van der Horst

Etappe 9: Nabeschouwing René Kuipers

De trucks mochten vandaag als eerste beginnen aan de tweede helft van de Dakar Rally. Na de rustdag wachtte René Kuipers een rit van San Miguel de Tucuman naar Cordoba, met 406 kilometer de langste special van de rally. De Twentenaar volbracht de rit zonder grote problemen als vijftiende, maar haalde weinig voldoening uit die prestatie.
Ergens in de Dakar komt er een dag dat het niet loopt. Vandaag maakten René Kuipers, navigator Moi Torrallardona, monteur Peter van Eerd en Team de Rooy zo'n dag mee. Vooral omdat kopman Gerard de Rooy al vroeg in de proef werd geconfronteerd met technische problemen, waardoor hij veel tijd verloor.
"We zijn nog gestopt bij Gerard, maar konden hem helaas niet helpen”, vertelt René Kuipers. "En dat was ontzettend balen. Voor ons verliep de etappe verder goed, afgezien van een gesneuvelde voorruit omdat een boomtak naar binnen sloeg. Veel te genieten was er niet. We hebben bijna de hele dag in de stof van anderen gereden.”

De wetenschap dat Gerard de Rooy zijn leidende positie in het algemeen klassement is kwijtgeraakt, zorgde voor teleurstelling bij alle leden van Team de Rooy. Ook bij René Kuipers en zijn crew, die negende blijven in het algemeen klassement. "We willen als team presteren en dat kwam er vandaag niet uit. Maar morgen staan we er weer. Daar ben ik van overtuigd.”

FERM Dakar fact: groot onderhoud

De rustdag geldt zeker niet voor de monteurs van de diverse teams. De trucks van Team de Rooy hebben gisteren naast de gebruikelijke controle ook groot onderhoud genoten om te herstellen van de geselingen tijdens de eerste week. Standaard ritueel is het vernieuwen van alle brandstof-, olie- en luchtfilters en ook de remblokken. Speciale aandacht ging uit naar de bladveren: bij haarscheurtjes, grote beschadigingen of groeven kwam een nieuw exemplaar uit het rijdende magazijn. De schokdempers kregen eveneens een revisiebeurt. Per truck zijn bovendien de individuele kwaaltjes verholpen. Zo werd bij het rallywapen van René Kuipers de versnellingsbak extra onder handen genomen.

René Kuipers press



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Dakar Rally Raid op maandag 14 januari 2013.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons