EuroRX: Outsiders winnen in Duitsland

Start finale EuroRX
Voor het eerst sinds het ontstaan van het wereldkampioenschap in 2014 zijn de piloten die het Europees kampioenschap verkiezen uit de schaduw getreden van hun WK collega’s en reden een wedstrijd apart in het Duitse Buxtehude. Daar werd de vierde van de zes EK RX wedstrijden verreden en het was de Noorse VW Polo-rijder Thomas Bryntesson die de autoritaire leider Robin Larsson wist te verslaan die de eerste drie wedstrijden achter zijn naam zette in Engeland, Noorwegen en Zweden. In Super1600 was er winst voor de Tsjech Yuri Belevskiy in een Audi van Volland Racing.
Robin Larsson - Audi S1
Robin Larsson was in zijn Audi S1 opnieuw torenhoog favoriet nadat hij een loepzuivere hattrick lukte tijdens de drie eerste races en met de volle puntenbuit riant aan de leiding stond. Zijn voornaamste belager, de Noor Thomas Bryntesson, verloor kostbare punten in Zweden en verloor hierdoor de voeling met de leider. Ook de Franse broertjes Jean-Baptiste & Andréa Dubourg (Peugeot 208), de Duitse thuisrijder René Münnich (Seat Ibiza) & Pontus Tidemand (VW Beetle) zijn mannen die met de regelmaat van een klok in de finale opduiken en moesten dus in het oog worden gehouden.
Het was een wedstrijd voor piloten die zowel in nat als op droog uit de voeten kunnen, want met regen tijdens de
René Münnich - Seat Ibiza WRX
kwalificaties en droog maar vettig tijdens de finales op zondag zou het niet eenvoudig worden. De omloop lag er ook zeer glad bij tijdens de finales waardoor iedereen de regenbanden op de velgen liet zitten.
Tijdens de kwalificaties in slechte weersomstandigheden op zaterdag klokte de Zweed Larsson tweemaal de snelste chrono. Op zondag waren de snelste chrono’s tijdens de twee laatste kwalificaties voor Karai en Bryntesson.

Larsson op waarde geklopt door Bryntesson
Bryntesson versus Larsson
Larsson won de eerste halve finale voor thuisrijder René Münnich die opviel door zijn sterke starts met de Seat Ibiza. Jean-Baptiste Dubourg eindigde derde voor broer Andrea en mocht mee naar de finale. De tweede halve finale was voor Bryntesson voor Hedström en Tidemand die met de VW Beetle schitterende dingen liet zien. Na een tumultueuze start moest VW-rijder als laatst aanklampen, maar reed een knappe inhaalrace en mocht zodoende mee naar de finale.
Daar schoot de VW Polo van de Noor Bryntesson het snelst uit de startblokken voor de Audi S1 van de Zweed Larsson en zo kwamen ze ook over de streep na een spannende race waarbij een gelukkige thuisrijder Münnich de laagste podiumtrede mocht bemannen. Bryntesson heeft twee jaar op deze zege moeten wachten na zijn overwinning in Frankrijk in 2017. Toen werd hij vice kampioen Euro RX na Marklund.
Bryntesson-Larsson-Münnich
Larsson won de kwalificatie voor Bryntesson en de halve finale en verliest zodoende maar twee punten waardoor hij nog steeds stevig in het zadel blijft inzake de afwikkeling van het kampioenschap. Met nog twee wedstrijden te gaan heeft hij nog steeds een geruststellende voorsprong van  22 punten op Bryntesson, terwijl JB Dubourg naar het thuisfront vertrekt met een achterstand van 34 punten. Indien Larsson in Frankrijk de kloof kan uitdiepen tot 30 punten is hij zeker van de titel die hij in 2014 reeds behaalde.

Super1600: De eerste van Yury Belevskiy
Start finale EuroRX Super1600
Ook in Super1600 stond dit weekend de vierde manche van het EK op het programma. De Tsjech Belevskiy wint zijn eerste wedstrijd tijdens zijn maidenjaar in RX. Hij is een van de vijf Audi-rijders die allemaal onderdak vonden bij Volland Racing die die met de twee Russen Nuriev & Egoriv en de Hongaar Marton de volledige top drie bemanden.
De Russische leider Aydar Nuriev was met de AudiA1 superieur tijdens de kwalificaties met drie snelste chrono’s en een tweede tijd na Marat Knyazev in een Skoda Fabia van AG Team. De halve finales werden gewonnen door de Audi’s van
Yury Belevskiy
Marton en Belevskiy en zodoende zaten vier van de vijf Audi’s van Volland in de finale. Het vijfde exemplaar van de Rus Timur Shigabutdinov bleef steken in de halve finale na een stuurfout in de jokerlap. Belevskiy won zijn eerste race van het seizoen voor ploegmaat Martin en de Skoda Fabia van Marius Bermingrud die reeds in Zweden wist te winnen.
In de tussenstand blijft de tussenstand quasi ongewijzigd met nog steeds Nuriev, Marton en Egorov die het veld aanvoeren in hun respectievelijke Volland-Audi’s.

Foto's: Johnny Loix

Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in FIA European Rallycross Championship op dinsdag 20 augustus 2019 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting European RX of Germany.