van der Horst

Etappe 4: Nabeschouwing René Kuipers

De special stage tussen Nazca en Arequipa kreeg van de Dakar organisatie een veelzeggende bijnaam: de proef van de 1001 duinen. In de zwaarste etappe tot nu toe hield René Kuipers zich uitstekend staande. Met de Team de Rooy rallytruck finishte de Twentenaar als twaalfde. In het algemeen klassement is René Kuipers met een negende plaats voor het eerst tot de top 10 doorgedrongen.
Na een avontuur over 288 kilometer weet René Kuipers waarom juist deze dag een geuzennaam kreeg: "Duinen zo hoog, niet normaal meer.” In openingsfase van de vierde etappe moest een oneindig lijkende duinenserie worden overwonnen, om in het zicht van de finish nog een reus van zand te beklimmen. Om de duin vervolgens ook weer af te dalen van 1800 naar 400 meter...

René Kuipers: "Het was erg zwaar vandaag, maar afgezien van één lekke band hebben we geen problemen gehad. We moesten het wiel wisselen in de duinen en dat kostte ons 16 minuten. Voor het overige liep het gewoon goed.” De evenaring van de beste dagprestatie door René Kuipers, navigator Moi Torrallardona en monteur Peter van Eerd zorgt dat het trio nu de negende plaats in het totaalklassement inneemt. De nieuwe leider bij de trucks is Ales Loprais. De dagzege ging naar Ayrat Mardeev.

FERM Dakar fact: wiel wisselen


Alles is teamsport in de Dakar. Ook het wisselen van een lekke of kapotte band. Bij zo'n probleem springen coureur, navigator en monteur alle drie uit de cabine, waarbij de één het verse wiel tevoorschijn haalt, de ander met de luchtsleutel de wielbouten los draait en de derde man de luchtbalg tevoorschijn haalt en positioneert. Die luchtbalg neemt de plaats in van de conventionele krik, die in het zand hopeloos weg zou zakken. De benodigde lucht voor luchtsleutel en -balg wordt geleverd door het standaard druksysteem. Als de combinatie van mens en techniek soepel samenwerkt is de grote rallytruck na een kwartiertje weer op weg met een vers wiel.

René Kuipers press



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Dakar Rally Raid op dinsdag 8 januari 2013.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons