van der Horst

Barcelona: Winst voor Hamilton - Vandoorne botst met Massa

Lewis Hamilton
Lewis Hamilton
In een tactisch spelletje tussen Mercedes en Ferrari heeft Lewis Hamilton Sebastian Vettel verslagen en de GP van Spanje gewonnen. De Brit maakt zo een flink stuk van zijn achterstand goed op WK-leider Vettel. Beider teamgenoten vielen uit, Valtteri Bottas zag zijn oudere motor in rook opgaan, terwijl Kimi Raikkonen al in de eerste ronde naar de kant moest na een botsing in de eerste bocht. Ook Stoffel Vandoorne zag het einde niet door een botsing met Felipe Massa.
Bottas, Raikkonen en Verstappen raken elkaar
Bottas, Raikkonen en Verstappen raken elkaar
Bij het doven van de lichten kende Vettel een betere start dan poleman Hamilton en nam de leiding. Achter het duo was het dringen geblazen en Bottas, Raikkonen en Max Verstappen ging tegelijk de eerste bocht in. Een botsing was onvermijdelijk, Bottas kon doorrijden, maar voor de andere twee zat de zondagnamiddag er reeds op. Het leidende trio reed onmiddellijk met gemak weg van Daniel Ricciardo, het is duidelijk dat Red Bull nog niet het niveau haalt van Mercedes of Ferrari. Ook de uitstekend als zevende gekwalificeerde Fernando Alonso kwam niet ongeschonden door de eerste ronde na een uitstapje door het gras. De Spanjaard zou voor eigen publiek wel voor het eerst een race finishen in 2017, inclusief enkele knappe inhaalacties, maar buiten de punten.

Sebastian Vettel - Scuderia Ferrari
Sebastian Vettel - Scuderia Ferrari
Vooraan reed Vettel een kleine voorsprong van twee tot drie seconden bij elkaar op Hamilton die op zijn beurt veel sneller was dan teamgenoot Bottas. Hamilton kon het gat weer dicht rijden tot twee seconden wanneer Vettel in de vijftiende ronde zijn eerst pitstop maakte, hij reed opnieuw buiten op zachte banden. De Duitser kwam als vierde weer de baan op en naderde met twee seconden per ronde op de Mercedessen die opvallend lang bleven doorrijden. Ze kozen duidelijk voor een andere strategie en zodra Hamilton binnenkwam, kozen ze voor de mediums. 

Lewis Hamilton - Mercedes AMG Petronas Motorsport
Lewis Hamilton - Mercedes AMG Petronas Motorsport
Vettel bevond zich intussen achter Bottas die hem vanzelfsprekend wat ophield. Hamilton verkleinde zijn achterstand van negen tot vier seconden. Met nog een twintigtal ronden te gaan kwam Hamilton, inmiddels weer met zeven seconden achterstand, binnen voor wederom zachte banden. Vettel verloor veel tijd bij het dubbelen en kwam maar nét voor Hamilton terug de baan op. De Brit deed een aanvalspoging buitenom, maar Vettel liet geen plaats. Enkele ronden later was hij er dan toch voorbij en nam probleemloos de leiding. Vettel kwam niet meer dichter in de slotfase en moest zich tevreden stellen met een tweede plaats.

Nico Hulkenberg - Renault Sport Formula One Team
Nico Hulkenberg - Renault Sport Formula One Team
Bottas was inmiddels stilgevallen wanneer zijn motor, die al 4 GP's op de teller had staan, vuur vatte. Ricciardo werd zo moederziel alleen derde. Red Bull Racing kan duidelijk de twee topteams niet volgen, maar is op zijn beurt wel een stuk sneller dan het middenveld. Achter Ricciardo werd iedereen gedubbeld. Force India deed veruit de beste zaak met Sergio Perez en Esteban Ocon knap vier en vijf. Nico Hulkenberg werd dan weer mooi zesde voor Renault. Een prachtige wedstrijd werd er gereden door Pascal Wehrlein. Met zijn bescheiden Sauber reed hij zich van vijftiende naar zevende door een erg lange stint op zachte banden. Door een straf van vijf seconden werd het uiteindelijk een achtste plaats. 

Stoffel Vandoorne - McLaren Honda Formula 1 Team
Stoffel Vandoorne - McLaren Honda Formula 1 Team
Onze landgenoot Vandoorne kende een anonieme wedstrijd. Net als zijn ploegmakker Alonso reed hij in de onderste regionen van het klassement tegen de Williams' en de Renault van Jolyon Palmer. Hoewel de snelheid er zeker nog niet is, Alonso eindigde op twee ronden, leek het qua betrouwbaarheid een stuk beter te gaan. Helaas voor Vandoorne zag hij de finishvlag niet nadat hij bij een inhaalactie van Massa duidelijk niet door had dat de Braziliaan al naast hem reed. In de tussenstand heeft Vettel nog zes punten voorsprong op Hamilton terwijl bij de constructeurs Mercedes zijn voorsprong op Ferrari vergroot tot acht punten.

Update 17:45

Stoffel Vandoorne vliegt op de startgrid van de Grote Prijs van Monaco drie plaatsen achteruit voor de clash met Felipe Massa.
Lees ook: Vandoorne drie startplaatsen achteruit in Monaco

Uitslag Race F1 Grote Prijs van Spanje 2017

#RijderTeamResultaat
1.Lewis HamiltonMercedes66 ronden in 1:35:56.497
2.Sebastian VettelFerrari+ 3.490
3.Daniel RicciardoRed Bull+ 75.820
4.Sergio PérezForce India+ 1 ronde
5.Esteban OconForce India+ 1 ronde
6.Nico HülkenbergRenault+ 1 ronde
7.Carlos SainzToro Rosso+ 1 ronde
8.Pascal WehrleinSauber+ 1 ronde
9.Daniil KvyatToro Rosso+ 1 ronde
10.Romain GrosjeanHaas+ 1 ronde
11.Marcus EricssonSauber+ 2 ronden
12.Fernando AlonsoMcLaren+ 2 ronden
13.Felipe MassaWilliams+ 2 ronden
14.Kevin MagnussenHaas+ 2 ronden
15.Jolyon PalmerRenault+ 2 ronden
16.Lance StrollWilliams+ 2 ronden
17.Valtteri BottasMercedesDNF
18.Stoffel VandoorneMcLarenDNF
19.Max VerstappenRed BullDNF
20.Kimi RäikkönenFerrariDNF


Foto's: Georges de Coster & Racing International Photography



  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons