussen waypoint 6 en 7 gaf meer vertraging, omdat zijn truck van de luchtbalg (soort krik) schoot. De equipe met startnummer 514 duikelde hierna naar de zestiende positie, maar kon de schade behoorlijk beperken door het tempo op te schroeven.

"Normaal is het wisselen van een band niet zo spannend. Vandaag wel. De truck gleed van de balg en het was hard werken om de boel weer in gareel te krijgen. We zijn bij die wissel helemaal kapot gegaan”, vertelt de coureur uit Ambt-Delden kort na de finish van de etappe. "De proef zelf was prachtig. Heel afwisselend. Het parcours was wel genieten, maar die band hè...”

Het tijdverlies zorgt dat René Kuipers, navigator Moi Torrallardona en monteur Peter van Eerd één plaats prijs moeten geven in het algemeen klassement, maar is uitgelopen op de concurrenten daarachter. Het trio staat nu negende. Teamgenoot Gerard de Rooy heeft vandaag een positie gewonnen in het klassement. Hij is opgeschoven naar de vierde plaats als beste Nederlander in het vrachtwagenklassement.

FERM Dakar fact: ontspanning na inspanning

De techniek is heel belangrijk, maar ook de fysieke en geestelijke conditie van rijder, navigator en technicus zijn van wezenlijk belang. In de Dakar moet ook plaats zijn voor ontspanning na inspanning. Door gezond te eten en zoveel mogelijk te slapen of door een behandeling door masseur of giropractor. Er zijn ook coureurs die ontspanning vinden in het lezen van een boek of het luisteren naar muziek met een iPod. Gerard de Rooy en René Kuipers streamen hun muziek rechtstreeks naar de Pioneer stereo installatie in hun rallytruck. Zo ontspannen de coureurs van Team de Rooy tijdens de verbindingsroute. De muziek zorgt tevens voor afleiding als navigator en monteur nog wat bijslapen.

FERM World Rally Team pressSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Dakar Rally Raid op vrijdag 18 januari 2013.
  • LTF

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons