van der Horst

European Motor Show Brussels 2015: De wereld- en Europese premières

Brussels Motor Show - Stand Mercedes
Brussels Motor Show - Stand Mercedes
Niettegenstaande het salon van Brussel samenvalt met dat in Detroit, kon men in onze hoofdstad toch rekenen op enkele wereldpremières, vijf om precies te zijn. Ook op het vlak van Europese premières heeft men geen reden tot klagen, want niet minder dan 15 modellen worden voor het eerst op Europese boden getoond. Hieronder overlopen we de belangrijkste nieuwigheden.
  • St. Paul
Audi A1 Sportback
Audi A1 Sportback
Audi toonde voor het eerst de hertekende A1 die iets langer is dan zijn voorganger. Vooral de voorkant kreeg een iets anders design, maar de grootste nieuwigheden zitten onder de motorkap met geoptimaliseerde motoren waar vooral de nieuwe 1.0 TFSI 3 cilinder opvalt. De meeste aandacht ging uit naar de Sportback versie gespoten in een opvallende groene kleur. Niet aangekondigd, maar wel present bij de Duitse constructeur was de Q7, de grootste uit de SUV familie. De look van de wagen is geëvolueerd, maar ook hier zijn de vernieuwingen vooral binnenin te vinden met een opgefrist interieur en milieuvriendelijker motoren. Ook de Q3 kreeg een opknapbeurt met een hertekende voorzijde met xenon lampen en grotere bumpers.

Hyundai i30
Hyundai i30
Hyundai pronkt met de rallywagen van Neuville, maar heeft met de i30 turbo ook een heuse wereldpremière op zijn stand staan. De sportieve wagen oogt sober op de koelsleuven in de neus na en heeft de 186 pk sterke 1.6 GDI benzinemotor zeker niet de sterkste motor in het segment onder de motorkap, maar dat was ook niet de bedoeling bij de Koreanen. Ook Seat heeft een sportieve wagen in wereldpremière, maar dan wel een breakvorm. De Seat Leon ST Cupra is uitgerust met de twee liter TSI motor die niet minder dan 280 pk levert. Minder spectaculair zijn de prestaties van de Fiat Doblo en de vernieuwde Citroën C4 die beide hun werelddebuut maakten in Brussel. De Italiaanse kleine wagen, nu ook als personenwagen verkrijgbaar, valt ook vooral op door zijn vernieuwde snuit en bij Citroën waar de C4 uitgerust wordt met PureTech benzine en BlueHDI Dieselmotoren, kregen vooral de koplampen een nieuw design.

BMW X6 M
BMW X6 M
Bij BMW en Mazda zijn er niet minder dan drie Europese premières terug te vinden. De Duitse constructeur showt de geüpdatete 6 serie alsook de M-versie van de X5 en de X6. De X-wagens krijgen in de M-versie een 575 pk sterke V8 4.4 liter motor ingepland die niet zou leiden tot een hoger verbruik. Detroit had de wereldpremière, maar in Brussel maakt de geüpdatete 6 serie zijn Europees debuut. Het betreft echter enkel een bescheiden facelift voor de grootste berline in het BMW kamp. Mazda verwacht veel van de vernieuwde Mazda2 die het in de klasse van de kleine personenwagens zal moeten opnemen tegen een sterke concurrentie. Een mooie look, nieuwe motoren, een head-up display op het instrumentenbord, de Mazda2 beschikt wel degelijk over sterke troeven.
Mazda2
Mazda2
De aandacht voor de nieuwe 2 serie mag niet doen vergeten dat de Japanse autobouwer nog twee wagens voor het eerst naar Europa brengt. Uiterlijk onderging de CX5 SUV een lichte esthetische update, maar het interieur werd grondig aangepakt. Ook de uiterlijke wijzigingen op de Mazda6 vallen bijna niet op, maar ook hier koos men voor een nieuw interieur en bestaat er nu ook een 4x4 versie van de wagen.   

Mercedes CLA AMG
Mercedes CLA AMG
Met veel show werd vrijdagmorgen de Mercedes CLA Shooting Brake voorgesteld, nog een Europese première. Deze in zijn klasse unieke wagen is beschikbaar in verschillende varianten van de 120 pk sterke CLA tot de 360 pk sterke CLA45 AMG. Bij Mini kan men niet naast de nieuwste John Cooper Works kijken. De sportieve Hatch heeft een 2 liter motor die men ook in de S-versie vindt, maar die hier werd opgefokt tot hij een slordige 230 pk levert. Subaru heeft dan weer de vernieuwde Outback meegebracht die standaard uitgerust is met eyesight camera’s die de weg voor de wagen constant in het
MINI John Cooper Works
MINI John Cooper Works
oog houden en de toelaat dat de wagen zelf ingrijpt als er een obstakel wordt gedetecteerd. Verder is de Forester nu ook leverbaar met een Diesel motor als 2.0D Lineartronic CVT. Mitsibushi pakt uit met de Attrage een wat braaf uitziende kleine berline gebaseerd op de Space Star. Jaguar op het bedrijfsvoertuigen salon, het kan dus. Het Britse sportwagenmerk komt dan ook met een “vrijetijds” versie van het F type in première naar Brussel, de 4x4.  

Foto's: Marnik Mouchaers & Martijn Wouters



Dit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in Autosalon op vrijdag 16 januari 2015.
  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons