van der Horst

Etappe 2: Nabeschouwing van team de Rooy

Wuf van Ginkel zag al op de tweede dag van de Africa Eco Race zijn kansen op een mooi klassement vervliegen. In de 443 kilometer lange etappe van Erfoud naar Foum Zguid kreeg hij de maken met zoveel pech dat hij halverwege uit de proef moest rijden om via de weg het bivak te bereiken. Een niet goed werkend bandenaflaatsysteem lag aan de basis van de ellende.
Doordat het systeem aan één kant van de Iveco niet goed werkte, kon monteur Bert van Donkelaar de banden niet op de juiste spanning krijgen. In de etappe met afwisselend duinen, zand, snelle paden en rivierbeddingen met stenen was de bandenspanning juist cruciaal. Het probleem leverde Van Ginkel twee aan flarden gereden banden op en eentje die langzaam leegliep. “De kapotte banden hebben we gewisseld en die ene die leegliep hebben we naar de andere kant verplaatst, waar het bandenaflaatsysteem nog wel werkte”, vertelt Van Ginkel. “Helaas bleek dat niet genoeg, want door de verkeerde bandenspanning ging er een stuurkogel kapot, waardoor er nog eens twee banden stuk sloegen. Toen was het over. De stuuras wilde niet meer naar links. Dan kun je niet meer rijden. Doodzonde dat zo’n klein euvel zulke grote gevolgen heeft. Het ging zo lekker.” In totaal moesten Van Ginkel en zijn crew zes keer een wiel verwisselen.
 
Bij Mhamid kon Van Ginkel de weg op om zo naar het bivak bij Foum Zguid te rijden. Omdat hij niet naar links kon sturen, nam hij sommige bochten in de achteruit. “Rechts achteruit is ook linksaf. Het is alleen wat omslachtiger.”
 
In het bivak aangekomen had Van Ginkel even de tijd nodig om zijn teleurstelling te verwerken. “Dit is een grote domper. We zijn hier niet om via de weg te rijden. Juist niet. Het klassement kunnen we vergeten nu. Dan maar kijken of er nog wat mooi dagresultaten in zitten.”

Team de Rooy PressDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Africa Eco Race op donderdag 4 januari 2018 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Africa Eco Race.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons