van der Horst

Azerbeidzjan: Lewis Hamilton wint knotsgekke race - ook punten voor Stoffel Vandoorne!

Lewis Hamilton - Mercedes-AMG
Lewis Hamilton - Mercedes-AMG
Lewis Hamilton heeft de Grand Prix van Azerbeidzjan op zijn naam geschreven. In een tumultueuze wedstrijd wist de viervoudig wereldkampioen uit de chaos te blijven en klimt hierdoor naar de eerste plaats in de stand van het wereldkampioenschap. De Finse Ferrari-piloot Kimi Räikkönen reed naar plaats twee en Force India-rijder Sergio Perez verraste met een derde plaats. Ook onze landgenoot Stoffel Vandoorne behaalde punten en reed onopvallend naar een negende plaats in de straten van Baku.
Fernando Alonso - McLaren
Fernando Alonso - McLaren
Zondag 28 april klokslag 16:10 lokale tijd doofden de lichten voor de tweede editie van de Grand Prix van Azerbeidzjan, nadat de eerste aflevering in 2016 werd verreden als de Grote Prijs van Europa. Met het terugzetten van Nico Hülkenberg van positie 8 naar 14 als gevolg van een versnellingsbakwissel was er één wijziging op de startopstelling. Voor de Duitser in dienst van Renault werd het een teleurstellend weekend, want later in de wedstrijd vergooide hij zijn kans op een goed resultaat door de muur te raken waardoor hij moest opgeven. Nadat de 20 bolides ongeschonden door de eerste knik kwamen, ging het in de bochten 2 en 3 alsnog goed mis. Achtereenvolgens kwamen de wagens van Kimi Räikkönen en Esteban Ocon met elkaar in contact en ging het ook mis tussen Fernando Alonso en Sergey Sirotkin na een manoeuvre van Hülkenberg. Achterin het veld was er verder nog contact tussen Marcus Ericsson, Kevin Magnussen en Sergio Perez. Het resultaat van de openingsronde: een neutralisatie onder safety car. Landgenoot en Mclaren-piloot Stoffel Vandoorne kwam ongeschonden door de chaos heen, dit in tegenstelling tot teamgenoot Alonso die duidelijk niet te spreken was over het roekeloze gedrag van zijn collega's.

Daniel Ricciardo - Red Bull
Daniel Ricciardo - Red Bull
Na 5 ronden liet de Mercedes AMG GT-R het veld weer los en ging Ferrari-rijder Sebastian Vettel weer verder met het wegrijden van de rest. Achter de rug van de Duitser waren er rondenlang felle gevechten tussen de rijders van Red Bull Racing en Renault, waarbij het Franse team het voordeel had van een andere en betere bandenkeuze. Na de reguliere bandenwissels, waarbij Vettel de leiding kwijtraakte aan de Fin Bottas en nog enkele schermutselingen tussen de beide Red Bull Racing-piloten Daniel Ricciardo en Max Verstappen, leek de wedstrijd op het Baku City Circuit langzaam naar het einde te kabbelen. In ronde veertig ging het echter toch nog goed mis tussen de beide kemphanen binnen één team, de geboren Hasselaar Verstappen en Ricciardo. Bij het opgaan van het start en finish-gedeelte reed de Australiër achterop de Nederlander waarbij beide wagens zodanig beschadigd raakten dat er geen andere keus restte dan opgave. Hier zal zeker nog over worden nagepraat bij het Oostenrijkse team... Vlak na dat moment kwam Mercedes-rijder Bottas binnen voor zijn bandenwissel, terwijl net dan ook de safety car weer de piste verkoos. Spoedig haastte ook de rest van het veld zich naar binnen voor hun pitstops, waarbij Bottas als eerste naar buiten reed en zo de leiding in de wedstrijd behield. De Fransman Grosjean zorgde voor een bizar moment door achter de veiligheidswagen de controle over zijn voertuig te verliezen en onzacht in aanraking te komen met de betonnen muur.

Kimi Räikkönen - Ferrari
Kimi Räikkönen - Ferrari
Na de herstart ging het dan weer mis voor Vettel die bij een inhaalpoging op Bottas niet tijdig kon remmen voor de eerste bocht, waardoor de Duitser zijn kans op een derde overwinning in 2018 op zijn buik kon schrijven. Knotsgek werd het toen leider Bottas op het lange rechte stuk over een brokstuk reed en daardoor een klapband kreeg waarbij hij de leiding cadeau deed aan Lewis Hamilton. Achter de Britse wereldkampioen reden de Fin Räikkönen en Perez, die ook nog eens 5 seconden straftijd kreeg na het incident in de eerste ronde, naar het podium. Voor Vettel restte er niets anders dan een vierde plaats waardoor hij tevens de kop in de tussenstand kwijtspeelt. Prima prestaties waren er voor Renault-rijder Carlos Sainz en Sauber-piloot Charles Leclerc met een respectievelijk vijfde en zesde plaats. Fernando Alonso scoorde voor Mclaren wat punten met een zevende plaats alsmede dus Stoffel Vandoorne (P9). Ook gingen er punten naar Lance Stroll (P8), die in 2017 nog als derde eindigde in Baku nadat hij in de absolute slotfase een tweede plaats verspeelde. Het laatse punt ging naar Brendon Hartley, die een goed resultaat wel kon gebruiken.

Pierre Gasly - Stoffel Vandoorne
Pierre Gasly - Stoffel Vandoorne
Over twee weken staat Grand Prix van Spanje op het programma, verreden op het Circuit van Barcelona. Traditioneel is dat voor veel teams het teken om veel upgrades aan de wagens door te voeren, zo verwachten we onder meer een gevoelig geüpdatete McLaren MCL33 voor Stoffel Vandoorne en Fernando Alonso.

Uitslag Race F1 Grote Prijs van Azerbeidzjan 2018

#RijderTeamResultaat
1.Lewis HamiltonMercedes51 ronden in 1:43:44.291
2.Kimi RäikkönenFerrari+ 2.460
3.Sergio PérezForce India+ 4.024
4.Sebastian VettelFerrari+ 5.329
5.Carlos Sainz Jr.Renault+ 7.515
6.Charles LeclercAlfa Romeo Sauber+ 9.158
7.Fernando AlonsoMcLaren+ 10.931
8.Lance StrollWilliams+ 12.546
9.Stoffel VandoorneMcLaren+ 14.152
10.Brendon HartleyToro Rosso+ 18.030
11.Marcus EricssonAlfa Romeo Sauber+ 18.512
12.Pierre GaslyToro Rosso+ 24.720
13.Kevin MagnussenHaas+ 40.663
14.Valtteri BottasMercedesDNF
15.Romain GrosjeanHaasDNF (niet geklasseerd)
16.Max VerstappenRed BullDNF (niet geklasseerd)
17.Daniel RicciardoRed BullDNF (niet geklasseerd)
18.Nico HülkenbergRenaultDNF (niet geklasseerd)
19.Esteban OconForce IndiaDNF (niet geklasseerd)
20.Sergey SirotkinWilliamsDNF (niet geklasseerd)

Foto's: Racing International Photography



  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons