van der Horst

Mexico: Hamilton wint en evenaart record Alain Prost

Nico Rosberg - Mercedes AMG Petronas Formula One Team
Nico Rosberg - Mercedes AMG Petronas Formula One Team
Lewis Hamilton heeft de Grote Prijs van Mexico op zijn naam geschreven, zijn 51ste F1-zege, evenveel als Alain Prost. Nico Rosberg deed wat hij moest doen en werd tweede. De Duitser heeft met nu nog twee races te gaan een voorsprong van negentien punten op de Brit. Sebastian Vettel werd derde, al kwam hij niet als derde over de streep. Max Verstappen kreeg vlak na de race nog een straf van vijf seconden voor het afsnijden van een chicane en zakte zo terug naar de vijfde plaats, achter Red Bull-ploegmaat Daniel Ricciardo.
Start van de Grote Prijs van Mexico
Start van de Grote Prijs van Mexico
Bij het aansnijden van de eerste chicane na de start liep het al behoorlijk mis. Hamilton remde veel te laat, reed rechtdoor en won erg veel tijd. Max Verstappen drukte op zijn beurt Rosberg naast de baan die ook hierdoor rechtdoor ging door het gras. Een botsing tussen Esteban Guttierrez, Marcus Ericsson en Pascal Wehrlein zorgde voor een safety car-situatie. Ricciardo profiteerde om van tactiek te veranderen en kwam binnen voor medium-banden. Hamilton had de leiding, Rosberg, Verstappen, Hulkenberg en Raikkonen maakten de top vijf vol. Bij de herstart bouwde Hamilton een kleine voorsprong op op zijn titelconcurrent. De botsing tussen Rosberg en Verstappen werd inmiddels geanalyseerd en er werden geen straffen uitgedeeld. Niet veel later kwam de Nederlander binnen om, verrassend, achter Ricciardo weer de baan op te komen. Hulkenberg volgde niet veel later en ook Hamilton kwam binnen voor nieuw rubber, in de 18de ronde. De wereldkampioen kwam als vierde weer buiten, achter Rosberg en de Ferrari's. De Duitser maakte zin pitstop twee ronden na Hamilton, net als Raikkonen. Vettel bleef doorrijden op zijn zachte banden.

Lewis Hamilton - Mercedes
Lewis Hamilton - Mercedes
Bij Red Bull Racing namen ze vervolgens de beslissing om Ricciardo het teamorder te geven om de snellere Verstappen door te laten voor plaats vier. De Red Bull's draaiden snellere tijden dan bij Mercedes en naderden op de Zilveren Pijlen. De dominante wagens hadden nog nooit zoveel concurrentie dit seizoen. Vettel maakte pas in de 32ste ronde zijn pitstop en probeerde de rest van de race uit te rijden op medium-banden. De Duitser kwam als zesde de baan weer op, achter zijn Finse teamgenoot. Verstappen kwam dichter op Rosberg, maar kreeg het teamorder om zijn banden te sparen voor het slot van de race. De Duitser van zijn kant kwam ook dichter op Hamilton, maar daarna stabiliseerde het verschil bij zo'n vier seconden. Zijn voorsprong op Verstappen stabiliseerde zich ook: telkens als de Nederlander dreigde in zijn DRS-zone te geraken, reed Rosberg de snelste raceronde. Valtteri Bottas behaalde inmiddels de hoogste genoteerde snelheid ooit in een F1-race: 372,54 km/u. In het vorige decennium reed Juan Pablo Montoya, in een Williams-BMW, 372,6 km/u maar dat was in een testsessie. 

Lewis Hamilton - Mercedes AMG Petronas Formula One Team
Lewis Hamilton - Mercedes AMG Petronas Formula One Team
Na een pitstop van Raikkonen maakte Rosberg een foutje bij het dubbelen en Verstappen rook zijn kans. De Nederlander plaatste zijn Red Bull naast de Mercedes, maar remde te laat en Rosberg behield zijn tweede plek. Bij het weer opkomen van de baan blokkeerde Verstappen enigszins Carlos Sainz Jr. Ricciardo kwam wat later ook binnen voor zijn laatste setje banden. De Australiër draaide plots rondjes die twee seconden sneller waren dan de Mercedessen op kop. Hij naderde met zevenmijlslaarzen op Vettel die nog steeds vierde was. Verstappen kwam in de slotfase weer dichter op Rosberg, maar deze laatste werd geholpen door Vettel die de Red Bull-piloot onder druk zette. Ricciardo kwam op zijn beurt nog steeds dichter op de Duitser en de driestrijd leek voor een mooi einde van de race te gaan zorgen. Bij een aanval van de voormalige wereldkampioen sneed Verstappen de chicane af. Een vloekende Vettel eiste dat Verstappen hem doorliet, maar dat deed deze laatste niet. Hierdoor kon Ricciardo een aanval plaatsen op de Duitser maar na een erg nipt duel doorheen de chicane kon de Ferrari-rijder zijn vierde plek bewaren. 

Max Verstappen
Max Verstappen
Na het overschrijden van de finishlijn liet Vettel duidelijk zijn onbegrip blijken ten aanzien van Verstappen. De Duitser zou echter gelijk krijgen en Verstappen kreeg vijf seconden aan de broek en zakte terug tot plaats vijf, achter Ricciardo. Raikkonen werd zesde, vóór Hulkenberg en Bottas. Massa werd negende nadat hij heel de race in de weg had gereden van Sergio Perez. Voor eigen publiek werd de Mexicaan tiende. Ericsson reed na zijn ongeval in de eerste ronde een ijzersterke race in zijn bescheiden Sauber en werd elfde. In de titelstrijd heeft Rosberg nog steeds genoeg aan één tweede en één derde plaats mocht Hamilton de laatste twee races winnen. Indien Rosberg echter in Brazilië wint, is de titel reeds binnen voor de Duitser. In de strijd om de vierde plaats bij de constructeurs blijft het erg spannend. Force India-Mercedes heeft nu negen punten voor op Williams-Mercedes.
 

Foto's: Racing International Photography



  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons