van der Horst

Japan: Geruzie tussen Hamilton en zijn team - Mercedes trekt klacht tegen Verstappen in

Lewis Hamilton
Lewis Hamilton
Opschudding na afloop van de Grote Prijs van Japan deze ochtend Belgische tijd: Mercedes diende een klacht in tegen Red Bull-rijder Max Verstappen wegens gevaarlijk rijgedrag. Op het einde van de voorlaatste ronde viel Lewis Hamilton de Nederlander aan bij het ingaan van de laatste chicane. Verstappen beschermde zijn binnenkant, maar deed dat volgens Mercedes te laat en tijdens het remmen, een gevaarlijk manoeuvre dat deed denken aan het legendarisch duel tussen Alain Prost en Ayrton Senna op dezelfde plek in 1989. Hamilton dook weer naar de buitenkant om een aanrijding te vermijden, miste de chicane en kon de tweede plaats vergeten.
  • Hamofa Performance
Max Verstappen
Max Verstappen
Na de wedstrijd werd Verstappen even ondervraagd door FIA-koersdirecteur Charlie Whiting, maar op informele wijze. Hierna diende Mercedes echter een klacht in op basis van artikel 27.5 van het sportieve reglement, gevaarlijk rijgedrag; niet de eerste keer dat de Nederlander met dergelijke kritiek geconfronteerd werd. De klacht werd als "te laat" beschouwd door de organisatoren van de Japanse GP en verhuist dus naar de Amerikaanse GP volgens artikel 11.9.2. Hierna begon echter de soap rond de drievoudige wereldkampioen. Hamilton plaatste op zijn Twitter-account dat hij noch zijn team een klacht hebben ingediend tegen Verstappen. Enkele seconden later verdween het bericht van het Internet, ongetwijfeld nadat Mercedes hem vertelde wel degelijk een klacht te hebben ingediend, en werd het vervangen door een nieuw bericht waarin de Brit duidelijk maakte dat hijzelf geen klacht had ingediend. Daarnaast vond hij dat Mercedes dat ook niet diende te doen, maar gewoon vooruit diende te kijken. Mercedes achtte het hierop nutteloos om een klacht in te dienen wanneer hun eigen rijder niet achter de beslissing van het team zou staan tijdens het onderzoek, dat dus in Austin zou plaatsvinden, en trok zijn klacht in. 

Nico Rosberg
Nico Rosberg
Hierna regende het commentaar op Hamilton's gedrag tijdens de Grote Prijs van Japan. Tijdens de FIA-pers conferentie speelde hij de hele tijd met Snapchat en tijdens een Mercedes-persconferentie weigerde hij te antwoorden op vragen van de media. Na de groepsfoto om de constructeurstitel van Mercedes te vieren zou de Brit onmiddellijk naar de achterkant van de garage zijn gewandeld en zou erg kortaf hebben geantwoord op vragen van zijn mecaniciens in verband met zijn slechte start. Teambaas Toto Wolff vond zijn gedrag teleurstellend en voormalig F1-rijders Marc Surer en Johnny Herbert verweten hem een gebrek aan professionalisme dat niet in de lijn ligt met zijn astronomisch salaris. Zijn recente uitspraken over de goddelijke aard van zijn pech dit jaar tonen ook weinig respect voor het seizoen van Nico Rosberg. Damon Hill, wereldkampioen in 1996, reageerde reeds dat de Duitser op geen enkele manier een wereldtitel niet zou verdienen, want hij heeft er hard voor gewerkt en een duidelijke vooruitgang getoond. Het belooft hoe dan ook nog een pittige strijd om de wereldtitel te worden...

Foto's: Racing International Photography



  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons