van der Horst

Adria: Elite 1: Kumpen pakt met zege leiding in kampioenschap - Longin op podium

PK Carsport - Chevrolet SS
PK Carsport - Chevrolet SS
Anthony Kumpen heeft de eerste wedstrijd in de NASCAR Whelen Euro Series semi finals op de Adria Raceway op zijn naam geschreven. De Limburger hield onder een stralende zon na 24 ronden racen polesitter Alon Day en de puntenleider Fréderic Gabillon af. Dankzij zijn zege neemt Kumpen die leidingsplaats over van de Fransman. Borja Garcia viel al vroeg in de race uit en lijkt definitief een kruis te mogen maken over zijn titelambities.
Bij de start van de race behield Alon Day de koppositie, maar Anthony Kumpen kon doorstoten naar plaats twee. Achter hem ontstond een driestrijd met onder meer Nicolo Rocca, Riccardo Geltrude en Fréderic Gabillon. Kumpen kon zijn positie behouden, maar Alon Day slaagde erin een kloofje te slaan. Fréderic Gabillon verloor in eerste instantie veel tijd in zijn pogingen Geltrude te passeren, maar zou daar in de tweede ronde uiteindelijk in slagen. Volgend mikpunt in zijn podiumjacht was Nicolo Rocca, wie hij in ronde 7 kon passeren, al had hij op dat ogenblik reeds vier tellen achterstand op Kumpen, die terug was genaderd tot onder de spoiler van wedstrijdleider Day. Ondertussen moest Borja Garcia, dit weekend uitkomend voor Double T by Nocentini in plaats van RDV Compétition, de pits opzoeken, waar de opgave hem wachtte.

Anthony Kumpen zag in zijn spiegels de wagen van Gabillon groter en groter worden, de Fransman dichtte het gat namelijk aan een tempo van een seconde per ronde. De Hasselaar haalde alles uit de kast om Alon Day te verschalken en kon na ongeveer een derde van de reguliere rijtijd de leiding afsnoepen van de Israëliër. Halfweg de wedstrijd liep het mis voor de jarige Riccardo Geltrude. Hij crashte uit de race en de wedstrijdleiding riep de safety car op de piste.

Na enkele ronden safety car, was het tijd voor de herstart. Kumpen hield het hoofd koel, Alon bleef op P2, maar Gabillon verloor een plaats aan Rocco, om enkele bochten verder nog een plaatsje te verliezen aan Bert Longin. De Leuvenaar had voor de neutralisatie problemen vermeden en zich naar een vijfde plaats geknokt; met Longin voor Gabillon, neemt PK Carsport mogelijk belangrijke punten weg van de Fransman voor de strijd om de Elite 1-titel. Alon Day plaatste in de eindfase nog enkele aanvallen op de leidersplaats van Kumpen, maar de voormalig NASCAR-kampioen kon de pogingen afweren en kwam uiteindelijk als overwinnaar over de meet. Bert Longin hees zich in de voorlaatste ronde nog op het podium, nadat hij Nicolo Rocco voorbijstak. Jerry De Weerdt sloot in het competitieve veld af als dertiende algemeen, vierde in zijn klasse.

Dankzij zijn snelste ronde tijdens de race vandaag, krijgt Alon Day morgen om 14:30 een nieuwe poging, tijdens de tweede Elite 1-race, om vanaf pole te zegevieren. Naar alle waarschijnlijkheid, wordt het een race op een natte piste... Vandaag om 17:30 staat ook nog de eerste race uit de Elite 2 op het programma.

--- Uitslag Race 1 Elite 1 NASCAR Whelen Euro Series Adria Raceway 2016 (pdf) ---

Foto: NASCAR Whelen Euro Series



Dit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in Nascar Whelen Euro Series op zaterdag 17 september 2016 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Adria Raceway.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons