van der Horst

Groot-Brittannië: Vettel verslaat Hamilton tijdens spannende eindfase

Podium GP Groot-Brittannië 2018
Podium GP Groot-Brittannië 2018
Halverwege het seizoen lijkt de wereldtitel F1 beslecht te gaan worden tussen Sebastian Vettel en Lewis Hamilton. De Brit vertrok voor zijn thuiswedstrijd vanop de pole, maar een slechte start zorgde ervoor dat Vettel alsnog met de lauweren ging lopen. Eenvoudig ging dat echter niet, net als iets over halfweg de posities leken vast te liggen zorgden twee opeenvolgende safety car-fases voor de nodige strijd tussen de toppers. Vettel haalde het dus, voor Hamilton en Kimi Raikkonen, terwijl aanvankelijk Valtteri Bottas op weg leek naar de zege.
Start GP Groot-Brittannië 2018
Start GP Groot-Brittannië 2018
Bij de start kwam Vettel goed weg, Hamilton niet en bij het insturen van The Loop was het "hammertime"; Raikkonen blokkeerde even zijn voorwiel, de Brit stuurde normaal in en werd geraakt. Een spin deed hem terugvallen naar helemaal achteraan het veld. Raikkonen kon als vierde zijn weg verderzetten, achter Vettel, Bottas en Max Verstappen, maar werd wel bedacht met een straf van tien seconden. Die voerde hij uit bij zijn eerste pitstop, aanvankelijk leken Mercedes en Ferrari voor een enkele pitstop te gaan, maar dat veranderde na een tussenkomst van de safety car.

Valtteri Bottas - Mercedes
Valtteri Bottas - Mercedes
Iets over halfweg ging Marcus Ericsson immers zwaar van de baan nadat zijn DRS bleef openstaan bij het insturen van een bocht. Na tien races is men bij Mercedes nog steeds niet in staat goeie strategische beslissingen te nemen, iedereen van de toppers kwam een tweede keer binnen voor zacht rubber behalve Bottas en Hamilton. En een Grand Prix zou geen Grand Prix zijn zonder een stevige klapper van Romain Grosjean, kort na het binnenkomen van de safety car was het weer zover, dit keer ging hij eraf tijdens een duel met Carlos Sainz.

Kimi Räikkönen - Ferrari
Kimi Räikkönen - Ferrari
Een tweede safety car was het gevolg en toen die binnenkwam, was er nog een kwart van de wedstrijd te rijden met het ganse veld dicht bij elkaar. Bottas had de leiding omdat hij niet naar binnen gekomen was, maar de Fin werd al snel een vogel voor de kat. Zowel Vettel, Hamilton als Raikkonen gingen hem tijdens aparte inhaalacties voorbij, de Ferrari's stonden immers op zacht rubber. Hamilton kon wel standhouden omdat hij zijn enige pitstop zo lang had uitgesteld en zijn medium Pirelli's dus nog in een vrij goede staat waren.

Stoffel Vandoorne - McLaren Renault
Stoffel Vandoorne - McLaren Renault
Stoffel Vandoorne reed een anonieme wedstrijd en tikte als twaalfde aan, onze landgenoot liet alleen de beide Williams-wagens op de baan achter zich. De race werd gekenmerkt door heel wat opgaves, ook Max Verstappen gaf kort voor het einde nog op met mechanische pech. Eén en ander zorgde er wel voor dat Fernando Alonso opnieuw punten op zak kon steken dankzij een achtste plaats.

UPDATE: Na de race kreeg Pierre Gasly een tijdstraf van 5 seconden voor het aantikken van Pérez, wat hem toeliet de Spanjaard voorbij te gaan. Gasly valt zo terug naar de dertiende plaats, Pérez pakt het punt van de tiende plaats, Stoffel Vandoorne schuift op naar positie elf.

Uitslag Race F1 Grote Prijs van Groot-Brittannië 2018

#RijderTeamResultaat
1.Sebastian VettelFerrari1u27m29s784
2.Lewis HamiltonMercedes+2.264s
3.Kimi RäikkönenFerrari+3.652s
4.Valtteri BottasMercedes+8.883s
5.Daniel RicciardoRed Bull+9.500s
6.Nico HülkenbergRenault+28.220s
7.Esteban OconForce India+29.930s
8.Fernando AlonsoMcLaren+31.115s
9.Kevin MagnussenHaas+33.188s
10.Pierre GaslyToro Rosso+34.129s
11.Sergio PérezForce India+34.708s
12.Stoffel VandoorneMcLaren+35.774s
13.Lance StrollWilliams+38.106s
14.Sergey SirotkinWilliams+48.113s
15.Max VerstappenRed BullDNF
16.Romain GrosjeanHaasDNF
17.Carlos Sainz Jr.RenaultDNF
18.Marcus EricssonAlfa Romeo SauberDNF
19.Charles LeclercAlfa Romeo SauberDNF
20.Brendon HartleyToro RossoDNF

Foto's: Racing International Photography  • Heinz Performance

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons