van der Horst

Etappe 8: Winst voor Al-Attiyah en Mini - Roma, De Rooy en Coma blijven stevig in het zadel

Al-Attiyah - Mini
Al-Attiyah - Mini
De achtste etappe van Salta/Uyuni naar Calama was opnieuw gescheiden tussen de motoren en quads enerzijds en de wagens en trucks anderzijds. De motoren startten in het Boliviaanse Uyuni met een verbindingsrit van 24 km, gevolgd door 462 km tegen de chrono richting Calama. De wagens en de trucks gaan via een verbindingsrit van Salta over 522 km en nadien 302 km tegen de klok ook richting Calama om daar de motoren te ontmoeten die twee dagen zonder assistentie moesten rijden.
Despres won bij de motoren, maar had amper twee minuten voorsprong op Barreda en Coma. Zodoende was er geen verschuiving in de tussenstand waarin de Spanjaard Coma flink de touwtjes in handen heeft. Alleen ex winnaar Despres kon een plaatsje opschuiven en staat nu 9de.

Bij de wagens haalde Al-Attyah het nipt met de Mini voor merkgenoot Peterhansel en de Buggy van Sainz. Roma werd zesde en verloor negen minuten. Maar ook hier houdt de Spanjaard de leiding en heeft nog een bonus van 23 min op Peterhansel en 48 min op De Villiers. In het vooruitzicht van de ontknoping wordt het alsmaar spijtiger dat Al-Attiyah en Sainz een uur straftijd opliepen. Zij volgen op een respectievelijke 5de en 6de plaats, maar mogen hun ambities opbergen.

Gerard De Rooy - Iveco
Gerard De Rooy - Iveco
Bij de trucks was er opnieuw een overwinning voor Kamaz met een van de Russen, Karginov, maar De Rooy bleef in de buurt en moest maar 5 minuten toegeven. Sotnikov werd derde voor Loprais en alweer een schitterende Versluis die vooraan niet meer weg te kloppen is na een eerdere pechweek. De Rooy moet een vijftal minuten inboeten, maar blijft met een voorsprong van 32 minuten op Karginov mooi aan de leiding, terwijl de tweede Kamaz reeds 1u12 minuten achterstand telt.

Foto's: Willy WeyensSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in Dakar Rally Raid op maandag 13 januari 2014.
  • Heinz Performance

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons