van der Horst

Abu Dhabi: Valtteri Bottas zegevierend in Mercedes-dubbel

Valtteri Bottas - Mercedes
Valtteri Bottas - Mercedes
Mercedes-AMG heeft zijn dominante vorm in Abu Dhabi verdergezet, met een derde seizoenszege voor Valtteri Bottas. De Fin hield het hoofd koel en kreeg naast hem op het podium wereldkampioen Lewis Hamilton en vicekampioen Sebastian Vettel. Voor Stoffel Vandoorne was het een race om snel te vergeten, na problemen met de wegligging van de wagen eindigde hij puntenloos, terwijl teamgenoot Fernando Alonso negende eindigde, voor de afscheidnemende Felipe Massa.
Start GP Abu Dhabi 2017
Start GP Abu Dhabi 2017
Hoewel het Yas Marina Circuit enkele lange rechte lijnen, waarvan twee met DRS-zone, kent, is inhalen er met de huidige generatie F1-wagens traditioneel moeilijk. Mercedes behield bij de start de leiding, Bottas voor Hamilton, en behield die luxesituatie tot aan het zwart-wit geblokt. Sebastian Vettel reed een eenzame race en kon nooit echt van invloed zijn op de strijd voor de zege. Räikkönen besloot zijn seizoen met een vierde stek, nadat Daniel Ricciardo zijn Red Bull moest parkeren met een hydraulisch probleem - zijn derde DNF in vier races. Max Verstappen probeerde nog voorbij te gaan aan de Fin, maar moest tevreden zijn met P5.

Nico Hülkenberg - Renault
Nico Hülkenberg - Renault
Controversieel sinds de openingsfase, was de zesde plaats van voormalig Le Mans-winnaar Nico Hülkenberg. Hij ging in de openingsronde van de baan in een duel met Sergio Perez en passeerde de Mexicaan daarbij. De Duitser gaf zijn plaats niet terug en kreeg daarvoor een tijdstraf van vijf seconden. Hij bouwde echter een voorsprong uit die dermate groot was dat hij het positievoordeel behield na zijn pitstop, ondanks een probleem bij het wisselen van de banden. Zijn zesde plaats heeft veel gevolgen, want daardoor eindigt Renault als zesde in de tussenstand, voor Toro Rosso, met een pak extra prijzengeld als resultaat.

Stoffel Vandoorne - McLaren Honda
Stoffel Vandoorne - McLaren Honda
De roze panters eindigden als zevende en achtste, met Perez voor teamgenoot Esteban Ocon. Fernando Alonso stuurde zijn McLaren-Honda zoals gemeld naar een negende stek in wat de voorlopig laatste Grote Prijs is van de Brits-Japanse combinatie. Felipe Massa neemt afscheid met een nieuwe finish in de punten; de "oude" Braziliaan deed het wederom een pak beter dan jonge wolf Lance Stroll - die in de kelders van het klassement eindigde. Stoffel Vandoorne sloot als twaalfde af nadat hij heel wat problemen kende met de grip van zijn McLaren-Honda.

Podium GP Abu Dhabi 2017
Podium GP Abu Dhabi 2017
Vooraan het veld stuurde Valtteri Bottas zijn zilverpijl naar een derde zege dit seizoen, voor teamgenoot Lewis Hamilton. De wereldkampioen kende een puik seizoen, met niet alleen geen enkele opgave, maar ook een puntenscore in elke Grote Prijs. Het is van 2002 geleden dat een wereldkampioen nog eens in elke Grote Prijs punten scoorde, toen deed Michael Schumacher het hem voor. Hamilton reed al 25 Grote Prijzen zonder zijn Mercedes voortijdig te moeten parkeren met technische problemen of een crash. Sebastian Vettel kon enkel achtervolgen vandaag en legde beslag op de laatste podiumtrede. Voor Bottas, tevens rijder van de dag verkozen, is de nieuwe zege na zijn pole gisteren bemoedigend richting volgend seizoen. Vooral in de eindfase liet de Fin een sterke indruk na ten opzichte van zijn meer ervaren teamgenoot en viervoudig wereldkampioen Lewis Hamilton.

Pascal Wehrlein - Sauber
Pascal Wehrlein - Sauber
Een minder sterke indruk, was er voor Sauber, dat dit jaar oude specificatie Ferrari-motoren gebruikte. Het team eindigde als allerlaatste in de puntenstand bij de constructeurs met slechts vijf punten, waarbij vaste rijder Marcus Ericsson (als enige van het ganse veld) geen enkel punt sprokkelde. Het jubileumjaar voor het Zwitserse team was dus een seizoen in mineur, want nooit eindigde het laatste in de eindstand. Niet zo bij Mercedes: vierde seizoen, vierde titel bij de constructeurs èn de rijders. Bij die rijders was Lewis Hamilton al enige tijd zeker van de wereldtitel, maar opvallend feit: de Brit won nog nooit een Grote Prijs nadat hij zich van de wereldtitel verzekerde, ook vandaag niet. De volledige standen bij zowel de constructeurs als de rijders kan u elders op Autosport.be terugvinden.

Op het podium stelde de Formule 1 ook het nieuwe logo van het kampioenschap voor. De rijders en teams gaan nu een korte winterperiode in; kort, want over 17 weken strijkt de F1-karavaan alweer neer in Australië voor het 69e F1-seizoen. Voordien zijn er nog de wintertesten in Barcelona van 26 februari-1 maart en 6-9 maart en over enkele dagen werken sommige rijders nog een Pirelli-bandentest af in Abu Dhabi.

Extra foto's van de wedstrijd gemaakt door onze Autosport.be-fotografen ter plaatse vindt u in het fotoalbum van de Grote Prijs F1 van Abu Dhabi 2017.

Uitslag Race F1 Grote Prijs van Abu Dhabi 2017

#RijderTeamResultaat
1.Valtteri BottasMercedes55 ronden in 1:34:14.062
2.Lewis HamiltonMercedes+ 3.899
3.Sebastian VettelFerrari+ 19.330
4.Kimi RäikkönenFerrari+ 45.386
5.Max VerstappenRed Bull+ 46.269
6.Nico HülkenbergRenault+ 85.713
7.Sergio PérezForce India+ 92.062
8.Esteban OconForce India+ 98.911
9.Fernando AlonsoMcLaren+ 1 ronde
10.Felipe MassaWilliams+ 1 ronde
11.Romain GrosjeanHaas+ 1 ronde
12.Stoffel VandoorneMcLaren+ 1 ronde
13.Kevin MagnussenHaas+ 1 ronde
14.Pascal WehrleinSauber+ 1 ronde
15.Brendon HartleyToro Rosso+ 1 ronde
16.Pierre GaslyToro Rosso+ 1 ronde
17.Marcus EricssonSauber+ 1 ronde
18.Lance StrollWilliams+ 1 ronde
19.Carlos SainzRenaultDNF
20.Daniel RicciardoRed BullDNF

Foto's: Racing International Photography



  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons