van der Horst

Etappe 6: Nabeschouwing Iveco Team De Rooy bis

Hans Stacey ligt definitief uit de Dakar Rally. In het bivak van Calama werd de Iveco afgekeurd wegens een ontzette rolkooi. Op kilometer 80 in de etappe van Arica naar Calama dook Stacey van een duin. Hij kwam ondersteboven op de grond terecht. ‘Ik had al drie keer aangezet, maar kwam niet boven. Bij de laatste keer gaf ik net iets meer gas. Meestal kom je dan boven op de top tot stilstand, maar nu schoot de truck door. We vlogen door de lucht en landden op de kop. Het was een klap!’ Bizar genoeg lag Stacey op ongeveer twintig meter van Erik van Loon, die even daarvoor met zijn HRX Ford op nagenoeg dezelfde manier was gecrasht.
  • LTF
Stacey en zijn bemanning – navigator Detlef Ruf en monteur Bernhard der Kinderen – begonnen meteen om de truck weer rijklaar te maken. ‘Op een of andere manier denk je daar verder niet bij na. Je gaat gewoon aan de slag’, vertelde Stacey, zwaar aangeslagen in het bivak van Calama.

René Kuipers zette de truck van zijn teamgenoot weer overeind. ‘Daarna zijn we twee, drie uur bezig geweest om alles te regelen. We konden uiteindelijk wel weer rijden en hebben ook de hele proef uitgereden, maar bij de neutralisatie halverwege bleek dat we alles kwijt waren: gereedschap, reservebanden, alles.’
 
Stacey finishte de etappe zelfs nog, als dertigste, maar tegen beter weten in. In het bivak werd de truck afgekeurd. De rolkooi stond minimaal vijf centimeter uit het lood.
 
Teammanager Jan de Rooy wilde nog kijken wat er te repareren valt. ‘Met Hans raken we een belangrijke troef voor het team kwijt. Hans heeft de kwaliteiten om de Dakar te winnen en is tactisch goed. Het is een flinke aderlating voor het team en vooral voor Hans zelf een erge teleurstelling.’
Stacey blijft voorlopig bij het team, in elk geval de komende dagen tot de rustdag

Iveco Team De Rooy press



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Dakar Rally Raid op vrijdag 11 januari 2013.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons