van der Horst

F1-kortnieuws over de eerste testdag in Bahrein

Start F1 GP van Bahrein 2018
Start F1 GP van Bahrein 2018
Vandaag is de eerste van drie testdagen op het Bahrain International Circuit. Het Formule 1-circus trok naar Sahkir in plaats van Barcelona door de huidige coronapandemie. De rijders testen niet alleen de nieuwe wagens, maar ook twee extra sets prototype-banden van Pirelli. Daarnaast is Alfa Romeo teambaas Fred Vasseur afwezig wegens een positieve coronatest. Een overzicht van enkele F1-nieuwtjes.
  • Hamofa Performance
Het Formule 1-seizoen van 2021 begon vanmorgen op het Bahrain International Circuit met drie testdagen, voorafgaand aan de eerste race van het jaar op dezelfde locatie van 26 tot 28 maart. De test vindt iedere dag van tien uur tot negentien uur lokale tijd plaats, met een lunchpauze van een uur tussen veertien en vijftien uur. Er is uiteraard een tijdsverschil met ons land, Bahrein loopt 2 uur voor op België.

Verschillende teams hebben besloten de dagen op te splitsen. Zo rijdt Valtteri Bottas zowel vrijdag als zondag de voormiddagstint en zaterdag in de namiddag. Zevenvoudig wereldkampioen Lewis Hamilton rijdt zaterdag de ochtendstint en vrijdag en zondag in de namiddag. Bij Haas F1 Team wordt hetzelfde schema aangehouden, met Mick Schumacher zowel vrijdag als zondag de voormiddagstint en zaterdag in de namiddag. Voor Nikitia Mazepin geldt het omgekeerde. AlphaTauri hanteert dezelfde manier, met Pierre Gasly tweemaal de ochtendstint en Yuki Tsunoda 's namiddags.

McLaren en Aston Martin splitsen ook de testdagen, maar op een andere manier. Daniel Ricciardo en Sebastian Vettel rijden zowel vrijdag als zaterdag in de voormiddag. Lando Norris en Lance Stroll nemen dan weer de voormiddag op zondag.

Red Bull en Alpine gunnen ieder van hun rijders een dag. Zo rijden Max Verstappen en Esteban Ocon vandaag. Morgen is het tijd voor Sergio Perez en de terugkerende Fernando Alonso. Zondag verdelen beide teams de stints onder hun rijders. Alfa Romeo splitst vandaag de dag: Kimi Raikkönen in de ochtend en Antonio Giovinazzi in de namiddag. Morgen krijgt de Italiaan de hele dag, zondag is voor de Fin.

Williams heeft een aparte aanpak. Zij gunnen testrijder Roy Nissany de hele vrijdag. Morgen neemt Nicholas Latifi het over, zondag is voor George Russell. Bij Ferrari weten we enkel dat Charles Leclerc vandaag in de ochtend rijdt en Carlos Sainz in de namiddag.

De banden

In totaal heeft elk team dertig sets tot zijn beschikking van de 2021 slick-banden van Pirelli. Elk team mag één auto inzetten. Bovendien heeft elk team ook twee sets intermediate-banden en wets beschikbaar. Er mogen niet meer dan dertig sets banden per team worden gebruikt gedurende de drie dagen. De bandensets zijn dit jaar ook drie kilogram zwaarder. Tijdens de Pirelli-testen vorig jaar uitten Lewis Hamilton en Max Verstappen hun ongenoegen al over de nieuwe banden. Ze zouden zwaarder zijn om te besturen en de grip zou veel minder zijn. Toch heeft Pirelli de banden gekozen voor het nieuwe seizoen.

Er zullen twee extra sets prototype-banden aan elk team worden geleverd. Die banden zijn in elk opzicht identiek aan de standaard C3, maar zijn geproduceerd in Turkije in plaats van in Roemenië. De banden worden alleen gebruikt om producten uit de back-upfabriek te vergelijken met de standaardbanden, zowel tijdens korte stints als tijdens langere runs. Ze zijn te herkennen aan hun zwarte kleur, zonder markeringen.

Fred Vasseur

Alfa Romeo-teambaas Frédéric Vasseur heeft positief getest op Covid-19 en zal dus niet aanwezig zijn bij de testdagen. Hij zal de processen vanuit Frankrijk volgen. Vasseur werd postief verklaard tijdens de reeks PCR-testen die hij moest ondergaan voordat hij naar Bahrein reisde.

Volgens de protocollen die door de Franse autoriteiten waren opgesteld, sloot hij zich onmiddellijk thuis af. Een tweede PCR-test, die twee dagen later werd uitgevoerd, leverde een negatief resultaat op. Frédéric Vasseur vertoont geen symptomen en is in een goede gezondheid. Toch heeft de teambaas besloten niet af te reizen naar het circuit voor de veiligheid voor zijn team en iedereen aanwezig.

Foto: Georges De Coster



Dit artikel werd gepubliceerd door Imaani Barée in Formule 1 op vrijdag 12 maart 2021.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons