van der Horst

Europese titel voor Kobe Pauwels en eerste Europese winst voor Enzo Ide

Europese titel voor Kobe Pauwels in RX3
Europese titel voor Kobe Pauwels in RX3
Het werd afgelopen weekend in het Portugese Montalegre een hoogdag voor het Belgische rallycross. Op het internationaal rallycross toneel spelen de Belgen tegenwoordig een belangrijke rol. Kobe Pauwels pakte in Euro RX3 een nieuwe zege met de Europese titel er bovenop. En dat terwijl Enzo Ide in Euro RX1 voor de eerste maal op het hoogste ereschavot stond. Viktor Vranckx stond afgelopen weekend niet aan de start met de RX2E, maar daar wordt in Francorchamps veel van verwacht waar hij op papier reeds de titel kan pakken.
Europese titel RX3 voor Kobe Pauwels
Start RX3 met Pauwels op kop
Start RX3 met Pauwels op kop
We hebben na Guillaume De Ridder (RX2 in 2021) opnieuw een kampioen binnen de Belgische rangen van het internationaal rallycross. En die luistert naar de naam van Kobe Pauwels. De vice-kampioen RX3 van vorig seizoen slaagde er in om met zijn Audi A1 van Volland Racing, 15 jaar na Michaël De Keersmaecker de Europese titel te pakken in RX3 (vroeger nog Super1600 (genoemd). Pauwels reed een perfect parcours en voor de start van het seizoen hadden we de piepjonge Audi-rijder nog gebombardeerd als opvolger van zijn toenmalige ploegmaat, de Rus met Zwitserse licentie Yury Belevsky. Pauwels won in Portugal zijn derde manche van het seizoen op vijf raceweekends. Hij startte het weekend in Montalegre met een voorsprong van 20 punten op de Pool Damian Litwinowicz en de Portugees João Ribeiro
De buit is binnen voor Kobe Pauwels
De buit is binnen voor Kobe Pauwels
die ex aequo op de tweede plaats stonden. Er zijn 20 punten per wedstrijd te verdienen en dus had de jongeman uit Leopoldsburg een voorsprong van een volledige wedstrijd. Als hij deze voorsprong kon handhaven, dan was de titel binnen. Hij won echter en pakte nog eens respectievelijk vier en negen punten extra op Litwinowicz en Ribeiro. Spijtig is wel dat Pauwels deze titel niet zal kunnen delen met het Belgische publiek, gezien de RX3 niet op het programma staat van de komende Belgische manche in Francorchamps. De laatste race in Duitsland moet één groot feest worden in de wagen en binnen de entourage van Kobe Pauwels die niets meer hoeft te bewijzen in Euro RX3.

Enzo Ide wint zijn eerste race in Euro RX1.
De eerste voor Enzo Ide
De eerste voor Enzo Ide
De West-Vlaamse industrieel, Enzo Ide heeft een enorme stap vooruit gezet afgelopen weekend door met zijn EKS Audi S1 de race in Montalegre te winnen en zodoende op de klimmen naar de derde plaats in het kampioenschap. Dat Ide wedstrijden zou winnen was een zekerheid. De ex-Europees GT3-kampioen heeft de snelheid, de maturiteit en de car control, maar telkens was er wel iets dat hem van de zege hield. Ide is door die zege genaderd tot op drie punten van Janis Baumamis. De Zweed Anton Marklund is buiten schot. Met nog één manche te gaan in Francorchamps heeft de Hyundai-rijder nu een voorsprong van 22 punten en heeft de titel beet. Het is nu aan Ide om het gat van drie punten
Enzo Ide - Audi S1 Quattro euro RX1 EKS
Enzo Ide - Audi S1 Quattro euro RX1 EKS
op Baumanis te dichten en zodoende voor eigen volk de vice-titel te pakken in de Euro RX1.
Enzo Ide: “Wij rijden over twee weken de slotmanche van het EK in eigen land, op Circuit Spa-Francorchamps en daar wil ik echt een aanval inzetten op de tweede plaats in de eindstand en vicekampioen worden. Ik geniet trouwens erg van de sterke Belgische aanwezigheid in de rallycross, met een titel voor Kobe Pauwels in Euro RX3 en ook Viktor Vranckx maakt een mooie kans op de titel, maar dan in RX2E. Ik zou dan ook alle Belgische fans willen oproepen om op 8 en 9 oktober naar onze thuisrace te komen! Wat betreft Portugal en onze zege is het eigenlijk een verhaal dat we eindelijk
Europese titel voor Anton Marklund
Europese titel voor Anton Marklund
hebben kunnen afmaken. Enkele weken geleden, in Riga, waren we al snel en zat het nog wat tegen door een mindere start in de finale. Eigenlijk ben ik al heel het seizoen wel snel, maar in rallycross moeten auto en rijder perfect zijn om te winnen. Dat was nog niet het geval en die prestatie leveren we hier dus wel, met dit schitterende resultaat als gevolg!”



World RX1: Geen vijf op vijf voor Kristofferson na bestraffing
Start World RX1
Start World RX1
Opnieuw een double header voor de elektrisch aangedreven RX1 wagens die nog steeds amper acht wagens telt. Met drie zeges in Noorwegen en Letland ging Johan Kristoffersson met zijn VW RX1e aan de slag in Portugal en hij werd de man van het weekend. Hij won de eerste wedstrijd op zaterdag voor Ole Christian Veiby en Timmy Hansen. Tijdens de tweede dag wist hij na een duel met Timy Hansen opnieuw de leiding te pakken, maar hij raakte hierbij de Peugeot en werd bedacht met een straftijd van 10 seconden. Hierdoor werd hij als laatste geklasseerd in de finale en verloor hierdoor negen punten. De Fin Grönholm boekte zijn eerste zege van het seizoen met de PWR RX1e voor de
Kristoffersson versus Hansen
Kristoffersson versus Hansen
Volkswagen RX1e van Ole Christian Veiby en de tweede PWR RX1e, in handen van Klara Andersson die op haar beurt voor een primeur zorgde.
Kristoffersson blijft voor de komende afspraak in Francorchamps wel stevig in het zadel met een voorsprong van 21 punten op zijn ploegmaat Veiby.


Foto's & info: Johnny & Frieda Loix



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in FIA World Rallycross Championship op maandag 19 september 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting World RX of Portugal.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons