van der Horst

Etappe 6: Nabeschouwing Feryn Dakar Sport

De Dakar 2013 is voorbij voor Pascal Feryn en Tom De Leeuw (Toyota). In het begin van de zesde rit viel de Feryn Toyota van een duin en kwam met een harde klap op de grond terecht. De wagen was te zwaar beschadigd om verder te rijden. Pascal Feryn kwam er met de schrik vanaf, Tom De Leeuw werd voor een check-up naar het ziekenhuis van Iquique gebracht.
Pascal Feryn en Tom De Leeuw waren goed begonnen aan de 438 km lange klassementsrit richting Calama. “Op een bepaald ogenblik rijden wij een duin omhoog” zegt Pascal Feryn. “In normale omstandigheden is de hellingsgraad van een duin die je omhoog rijdt dezelfde aan de andere kant. Bij deze duin was dit niet het geval. Toen wij boven op de duin kwamen vielen we recht naar beneden, ik schat een meter of vijf zes. We kwamen met een smak op ons dak terecht. Toen ik naar rechts keek zag ik nog een wagen op zijn dak liggen en een minuut of twee later viel er links van mij een vrachtwagen. Ik moet zeggen dat ik al prettigere momenten in mijn leven heb meegemaakt. Wij probeerden uit de wagen te raken maar door de klap zat de wagen 30 cm in het zand en kregen wij, noch de mensen die de ongevallen hebben zien gebeuren, de portieren op. 5 à 10 minuten na ons ongeval kwam er een helikopter ter plaatse en die hebben ons uit de wagen geholpen. Ik voelde mij goed, Tom kloeg van pijn in de nek. Daarom dat de dokters hem met de nodige omzichtigheid in de helikopter plaatsten waarna ze hem hebben overgevlogen naar het ziekenhuis van Iquique. De procedure schrijft voor dat al wie een soortgelijk ongeval maakt en klaagt van pijn gescreend wordt op inwendige bloedingen. De check-up was in orde. Intussen heb ik Tom al gehoord. Op wat stramme spieren na voelt hij zich ok.”

Paul Verheyden, de racetruck van team Feryn, werd naar het ongeval geroepen. “Paul heeft de wagen enkele kilometers gesleept tot op een plaats waar er nogal wat mensen stonden. De mensen hebben me daar fantastisch opgevangen. Ik kreeg eten en drinken en er was een persoon die erop stond dat hij de wagen naar Iquique zou slepen, 60 km verderop. Ik besef dat we heel veel geluk hadden. We zijn door het oog van een naald gekropen. Gelukkig blijft het beperkt tot blikschade. Tom en ikzelf zijn in orde, dat is het belangrijkste. Tom, Anton en Kurt zetten intussen de wedstrijd verder. Ik heb hen gezegd dat ze dat moeten doen voor ons.”

Feryn press



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Dakar Rally Raid op donderdag 10 januari 2013.
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons