van der Horst

Hongarije: Rosberg grijpt de pole na chaotische sessie

Nico Rosberg
Nico Rosberg
Nico Rosberg vertrekt morgen vanop de beste startpositie op de Hungaroring. In een spectaculaire sessie met maar liefst vier rode vlaggen in Q1, dook de Duitser in de slotfase van Q3 nog onder de tijd van Mercedes-ploegmakker Lewis Hamilton. Zoals verwacht was Red Bull Racing niet ver weg en Daniel Ricciardo reed de derde tijd. Max Verstappen was iets trager dan zijn ploegmakker, maar werd toch moeiteloos vierde. Sebastian Vettel was de eerste Ferrari met een vijfde chrono. McLaren-Honda palmt de volledige vierde startrij in. Het is de eerste keer sinds de Grote Prijs van Brazilië 2014 dat beide McLarens Q3 halen.
Felipe Massa
Felipe Massa
Het eerste deel van de kwalificatie werd al meteen uitgesteld met zo'n twintig minuten vanwege plotse regenval. Zodra Q1 werd aangevat, kwam iedereen naar buiten, want er werd meer regen verwacht. De Force India's waren op regenbanden opvallend sterk, maar wanneer Sebastian Vettel na zeven minuten begon te klagen over de weer sterker wordende regenval, kwam de rode vlag buiten. Na bijna een half uur wachten kwamen de rijders op een uiterst gladde baan weer in actie. Vettel uitte andermaal kritiek, maar ditmaal op zijn team. De Duitser, die in het midden van het pak naar buiten kwam, sprak van een "belachelijke" strategie. Na zes minuten kende Marcus Ericsson een stevige klapper en werd de sessie voor een tweede maal onderbroken. Wanneer het circuit weer werd vrijgegeven, was de zon terug en stond er een spannende laatste negen minuten te wachten op een opdrogende baan. Max Verstappen, Felipe Massa en beide rijders van Ferrari en Haas opteerden voor intermediates. Na een crash van Felipe Massa werd Q1 voor de zoveelste keer stilgelegd. Bij de herstart leek Lewis Hamilton, na vele fouten, eindelijk zijn draai te hebben gevonden. Met nog iets meer dan een minuut op de klok kende de sessie echter zijn vierde rode vlag wanneer Rio Haryanto crashte. De sessie werd niet meer hervat en de kwalificatie was gedaan voor, uiteraard Massa, Ericsson en Haryanto, en voorts Pascal Wehrlein en beide Renault-piloten. Nico Rosberg was het snelst, voor Hamilton en Fernando Alonso.

Kimi Räikkönen - Scuderia Ferrari
Kimi Räikkönen - Scuderia Ferrari
De tweede sessie verliep rustiger dan de eerste. Alle rijders vertrokken op intermediates, maar met 31° C en nu zonder regen was het de vraag wie het als eerste aandurfde om over te gaan op slicks. Valtteri Bottas was de eerste die de gok waagde en hij dook ook meteen onder de tijden van op dat ogenblik referenties Lewis Hamilton en Max Verstappen, het signaal voor de andere teams om ook slicks te schoeien. De baan werd elke minuut droger en het slot van de sessie werd dan ook een loterij waarbij wie als laatst een ronde kon rijden geluk had, of een beter inzicht. Voor Hamilton liep het maar nét goed af, de Brit reed de tiende tijd en liet zo Romain Grosjean op vijf duizendste. Kimi Raikkonen had minder geluk; de Ferrari-rijder reed pas de veertiende tijd en mocht uitstappen net als Daniil Kvyat, Sergio Perez, Felipe Nasr en beide rijders van Haas. Verstappen was het snelst, voor Rosberg en Ricciardo.

Nico Rosberg - Mercedes AMG
Nico Rosberg - Mercedes AMG
Bij de eerste poging in Q3 was Hamilton nog vier tiende sneller dan Rosberg, terwijl Ricciardo, ondanks een foutje, niet ver weg was. De baan werd steeds droger, maar wanneer tijdens de laatste pogingen Fernando Alonso van de baan spinde, kwam de gele vlag buiten. Het leek er dan ook op dat Hamilton de pole had en de Brit brak zelf ook zijn ronde af. De gele vlag werd echter sneller dan verwacht vervangen door een groene en Rosberg was nog in een snel rondje. De Duitser dook nog net onder de tijd van Hamilton en greep zo de zeer belangrijke pole in Hongarije. Achter Hamilton kwamen de Red Bull's, met Ricciardo het snelst. Vettel, vijfde, gaf reeds acht tienden toe. Carlso Sainz Jr. reed een uitstekende zesde tijd en hield hiermee beide McLaren's, voor het eerst samen in Q3 dit seizoen, achter zich. Nico Hulkenberg en Bottas maakten de top tien vol.

Uitslag Kwalificaties F1 Grote Prijs van Hongarije 2016

#RijderTeamResultaat
1.Nico RosbergMercedes AMG1:19.965
2.Lewis HamiltonMercedes AMG1:20.108
3.Daniel RicciardoRed Bull Racing1:20.280
4.Max VerstappenRed Bull Racing1:20.557
5.Sebastian VettelScuderia Ferrari1:20.874
6.Carlos Sainz Jr.Toro Rosso1:21.131
7.Fernando AlonsoMcLaren Honda1:21.211
8.Jenson ButtonMcLaren Honda1:21.597
9.Nico HülkenbergForce India1:21.823
10.Valtteri BottasWilliams1:22.182
11.Romain GrosjeanHaas1:24.941
12.Daniil KvyatToro Rosso1:25.301
13.Sergio PérezForce India1:25.416
14.Kimi RäikkönenScuderia Ferrari1:25.435
15.Esteban GutierrezHaas1:26.189
16.Felipe NasrSauber1:27.063
17.Jolyon PalmerRenault1:43.965
18.Felipe MassaWilliams1:43.999
19.Kevin MagnussenRenault1:44.543
20.Marcus EricssonSauber1:46.984
21.Pascal WehrleinManor1:47.343
22.Rio HaryantoManor1:50.189


Foto's: Mercedes AMG & Racing International Photography



  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons