Euro F3: Silverstone: Nieuwelingen geven de toon aan

Verstappen - Fuoco - Ocon
Esteban Ocon, Antonio Fuoco en Max Verstappen, allen debutanten in de formule 3, hebben hun stempel gedrukt op de races die dit weekend in het kader van de 6 Hours of Silverstone werden verreden. Kon routinier Tom Blomqvist nog de eerste race winnen, dan verdeelden Ocon en Fuoco de zege in de twee overige races onder elkaar. Max Verstappen behaalde een vijfde plaats in race 2 alvorens bij de laatste race een tweede plaats te pakken.
Tom Blomqvist - Jagonya Ayam with Carlin
Tom Blomqvist (Jagonya Ayam with Carlin) startte de eerste race van op de pole en zou tijdens de wedstrijd de leiding nooit uit handen geven. Rookie Esteban Ocon (Prema Powerteam) werd tweede nadat hij had weerstaan aan de herhaaldelijke aanvallen van een opzittende Jordan King (Carlin). En andere rookie, Esteban Fuoco (Prema Powerteam) pakte de vierde plaats voor Lucas Auer (Mücke Motorsport), Nicholas Latifi (Prema Powerteam) en Felix Serralles (Team West-Tec). Felix Rosenqvist die van op de veertiende plaats startte klom nog op tot de negende positie.

Podium race 2
Esteban Ocon vertrok als eerste in de tweede race en reed vervolgens van start tot finish aan de leiding. Het Prema Powerteam bezette trouwens het ganse podium want achter de Fransman finishten Nicholas Latifi en Antonio Fuoco op de plaatsen twee en drie. De Italiaan had zich voorheen ontdaan van Tom Blomqvist die zich met de vierde plaats moest tevreden stellen. Max Verstappen kwam als vijfde over de streep voor Jordan King en Ed Jones (Carlin). Rosenqvist die het seizoen als favoriet aanvatte klasseerde zich slechts als veertiende.

Esteban Ocon - Prema Powerteam
Ocon vertrok opnieuw van op de pole voor de derde race maar hij liet zich bij de start verrassen door zijn teamgenoot Fuoco die naast hem op de eerste lijn stond. Later op de race moest de Fransman ook nog Max Verstappen voorbij laten, de Nederlander behaalde een eerste podium maar de organisatie onderzoekt of hij zijn inhaalmanoeuvre niet onder geel uitvoerde. De 17 jarige Fuoco won zijn eerste F3 race voor twee andere nieuwelingen die slechts 16 en 17 jaar oud zijn. Latifi, Giovinazzi en Blomqvist maakten de top zes vol terwijl Rosenqvist nu als zevende finishte. Esteban Ocon is na Silverstone de leider in de stand van het FIA F3 European Championship.

Foto's: FIA F3 European Championship

Dit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in Circuit Internationaal op maandag 21 april 2014.