van der Horst

China: Hamilton neemt revanche - Verstappen fenomenaal

Lewis Hamilton - Mercedes
Lewis Hamilton - Mercedes
Lewis Hamilton heeft de Grote Prijs van China gewonnen. De Brit neemt op die manier sportieve revanche op Sebastian Vettel, die de vorige Grote Prijs won en ditmaal als tweede afsloot. Man van de race was zonder twijfel Max Verstappen; hij legde uiteindelijk beslag op de laatste podiumstek. Dieptepunten van de wedstrijden waren ongetwijfeld de nieuwe crash van Antonio Giovinazzi - wederom op start-finish - en de dubbele opgave bij McLaren, terwijl Fernando Alonso tot voor zijn opgave wel stevig binnen de top tien vertoefde.
  • Skylimit Events
Start GP China 2017
Start GP China 2017
De voorspelde zware regenval bleef uit, maar droog was de piste bij de start allerminst. Quasi iedereen stond geschoeid op het groen gemarkeerde intermediate rubber. Bij de start zocht Vettel vanop de eerste rij de limieten van de reglementen op door met zijn linkervoorwiel ver naast de marges van zijn startbox te parkeren. Het mocht evenwel niet baten, Hamilton nam de kopstart, maar kon niet echt wegrijden van het veld.

Max Verstappen - Red Bull RB13
Max Verstappen - Red Bull RB13
Achteraan maakten zowel Fernando Alonso als Max Verstappen furore met een sprintje naar P8 en P7 respectievelijk. Na enkele ronden haakten Sergio Perez (Force India) en Lance Stroll (Williams) in elkaar, wat leidde tot de opgave van de jonge Canadees enerzijds en de inzet van een virtuele safety car anderzijds. Enkele minuten later, toen het veld terug was vrijgegeven, noopte een nieuwe crash van Antonio Giovinazzi tot de inzet van de safety car. De jonge Italiaan kreeg te kampen met aquaplaning  en crashte op quasi dezelfde plaats als gisteren tijdens de kwalificaties; drie crashes in twee Grote Prijzen is het jammere verdict.

Sebastian Vettel
Sebastian Vettel
Grote verliezer van de neutralisaties, was Sebastian Vettel. Hij was bij de VSC de box ingedoken voor droogweerbanden, maar kon daarvan niet profiteren gezien het ganse veld enkele ronden later zijn voorbeeld volgde tijdens de safety car. Hij was vanaf dat ogenblik op achtervolgen aangewezen vanaf een vijfde plaats. Erger verging het Valtteri Bottas, bij het opwarmen van zijn banden net voor de herstart schoof hij van de baan en viel terug in het veld. Verstappen worstelde zich na de herstart voorbij Kimi Räikkönen naar een virtueel podium en ging wat later ook voorbij teamgenoot Daniel Ricciardo.

Kimi Räikkönen - Ferrari
Kimi Räikkönen - Ferrari
Vettel verloor veel tijd achter Räikkönen en Ricciardo, maar zou het duo na veel aandringen uiteindelijk weten te passeren. Vervolgens zagen we Verstappen een zeldzaam foutje maken, hij verremde zich en gaf zo P2 aan Vettel. Ook Ricciardo zou in de slotfase nog terugkomen op teamgenoot Verstappen, maar onze Noorderbuur kon zijn podium uiteindelijk veiligstellen. Bottas klom na zijn spin nog op tot een zesde plaats, maar dit soort foutjes kan Mercedes nog duur te staan komen in de strijd om de constructeurstitel. Een opmerkelijke race was er voor Scuderia Toro Rosso-rijder Carlos Sainz, die zowaar gestart was op slicks. Hij reed, ondanks een pirouette in de openingsfase, een dijk van een wedstrijd die hem uiteindelijk P7 opleverde.

Kevin Magnussen legde beslag op de achtste plaats en bezorgde Haas zo de eerste score van het seizoen, hij finishte voor Force India-rijders Sergio Perez en Esteban Ocon. McLaren knoopte aan met de vorm uit de wintertesten en kende als enig team een dubbele opgave. Naast de eerder vermelde sortie van Stroll en crash van Giovinazzi, zag ook Danill Kvyat de finish niet.

Lewis Hamilton
Lewis Hamilton
In de tussenstand voor het kampioenschap zien we vanzelfprekend een ex aeqo tussen Sebastian Vettel en Lewis Hamilton met 43 punten. Max Verstappen bekleedt de derde plaats met 25 punten, voor Bottas (23) en Räikkönen (22). De volgende wedstrijd is de Grote Prijs van Bahrein, volgende week al.


Uitslag Race F1 Grote Prijs van China 2017

#RijderTeamResultaat
1.Lewis HamiltonMercedes56 ronden in 1:37:36.158
2.Sebastian VettelFerrari+ 6.250
3.Max VerstappenRed Bull+ 45.192
4.Daniel RicciardoRed Bull+ 46.035
5.Kimi RäikkönenFerrari+ 48.076
6.Valtteri BottasMercedes+ 48.808
7.Carlos SainzToro Rosso+ 72.893
8.Kevin MagnussenHaas+ 1 ronde
9.Sergio PérezForce India+ 1 ronde
10.Esteban OconForce India+ 1 ronde
11.Romain GrosjeanHaas+ 1 ronde
12.Nico HülkenbergRenault+ 1 ronde
13.Jolyon PalmerRenault+ 1 ronde
14.Felipe MassaWilliams+ 1 ronde
15.Marcus EricssonSauber+ 1 ronde
16.Fernando AlonsoMcLarenDNF
17.Daniil KvyatToro RossoDNF
18.Stoffel VandoorneMcLarenDNF
19.Antonio GiovinazziSauberDNF
20.Lance StrollWilliamsDNF


Foto's: Racing International Photography



  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons