van der Horst

Extreme E wijzigt gevoelig het format voor seizoen drie

Finale 2022 Copper X-Prix
Finale 2022 Copper X-Prix
Binnen twee weken start het derde seizoen van het Extreme E-kampioenschap. Het tweede kind naast de Formule E dat boven het doopvont gehouden werd door Alejandro Agag. De eerste twee seizoenen werden vooral getekend door lange weekends op verschillende locaties, die op één of andere manier geteisterd werden door het klimaat. Maar vanaf dit jaar is dit verleden tijd. Ditmaal krijgt het racen voorrang met elk weekend een dubbele manche met maar liefst vier wedstrijden per dag om zo het publiek nog meer te entertainen.
  • Hamofa Performance
Nasser Al-Attiyah & Jutta Kleinschmidt - ABT CUPRA XE
Nasser Al-Attiyah & Jutta Kleinschmidt - ABT CUPRA XE
Vorig jaar kreeg het format al een make-over, maar dit jaar gaat de organisatie nog een stap verder. Gedaan met een individuele tijdrit als eerste kwalificatierace. Vanaf dit seizoen start men namelijk met het opsplitsen in twee sessies met kwalificatieraces. Van daaruit splitst men verder op in twee groepen van telkens vijf wagens. De ene groep zal voor de algemene winst van de dag strijden, de andere voor een zesde plaats als het hoogst haalbare. Eens zaterdag er op zit, doet men hetzelfde schema nog eens over op zondag. Hiermee zullen er in totaal dus tien ronden verreden worden en dat op vijf verschillende locaties.

Johan Kristoffersson en Mikaela Åhlin-Kottulinsky - Rosberg X Racing
Johan Kristoffersson en Mikaela Åhlin-Kottulinsky - Rosberg X Racing
Ondertussen begint de grid geleidelijk aan vorm te krijgen, maar er worden ook wel wat teams gemist. Zo is er tot nog toe geen sprake meer van X44 Vida Carbon Racing, het team van Lewis Hamilton en Sébastien Loeb, maar evenmin van Chip Ganassi Racing, JBXE - het team van Jenson Button - en Xite Energy Racing. Wel krijgen we al zeker twee teams met het Australische XE Group Racing en Carl Cox Motorsport, genoemd naar de gelijknamige Britse DJ. Wie wel zeker terug komt, is Rosberg X Racing en daar rekent men ook dit jaar op Johan Kristoffersson en Mikaela Åhlin-Kottulinsky. Ook de overige gekende teams komen met vertrouwde namen richting het kampioenschap. Het valt dus af te wachten of er nog twee teams worden gevonden zodat men een volledig startveld kan garanderen.

Foto's: Extreme E



Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Rally Internationaal op maandag 27 februari 2023.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons