van der Horst

Etappe 4: Opnieuw Al-Attiyah - Sainz kansloos voor zege - De Rooy leider af

Nasser Al-Attiyah - Demon Jefferies Buggy
Nasser Al-Attiyah - Demon Jefferies Buggy
Er is nogal wat te doen rond de Spanjaard Carlos Sainz. De ex-rallykampioen zal deze Dakar zeker niet winnen en staat momenteel op meer dan 3 uren van leider Peterhansel. Sainz wordt reeds twee dagen geplaagd door mechanische problemen aan zijn Buggy en moest daarenboven nog eens de verloren tijd aan het fameuze way point, die hij nadien terug kreeg, opnieuw inleveren. Maar ook zonder die 20 minuten had de Spanjaard nu reeds de handdoek moeten werpen. Bij Red Bull zijn nu alle ogen gericht op de Qatari Al-Attiyah wie vandaag wederom de zege naar zich toe trok.
Al-Attiyah had vandaag 36 seconden minder nodig dan de Fransman Chicherit. Hierdoor liep hij opnieuw 1m17s in op de MINI van leider Peterhansel die vandaag de derde chrono klokte. De Villiers werd met zijn Toyota vierde, voor de MINI’s van Roma en Noviskiy. De andere MINI, het exemplaar van Holowczyc, crashte gisteren en verdween uit de wedstrijd.

Peterhansel heeft nu een voorsprong van 5m16s op een ontketende Al-Attiyah, terwijl De Villiers reeds tegen een achterstand aankijkt van meer dan 33 minuten. Deze laatste voelt de hete adem in zijn nek van de MINI’s van Novistiy en Roma, terwijl de Toyota van Chicherit op een voorlopige zesde plaats staat op 42 minuten. De rest volgt reeds op meer dan een uur. Ook veel tijdverlies voor spektakelman Robby Gordon die de Hummer op zijn dak parkeerde.

Petronas Team De Rooy - Iveco Powerstar
Petronas Team De Rooy - Iveco Powerstar
Bij de vrachtwagens waren vandaag de twee Russische Kamaz van Mardeev en Karginov aan de macht na de hattrick van De Rooy eerder. De Nederlander Stacey kon de schade voor Team de Rooy beperken met een derde plaats op 6m22s. Ook Loprais, met de Belg Bruynkens als co, moest met de Tatra meer dan 18 minuten toegeven, maar kon mede door het verlies van De Rooy de leiding over nemen van de Nederlander. Deze volgt op 56 seconden. Met Colsoul en Bruynkens dus twee Belgen aan boord in strijd voor de kop van de wedstrijd. Maar de twee Kamaz van de Russen Nikolaev en Mardeev blijven in het spoor op respectievelijk 7 en 18 minuten achterstand. Peter Versluis, met onder meer onze landgenoot Jurgen Damen aan boord, verloor vandaag 2 uren en valt terug in de tussenstand naar de 12de plaats. Miki Biasion vinden we voorlopig niet terug in de rangschikking. Hij maakte enkele buitelingen en heeft zware schade opgelopen. Een zwarte dag voor Team de Rooy... (zie persbericht Team De Rooy voor verdere informatie).

Bij de motoren krijgen we een verrassende nieuwe leider. De Spanjaard Barredo won deze zware vierde rit voor de Fransman Pain die met zijn Yamaha verrassend de nieuwe leider wordt voor zijn landgenoten Casteu en Despres. Winnaar Barredo staat met zijn Husqvarna 4de voor zijn merk- en landgenoot Viladoms. Ondanks de vrij grote verschillen tijdens deze vierde etappe, staan de deelenemrs binnen de top 10 op amper 10 minuten van elkaar. Mooie en merkwaardige wedstrijd bij de motoren. Despres werd vandaag pas 15de op 17 minuten van de winnaar, terwijl de Noor Ullevalseter zelfs 24 minuten moest toegeven. De Belgische Nederlander Verhoeven, goed mee in het begin van deze editie, werd pas als 53ste afgeklokt op 52 minuten van de winnaar. Hij duikt naar de 27ste plaats op 45 minuten van de nieuwe leider.

Foto's: Willy Weyens & Red Bull



Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in Dakar Rally Raid op dinsdag 8 januari 2013.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons