van der Horst

Canada: Daniel Ricciardo wint dolle race na problemen bij Mercedes AMG

Daniel Ricciardo - Red Bull Racing
Daniel Ricciardo - Red Bull Racing
Daniel Ricciardo profiteerde in de Grote Prijs van Canada optimaal van de problemen bij Mercedes en schonk na een sterke race zo de eerste zege van het F1-seizoen 2014 aan een niet-Mercedes. De Red Bull Racing-rijder werd gevolgd door Nico Rosberg, die met de opgave van Lewis Hamilton uiteindelijk een goede zaak doet in het kampioenschap. Sebastian Vettel vervolledigde het podium. De laatste tien ronden waren uitzonderlijk spannend, maar werden ontsierd door een stevig ongeval tussen Felipe Massa en Sergio Pérez.
Bij de start van de wedstrijd moest de beter gestarte Hamilton even uitwijken voor polesitter Rosberg waardoor Vettel even tweede was. De eerste ronde werd evenwel meteen geneutraliseerd door een ongeval tussen de beide rijders van Marussia. Na de herstart nam Hamilton snel Vettel te grazen en reed iets snellere rondjes dan Rosberg. Zo leek het, zoals al heel het seizoen, een tweestrijd te gaan worden tussen beide Mercedessen. Halverwege de wedstrijd echter kregen de Duitse wagens problemen toen de MGU-K ERS wegviel; bij beide bolides tegelijkertijd!
 
Nico Rosberg - Mercedes AMG
Nico Rosberg - Mercedes AMG
De topsnelheid van de Silberpfeilen lag vanaf dat ogenblikeen stuk lager en de concurrentie kwam op kousenvoeten dichterbij sluipen. Hierbij had Mercedes nog geluk dat de beide Red Bulls opgehouden werden achter de Force India van Pérez. Force India kwalificeerde zich zeer matig en stond als enige team op een één-stopstrategie. Enkele ronden later moest Hamilton zelfs opgeven door remproblemen, volgens het team het gevolg van de eerdere ERS-problemen. Rosberg kon nog doorrijden maar aan een zeer zwak tempo dat hem initieel 1-3 seconden kostte per ronde.
 
Rosberg slaagt er echter in zijn problemen het hoofd te bieden en wanneer hij zijn snelheid iets of wat terug heeft, rijdt er een mooi treintje achter hem met Pérez op P2 gevolgd door Ricciardo, Vettel en Massa. Het gevolg is een uitermate mooi en spannend einde van de wedstrijd. Door de snelheid van de Mercedes-motor in de Force India van Pérez kan Ricciardo op de rechte lijn geen aanval proberen. Anderzijds maakt Rosberg zijn verloren terrein op de rechte lijn (290 km/u tegen over 320 voor Pérez) goed in de bochten. Dit verandert als de achterbanden van de Mexicaan het laten afweten.
 
Daniel Ricciardo
Daniel Ricciardo
Ricciardo haalt hem al snel in en Rosberg is een vogel voor de kat. Ricciardo snelt naar zijn allereerste Grand Prix-zege en ook Vettel is snel voorbij Pérez en vormt een bedreiging voor Rosberg. De uitstekend en aanvallend rijdende Massa, die zelfs even op kop reed, maakt dan echter een beoordelingsfoutje in de laatste ronde en ramt zichzelf en Pérez uit de strijd voor een podiumplaats. Een jammerlijk einde van wat een prachtige strijd was. Massa werd naar het ziekenhuis afgevoerd, maar mocht later de avond nadat alle checks waren afgerond terug vertrekken. De laatste ronde van de wedstrijd werd overigens geneutraliseerd waardoor de tweede plaats van Rosberg was verzekerd.
 
Jenson Button - McLaren Mercedes
Jenson Button - McLaren Mercedes
De vierde plaats ging zo, verrassend, naar Jenson Button (McLaren-Mercedes) en de zesde plaats voor Fernando Alonso (Ferrari) geeft ook een vertekend beeld. Beide rijders reden een controlerende wedstrijd met uitermate zwakke wagens en geholpen door alle ongelukken pakken ze nog veel punten. Vijfde was Hülkenberg die zo toch nog verdiende punten pakt voor Force India. Williams daarentegen zal na de 4de en 5de plaats in de kwalificatie teleurgesteld zijn met enkel P7 voor Bottas. De overige punten ging naar Jean-Éric Vergne (Toro Rosso-Renault), Kevin Magnussen (McLaren-Mercedes) en Kimi Räikkönen (Ferrari).
 
Daniel Ricciardo - Sebastian Vettel
Daniel Ricciardo - Sebastian Vettel
Een echte uitvalwedstrijd was deze Grote Prijs van Canada met veertien geklasseerde wagens en slechts elf die effectief de finishvlag gezien hebben. In de stand om het kampioenschap doet Rosberg een goede zaak. De Duitser neemt nu een voorsprong van 22 punten over Hamilton: 140-118. Ricciardo is nu derde met 79 punten. Geen aardverschuivingen bij de constructeurs maar zonder dat zware ongeval tussen de Force India en de Williams zou de 3de plek van Ferrari hard onder druk gestaan hebben.

De volgende Grote Prijs is deze van Oostenrijk over twee weken op de vernieuwde Red Bull Ring.

Foto's: Racing International Photography



  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons