Frankrijk: Verdiende winst voor Raymond - Nitiss nog geen kampioen

Cyril Raymond - Peugeot 208 Supercar
In onze voorbeschouwing blokletterden we ‘Raymond favoriet en Nitiss richting titel’. En we kregen gelijk. Cyril Raymond, de rijzende ster aan het Franse rallycross firmament, heeft in de Peugeot 208 zijn thuisrace gewonnen met het maximale puntenaantal. De eerste zege in het Euro RX voor de Fransman die voor eigen volk de kwalificaties, de halve finale en de finale won. Nitiss had pech in de finale, maar komt op vier punten van de Europese titel die hij in eigen land kan verzilveren.
Krisztián Szabo - Audi S1 Supercar
Met drie snelste chrono’s voor RX2 kampioen Raymond en eentje voor Super 1600 kampioen en nieuwkomer Krisztián Szabo in een Audi S1 van EKS kenden we de twee polesitters van de halve finales. Nitiss, die alleen maar punten moest sprokkelen, bleef in de buurt en werd derde in de kwalificaties - voor onder meer Kalliokoski en Marklund die nog een waterkans had op de titel. Michaël De Keersmaecker zijn laatste wedstrijd eindigde in mineur. Zoals we reeds schreven in de voorbeschouwing, kwam het niet tot een vergelijk met de motorbouwer waardoor onze landgenoot geen carte blanche kreeg inzake het vermogen van zijn krachtbron. "MDK" kraste op en was tijdens de finales reeds op weg naar huis. Vanaf nu zal de Ford te huur of de koop staan.

Michaël 'MDK' De Keersmaecker - Ford Fiesta Supercar
Raymond, Nitiss & Marklund kwamen als finalisten uit de eerste halve finale en kregen nadien nog het gezelschap van Szabo, Kalliokoski en Bryntesson. Voor de finales was Reinis Nitiss virtueel kampioen en hij had aan een tweede plaats voldoende indien Marklund of Raymond de race won. We zagen inderdaad een zeer sterke Raymond die een start-finisch race reed en verdiend won voor Szabo die ook een schitterende wedstrijd reed met de Audi van EKS. Marklund werd derde, terwijl de onfortuinlijke Nitiss na de start tot tweemaal toe werd aangetikt door Marklund en Kalliokoski en met een gebroken ophanging de wedstrijd uitreed.

Raymond, Szabo & Marklund
Marklund moet zijn tweede plaats inleveren aan Raymond en mag nu ook mathematisch de titel vergeten. De Let heeft nu nog een bonus van 26 punten op Raymond en heeft dus voor eigen volk maar vier puntjes nodig. Het feestje is alleen maar uitgesteld voor Nitiss die de titel kan pakken voor eigen volk binnen twee weken.

Raymond is nu de nieuwe ster. Er zijn amper vijf races voor het Euro RX waarvan hij de eerste in Barcelona moest missen.  Nadien was de Franse meervoudige RX2-kampioen niet meer weg te slaan uit de finales, won voor eigen volk afgelopen weekend en is mathematisch nog in strijd voor de titel.

Foto's: Johnny Loix / Info: Frieda Loix

Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in FIA European Rallycross Championship op maandag 3 september 2018 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting World RX of France.