van der Horst

Japan: Rosberg wint - Verstappen klopt Hamilton - Mercedes pakt titel

Podium na F1 Grote Prijs van Japan 2016
Podium na F1 Grote Prijs van Japan 2016
Nico Rosberg heeft voor de eerste maal in zijn loopbaan de Grote Prijs van Japan gewonnen en verstevigt daarmee zijn leidersplaats in de tussenstand voor het wereldkampioenschap. Max Verstappen eindigde als tweede en hield in de eindfase een sterk opzittende Lewis Hamilton af, die de beslag legde op de laatste podiumtrede. De regerend wereldkampioen kende een rotstart waarbij hij vanaf de eerste rij terugviel tot de achtste plaats, maar de puntenbuit die de beide Zilverpijlen vandaag sprokkelden, bezorgde Mercedes-AMG zijn derde opeenvolgende constructeurstitel.
  • Hamofa Performance
Start Grote Prijs Japan 2016
Start Grote Prijs Japan 2016
Nico Rosberg domineerde de Grote Prijs van Japan en kwam uiteindelijk over de meet met vijf tellen bonus op Max Verstappen. De basis voor zijn negende zege van het seizoen legde de Duitser bij de start, waar hij zijn pole verzilverde, terwijl Hamilton terugviel. Bij Red Bull Racing zagen we een gelijkaardig scenario, met een goed startende Max Verstappen die naar P2 opschoof, terwijl Daniel Ricciardo gepasseerd werd door Sergio Perez en Sebastian Vettel, die in de openingsfase nog voorbij de Mexicaan zou geraken richting P3. Nico Hülkenberg schoot naar P6, voor Kimi Räikkönen die een gridpenalty kreeg voor het wisselen van zijn versnellingsbak.

Max Verstappen
Max Verstappen
De rode draad doorheen de Grote Prijs, was rijders die klaagden over de blauwe vlaggen, of liever het gebrek daaraan. Hamilton liet het niet aan zijn hart komen en klom gestaag op door het veld, daarbij gebruik makend van onder meer de pitstops om zijn concullega's te passeren. In de eindfase dichtte hij het gat op Max Verstappen, maar kon slechts in de voorlaatste ronde een eerste aanval inzetten in de chicane, maar koos wijs de uitloopstrook om een aanrijding te vermijden, "Max maakte een beweging tijdens het remmen", repliceerde de Brit over de boordradio.

Nico Hülkenberg - Force India
Nico Hülkenberg - Force India
Sebastian Vettel eindigde voor teamgenoot Räikkönen, al moesten de heren wel meer dan twintig tellen toegeven. De gok van Ferrari om in de laatste stint zachte banden te monteren, ten opzichte van de harde compound bij de concurrentie, draaide verkeerd uit en de Ferraristi konden in de eindfase geen vuist meer maken. Ricciardo, in Maleisië nog zegevierend, eindigde zesde, voor Perez en Hülkenberg. Felipe Massa en Valtteri Bottas vervolledigden de top tien in wat een moeilijk weekend was voor Williams. Hetzelfde kan gezegd worden over McLaren-Honda, in de thuiswedstrijd van de motorleverancier eindigde Fernando Alonso als 16e; Jenson Button, die achteraan startte na een motorwissel, geraakte niet verder dan P18.

De volgende wedstrijd is de Grote Prijs van de Verenigde Staten over twee weken. Nico Rosberg telt 313 punten in de tussenstand, 33 punten meer dan regerend wereldkampioen Lewis Hamilton. Daniel Ricciardo ligt nog steeds comfortabel derde met 212 punten, 42 stuks meer dan Kimi Räikkönen. Met 593 punten is Mercedes zoals gemeld nu al zeker van de titel, Red Bull Racing volgt als tweede met 385 punten.

Uitslag Race F1 Grote Prijs van Japan 2016

#RijderTeamResultaat
1.Nico RosbergMercedes AMG1:26:43.333
2.Max VerstappenRed Bull Racing+ 4.978
3.Lewis HamiltonMercedes AMG+ 5.776
4.Sebastian VettelScuderia Ferrari+ 20.269
5.Kimi RäikkönenScuderia Ferrari+ 28.370
6.Daniel RicciardoRed Bull Racing+ 33.941
7.Sergio PérezForce India+ 57.495
8.Nico HülkenbergForce India+ 59.177
9.Felipe MassaWilliams+ 97.763
10.Valtteri BottasWilliams+ 98.323
11.Romain GrosjeanHaas+ 99.254
12.Jolyon PalmerRenault+ 1 ronde
13.Daniil KvyatToro Rosso+ 1 ronde
14.Kevin MagnussenRenault+ 1 ronde
15.Marcus EricssonSauber+ 1 ronde
16.Fernando AlonsoMcLaren Honda+ 1 ronde
17.Carlos Sainz Jr.Toro Rosso+ 1 ronde
18.Jenson ButtonMcLaren Honda+ 1 ronde
19.Felipe NasrSauber+ 1 ronde
20.Esteban GutierrezHaas+ 1 ronde
21.Esteban OconManor+ 1 ronde
22.Pascal WehrleinManor+ 1 ronde


Foto's: Racing International Photography



  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons