van der Horst

Etappe 2: Nabeschouwing van Bernhard ten Brinke

Bernhard ten Brinke kijkt positief terug op de eerste serieuze duinenetappe van de Dakar 2018. De Nederlandse fabriekscoureur van Toyota Gazoo Racing South Africa kreeg samen zijn Franse navigator Michel Perin 267 km zand en duinen voor zijn kiezen en finishte als 10e, op net geen twintig minuten van winnaar Cyril Despres. “Vandaag was een prima dag. Twee foutjes kostten ons acht minuten, dat is jammer maar niet meer dan dat. De wedstrijd is nog lang.”
In het kielzog van teamgenoot Nasser Al-Attiyah racete Bernhard vandaag als tweede de grote zandbank in rond Pisco voor de tweede etappe van de Dakar Rally 2018. Aangezien de auto’s vertrokken voor de motoren, moest helemaal zelf het spoor worden gezocht. Tot kilometer 120 reed het Nederlands/Franse duo het gat naar Al-Attiyah dicht. 

“Ik kon Nasser prima volgen, totdat we een rondje moesten draaien op een duin en vast kwamen te zitten op een plateau (vlak deel van een duin, red.). De auto moest worden gekrikt en de zandplaten gebruikt om weer los te komen. Dat kostte zo’n vier minuten”, vertelt Bernhard.

Flinke klappen
Door de vele ‘gebroken’ duinen in de laatste 100 kilometer van de special werd de Toyota HiLux flink op de proef gesteld. Maar zowel Bernhard, Michel als de HiLux gaven geen krimp. “Als zo’n duin ineens ophoudt bij het afdalen maak je flinke klappen. Het was dus best een heftige stage, maar de Toyota deed het geweldig. En wij hebben er ook niets aan overgehouden.”
Het venijn zat vandaag ook in de staart, want de organisatie bezorgde de equipes een zoektocht naar een verborgen way point in de laatste 10 km. “Onze koers lag net iets teveel naar links, waardoor we terug moesten rijden om het te vinden. Daarmee lieten we opnieuw een minuut of 4 liggen.”

‘Gewoon een goede dag’
Van het kleine tijdverlies ligt de Nederlandse fabrieksrijder echter geen moment wakker. “Ik ben onderweg met een voor mij volledig nieuwe Toyota en dit is de tweede dag dat Michel en ik samen rijden. Het was dus gewoon een goede dag”, concludeert Bernhard. “Morgen starten we rond de tiende plek en dat is een mooie positie.”

De derde etappe van de 40ste Dakar Rally loopt morgen van Pisco naar San Juan de Marcona. De totale afstand bedraagt 504 km, waarbinnen Bernhard ten Brinke en Michel Perin een special stage van 296 km moeten afwerken in hun Gazoo Racing Toyota.

In het algemeen klassement staan Bernhard en Michel op een 9e plaats, op 17.43 min. van leider Cyril Despres.

Bernhard ten Brinke Press



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Dakar Rally Raid op maandag 8 januari 2018 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Dakar.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons