van der Horst

Etappe 6: Weinig verschuivingen vooraan - Versluis en Damen winnen bij de trucks

Peter Versluis-Jurgen Damen - VEKA MAN
Peter Versluis-Jurgen Damen - VEKA MAN
De zesde etappe van deze Dakar zal in het geheugen blijven als het moment dat twee Argentijnse journalisten en onze landgenoot Eric Parente het leven lieten tijdens het beoefenen van hun passie. De rustdag op zaterdag zal voor de deelnemers welgekomen zijn na een hectische eerste week. Vandaag ging het van Tucuman richting Salta.
  • LTF
De Mini’s deden het opnieuw voortreffelijk met winst voor Peterhansel voor Al-Attiyah en Terranova. De Villiers en Sainz gaven weinig toe en ook leider Roma pakte met een zesde plaats amper 6min36sec. extra op de winnaar. Roma gaat met de Mini dus de rustdag in als leider voor merkgenoten Terranova (+30min30sec) en Peterhansel (+33min23sec). De Villiers is de eerste niet-Mini op de vierde plaats op 40min45sec. terwijl Al-Attiyah de top 5 afsluit op 1u22min. Net als Sainz kreeg de Qatari gisteren een uur staftijd aangesmeerd omdat ze een way point hadden gemist. De Spanjaard volgt in zesde positie op twee uren van zijn leidende landgenoot.

Bij de motoren was er geen reden tot juichen, maar er werd wel geraced. De Fransman Coma heeft alles onder controle en werd vandaag tweede na de Fransman Duclos. Metge klokte de derde chrono voor Barreda en Despres. De chronos lagen dicht bij elkaar en zodoende verandert er quasi niets in de tussenstand. Alleen Lopez Contardo maakt een lelijke duik in een rivierbedding en moest opgeven met een zwaar gehavende motor.
De Spaanse KTM rijder Coma gaat rusten met 42 minuten voorsprong op zijn landgenoot Barroda en een vol uur op de Fransman Duclos. Despres staat mede door een uur straftijd pas 11de op 2u24min van zijn grootste concurrent in het verleden.

Bij de truck is het tij gekeerd voor de VEKA mannen Peter Versluis en onze landgenoot Jurgen Damen die hun eerste ritzege behaalden met hun MAN. Ook hier waren de verschillen klein met een tweede plaats voor de Kamaz van de Rus Karginov voor de de tweede VEKA MAN van Marcel Van Vliet. Nikolaev werd vierde voor Stacey. Leider De Rooy werd pas zevende, maar verloor amper 4 minuten en blijft dus voorlopig onbedreigd aan de leiding. De Nederlander, genavigeerd door onze landgenoot Colsoul, telt een bonus van 29 minuten op de Kamaz van Karginov die meer dan een half uur voor heeft op zijn land- en teamgenoot Nikolaev. De Nederlander Stacey en de Rus Sotnikov sluiten de top 5 af op respectabele afstand van de koplopers. 

Foto: Ferm WRTSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in Dakar Rally Raid op vrijdag 10 januari 2014.
  • VR Racing

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons