van der Horst

Etappe 3: Nabeschouwing Iveco Team De Rooy

Geen enkele truckliefhebber zal verbaasd zijn over de uitslag van de derde dag; weer de eerste plek voor IVECO-rijder Gerard de Rooy. Op de derde plek was Miki Biasion terug te vinden die op 2.31 minuten van winnaar De Rooy over de finish kwam. Daardoor stonden er vandaag twee IVECO's van IVECO Team De Rooy op het podium na de speciale etappe van 243 km.
  • De Swert Opticiens

Gerard de Rooy mag dan alle proeven tot nu toe gewonnen hebben, zijn leiding in het truckklassement is nog lang niet onaantastbaar. Hij heeft nu een voorsprong van zeven minuten op de Tatra van Ales Loprais en heeft rugdekking van teamgenoot Miki Biasion die een achterstand heeft van 13.26 minuten. Hans Stacey heeft vandaag helaas weer tijd verloren. In de top vijf staan nu vier verschillende merken, een bewijs dat de strijd om de koppositie hevig is.

Al na 108 km was het duidelijk dat Gerard de Rooy weer gebrand was op een ritzege. Hij kwam na 1 uur en 12 minuten voorbij, op 3 minuten gevolgd door de Kamaz van Eduard Nikolaev, en Miki Biasion met zijn IVECO op drieënhalve minuut. Hans Stacey had toen al een achterstand van ruim acht minuten opgelopen.

Het was een dag met gemende gevoelens; blije vanwege het feit dat de leider in het algemeen klassement, Gerard de Rooy, de wedstrijd van vandaag van meet af aan wist te domineren en de koppositie niet uit handen had gegeven. Minder enthousiaste omdat Hans al in zijn derde etappe de kansen op een overwinning bijna moet vergeten. Vandaag waren er problemen met de brandstoftoevoer waardoor hij de nodige tijd moest prijsgeven en pas als 15e over de meet kwam.

Gerard de Rooy legde de special van 243 kilometer af in een tijd van 2.55 uur wat inhoudt dat hij met een gemiddelde snelheid van 83 km/uur de proef heeft gereden. Hij zou tussen de auto's bijna een top tien notering hebben behaald, wat een ongelooflijke prestatie is.
"Het liep perfect vandaag, geen technische mankementen, behouden en safe gereden en geen enkel navigatieprobleem. Enfin, de uitslag spreekt voor zich," meldt navigator Tom Colsoul aan de finish.

Ook teamgenoot Miki Biasion reed vandaag wederom een ijzersterke proef en kwam op 2.31 minuut als 3e door.
René Kuipers lijkt aardig te wennen aan zijn racetruck; hij zette vandaag de 15e tijd op de klokken met een achterstand van 39.53 minuut op kopman Gerard de Rooy. Hans Stacey kwam als 19e over de streep met een achterstand van 46.59 minuut.

Gerard de Rooy: "Het is genieten, maar gevaren liggen overal op de loer. Eén lekke band en de voorsprong is weg."

Morgen een lange special van 289 kilometer, met weer veel duinen en aan het einde een ongelooflijke, twee kilometer lange afdaling zoals die nog nooit eerder in Le Dakar is voorgekomen. De finish vorig jaar bij Liquique zou daarmee vergeleken kinderspel zijn!

Iveco Team De Rooy press




Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Dakar Rally Raid op maandag 7 januari 2013.
  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons