van der Horst

European Motor Show Brussels 2018: De concept cars

Renault SYMBIOZ
Renault SYMBIOZ
Opvallend veel concept cars staan er dit jaar te pronken op het autosalon. De constructeurs zijn erop uit om hun laatste ontwikkelingen op technologisch vlak te tonen aan een steeds kritischer wordend publiek. Sommige van de getoonde concept cars, zoals de BMW Z4 en de MINI Electric, zijn klaar om in de nabije toekomst in desnoods licht gewijzigde vorm op de markt komen. Andere bolides zoals de Renault SYMBIOZ en de Peugeot Instinct geven ons een zicht op hoe de wagen van de toekomst er mogelijk zal uitzien.
Renault SYMBIOZ
Renault SYMBIOZ
De meest vernieuwende bolide op het salon is de elektrisch aangedreven Renault SYMBIOZ. Het is meer dan een wagen: het is een heus mobiel tehuis. Het is de bedoeling dat de volledig autonoom rijdende SYMBIOZ deel gaat uitmaken van de woonruimte, het is namelijk een verlengstuk van uw huis. Dankzij het geboden comfort lijkt het of u thuis in uw zetel zit terwijl de wagen u zelf naar uw bestemming brengt. Natuurlijk staan alle digitale functies altijd ter uwe beschikking. De stoelen vooraan kunnen 180° draaien en de wagen beschikt niet over een stuur, vermits u dat niet nodig heeft.

Peugeot Instinct
Peugeot Instinct
Even indrukwekkend maar wel nog uitgerust met een stuur is de Peugeot Instinct, Peugeots visie op de auto van de toekomst. De Instict is eveneens zelfrijdend, maar is een plug-in hybride en staat de bestuurder wel nog toe om zelf te rijden indien hij dat wenst. Natuurlijk is ook de Instinct uitgerust met de laatste technologische snufjes en staat de wagen constant in verbinding met de cloud.

Skoda Vision E
Skoda Vision E
Ook Skoda laat zien hoe zij de toekomst van de wagen zien met de Vision E, een elektrisch aangedreven SUV. Gebouwd op het ook door VW gebruikte MEB-platform is het de eerste volledig elektrisch aangedreven wagen van Skoda. Ook hier is de wagen volgestouwd met de laatste technologische snufjes en zou hij in staat zijn om in grote mate zelfstandig te rijden.


Audi Elaine
Audi Elaine
Ook Audi werkt aan autonoom rijdende wagens en heeft zijn kennis op dat vlak verwerkt in de Elaine. De Elaine is een SUV die aangedreven wordt door drie elektrische motoren die samen goed zijn voor 370 kW (503 pk). Ook die wagen zou 500 kilometer moeten aankunnen vooraleer de lithium batterijen moet opladen worden. Opvallend is dat de wagen draadloos kan opladen worden als men kiest voor het Audi Wireless Charging systeem.

Maybach Vision 6 Cabrio
Maybach Vision 6 Cabrio
Mercedes heeft de merknaam Maybach weer van onder het stof vandaan gehaald en presenteert de Maybach Vision 6 Cabrio. De elegant gelijnde tweezit cabriolet oogt elegant en is bijna zes meter lang. De bolide is uitgerust met vier elektromotoren en haalt een vermogen van 550 kW. De actieradius zou 500 kilometer bedragen.


Mini Electric Concept
Mini Electric Concept
De elektrisch aangedreven MINI Electric en Jaguar I-Pace zijn beide modellen die in de nabije toekomst al op de markt komen. De I-Pace SUV is de eerste volledig elektrisch aangedreven Jaguar en komt nog dit jaar op de markt. De elektromotor levert 400 pk en zou de wagen een rijbereik van 500 kilometer geven. Een jaar later is het de beurt aan MINI om zijn eerste volledig elektrisch aangedreven wagen in productie te nemen. De Electric Concept geeft ons op het huidige salon al een beeld van hoe de wagen er gaat uitzien.
 
BMW Z4 Concept
BMW Z4 Concept
Ook de concept Z4 die BMW in Brussel tentoonstelt, leunt dicht aan tegen het productiemodel van de nieuwe generatie Z4 sportwagen dat nog dit jaar op de markt moet komen. Die Z4 werd samen met Toyota ontwikkelt en deelt zijn platform met de toekomstige Supra.  
Foto's: Marnik Mouchaers & Niels Vaeck
 

 

 


Schrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in Autosalon op zaterdag 13 januari 2018.
  • Powercars

Copyright 2000-2018 Autosport.be - Contacteer ons