van der Horst

FIA Euro RX: Debuut voor Viktor Vranckx - Enzo Ide en Kobe Pauwels kunnen bevestigen

De eerste zege van het Euro RX3 seizoen voor Kobe Pauwels
De eerste zege van het Euro RX3 seizoen voor Kobe Pauwels
Het Zweedse Höljes wordt de tweede ontmoeting voor het Euro RX1 en Euro RX2, terwijl de twee kampioenschappen het gezelschap krijgen van de RX2e of de elektrisch RX2-wagens waarin vorig seizoen onze landgenoot Guillaume De Ridder kampioen werd. En de Belgen hebben iets te bewijzen na de schitterende zege in Euro RX3 van Kobe Pauwels in een Audi A1 RX3 van Volland Racing en de tweede plaats van Enzo Ide in de Audi S1 RX1 tijdens het eerste raceweekend in het Hongaarse Nyirád. Ze krijgen het gezelschap van Viktor Vranckx die zijn maidentrip beleeft in RX2e.
Strijd van het weekend - Cerny versus Pauwels
Strijd van het weekend - Cerny versus Pauwels
Pauwels is de eerste leider in Euro RX3. Kobe is trouwens de vice Europees kampioen 2021 terwijl de regerende kampioen, de Russische Zwitser Yury Belevskiy niet meer van de partij is. In Hongarije was de Tsjechische Skoda-rijder Jan Cerny de voornaamste opposant van Pauwels terwijl er in Zweden niet minder dan vijf wagens meer aan de start komen dan tijdens de seizoenopener. Het is een kwestie van de kwalificaties te overleven en dan je snelheid te laten zien. Niet minder dan zeven identieke Audi’s A1 komen aan de start met een vijftal potente Skoda’s in de oppositie. Zestien wagens zijn ingeschreven en met Nick Snoeys als tweede Belg in het rijtje in een Ford Ka.

Enzo Ide versus Anton Marklund
Enzo Ide versus Anton Marklund
In Euro RX1 heeft onze landgenoot Enzo Ide zijn snelheid reeds kunnen geëtaleerd en was zeer snel onderweg in de EKS Audi S1. Het seizoen aan de zijde van wereldkampioen Johan Kristoffersson heeft de West-Vlaming geen windeieren opgeleverd. Hij werd in Hongarije knap tweede na de Zweed Anton Marklund die een karrenvracht aan ervaring heeft. Ook in Zweden komen een vijftal rijders meer aan de aftrap, wat het aantal op 25 wagens brengt. En met de komst van ex ploegmaat Johan Kristoffersson in zijn vertrouwde VW Polo, Andreas Bakkerud als ploegmaat op een EKS-Audi S1 en Oliver Solberg in een tweede Hyundai naast het exemplaar van leider Marklund, mogen we ons aan vuurwerk verwachten. Niet minder dan acht Zweden willen zich in de kijker rijden voor eigen volk. Daartussen Enzo Ide die zijn tweede plaats moet verdedigen achter een …… Zweed. Duimen maar.

Viktor Vranckx - RX2e
Viktor Vranckx - RX2e
Bert Vranckx en Guillaume De Ridder
Bert Vranckx en Guillaume De Ridder
In RX3e hebben we na Guillaume De Ridder die zijn titel niet wenst te verdedigen met Viktor Vranckx een nieuw ijzer in het vuur. De piepjonge 16-jarige Belg die hopelijk op termijn de leegte van De Ridder kan invullen. In ieder geval zal Vranckx, die zijn sporen reeds verdiende in crosskart, worden bijgestaan en geadviseerd door uittredend kampioen Guillaume De Ridder. In Zweden beleeft hij zijn meidentrip op internationalle niveau.

Foto's: Johnny Loix
 Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in FIA European Rallycross Championship op donderdag 30 juni 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting World RX of Sweden.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons