van der Horst

Etappe 5: Loomans naar huis – Fontyn leider bij motoren

Africa Eco Race - Martin Fortyn - KTM
Africa Eco Race - Martin Fortyn - KTM
Net voor de rustdag was er vreugde en verdriet in het Belgische kamp. Jacky Loomans en Frits Driesmans gooiden gisteren na de aankomst de handdoek in de ring toen er onrustwekkend nieuws kwam van het thuisfront inzake de gezondheidstoestand van de vader van Frits. We wensen het team Art of Speed veel sterkte toe. Anderzijds werd een andere landgenoot, Martin Fortyn, is dan weer de nieuwe leider bij de motoren.
  • Heinz Performance
Art of Speed is dus zijn speer kwijt. Het duo Loomans / Driesmans lag in derde positie toen er slecht nieuws kwam vanuit België, waardoor het duo onmiddellijk besloot om na de aankomst begrijpelijk het eerste vliegtuig richting België te nemen.

Vandaag stonden tussen Gwirat Larjam en Dakhlan 685 km op het menu waarvan 332 km tegen de chrono.

Bij de motoren heeft de Nederlander maar twee dagen kunnen genieten van zijn leidersplaats. Hij zag zijn voorsprong van 16 minuten ombuigen naar een achterstand van 5 minuten. De KTM rijder werd vandaag pas 9de op 34 minuten van de Oostenrijker Rabenlehner die de dagzege behaalde voor zijn landgenoot Pelzmann, de Fransman Arnoult en onze landgenoot Fortyn. Deze wordt de nieuwe leider met 5 minuten voorsprong op Martens en een 20-tal minuten op het Franse duo Dubois & Arnoult. Ondertussen is ook een andere landgenoot Lesage de top 5 binnen geslopen, maar dan wel op anderhalf uur van de nieuwe leider.

Bij de wagens moest Jean-Louis Schlesser zijn eerste nederlaag van deze rally incasseren. Hij moest amper een dikke minuut inboeten tegenover zijn landgenoot en tweede in de tussenstand, Jérôme Pelichet die zijn Toyota naar de zege stuurde. Binnen de top 2 verandert er dus amper iets. Schlesser leidt nog steeds met de hete adem van Pelichet in zijn nek die volgt op 10 minuten. En dit na bijna 17 uren ploegen en afzien. Onwaarschijnlijk.

Africa Eco Race - Van Cauwenberghe - Castelein - Toyota
Africa Eco Race - Van Cauwenberghe - Castelein - Toyota
Het onfortuinlijke Art of Speed duo Loomans / Driesmans geven dus een mooie derde plaats uit handen aan de Tsjech Zapletal die zijn Hummer op een voorlopig podium hijst. Maar ook hij heeft op zijn beurt amper 10 minuten voorsprong op een voortreffelijke Joost Van Cauwenberge en Jacques Castelein in hun Toyota van Alltrack Racing.

Foto's: Africa Eco Race / Desert RunnerDit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in Africa Eco Race op woensdag 2 januari 2013.
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons