van der Horst

Eurocup: Spa: Ugo de Wilde: "Driemaal is scheepsrecht"

De 17-jarige Belg zal twee manches afwerken van de Eurocup Formula Renault die figureren in het voorprogramma van de 24 Uren van Spa: vrijdag om 14u25 en zaterdag om 10u45. En deze keer hoopt hij op wat succes in eigen huis...
  • STX Motorhomes

Voor het vierde opeenvolgende jaar al zal Ugo de Wilde in een eenzitter de Raidillon omhoog stormen. Dat gebeurt op het einde van de week, in het voorprogramma van de 24 Uur van Francorchamps. Maar de jonge Brusselaar van 17 jaar was nog nooit sant in eigen land. In acht starts, eerst in de Formule 4, daarna in de Eurocup F3 vorig jaar, blijft zijn beste resultaat een zesde plaats in de F4 in 2018.

“Buiten mijn eerste punt dat ik in de Formule 4 pakte, dat is drie jaar geleden toen ik nog maar net 14 jaar was, hou ik geen goede herinneringen over aan de wedstrijden op Francorchamps, nochtans een circuit waar ik dol op ben”, bekent de rijder van Arden Motorsport. “In de Formule 4 reed ik toch even aan de leiding van een wedstrijd, net voor ik er in Les Combes werd uit gebotst. Vorig jaar had ik hier het slechtste weekend van het hele seizoen met twee compleet verknoeide kwalificatiesessies. Ik reed een geweldige inhaalrace in het begin van de wedstrijd voordat ik er nog maar eens onterecht werd uitgereden in de remzone voor “Bruxelles”. Uiteindelijk haalde ik geen enkel punt met een twaalfde plaats, en met een dertiende plaats in de tweede race, die werd stilgelegd met rode vlag toen ik feitelijk op een tiende plaats reed…”

Hij werd derde in de regen in Barcelona twee weken geleden, zijn tweede beste resultaat op dit niveau, en Ugo hoopt om het zwarte beest op Spa eindelijk te kunnen overwinnen dit jaar.

“Het zal niet moeilijk worden om beter te doen dan in 2019”, lacht hij. “Na twee erg moeilijke weekends, op de Nürburgring en in Zandvoort, zijn we recent terug op de voorste posten gekomen in Spanje. Er ontbrak in de kwalificatie toch nog dat laatste, kleine beetje om echt vooraan op de eerste twee startrijen terecht te komen. Dat blijft de doelstelling om zo het podium te viseren. Het is dan ook aan mij om het geheel bij elkaar te brengen op het cruciale moment. Om mijn drie beste tijden in de drie sectoren te rijden op het exacte moment dat de banden op hun beste zijn. Ik denk niet dat ik echt een voordeel zal hebben aan de terreinkennis. Driekwart van mijn tegenstanders hebben hier ook al gereden en we krijgen zeven uur en tien minuten aan testritten voor de eerste kwalificatiesessie. Dat is genoeg om ook de rookies de piste te leren kennen. Nu, de weersomstandigheden worden wisselvallig. Zo wordt toch voorspeld, en dat zal ons niet veel vooruit helpen in onze voorbereidingen."

"Ik hoop maar één ding: dat de beide kwalificatiesessies verlopen ofwel op een totaal droge piste, ofwel op een geheel natte piste. Maar liefst niet zoiets er tussenin, zoals verleden jaar, want rijden op slicks op natte baan, of met profielbanden op droge stukken is niet iets dat ik graag doe. En ook al is de positie op de startgrid bepalend in onze categorie, toch zullen we gelukkig veel inhaalbewegingen kunnen zien op Francorchamps. Aan ons dus om het beste compromis te vinden tussen topsnelheid in de klim naar Les Combes en doorheen Blanchimont” en aan neerwaartse druk om goed doorheen sector 2 te komen aan de technische afdaling naar Stavelot. Ik wil dit jaar echt wel schitteren op eigen terrein. Helaas kan het niet voor eigen publiek want er zijn geen toeschouwers toegelaten. Dat is triest maar ergens ook normaal gezien de huidige gezondheidscrisis. Ik hoop om mijn fans toch te kunnen begeesteren. Ze kunnen mij deze drie dagen volgen via de live streaming van Renault Sport op YouTube of via Renault Sport op Facebook. Ik bracht twee bekers mee van mijn laatste twee wedstrijdweekends. Ik hoop dat het gezegde blijft gelden: driemaal is scheepsrecht…”
Schrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Circuit op donderdag 22 oktober 2020 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Total 24 Hours of Spa.
  • Circuit Zolder

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons