van der Horst

Monaco: Rosberg verslaat gefrustreerde Hamilton - Bianchi schenkt Marussia punten

Podium GP Monaco 2014
Podium GP Monaco 2014
Net als vorig seizoen won Nico Rosberg de meest prestigieuze F1-wedstrijd van het seizoen. Gestart vanaf pole behield de Duitser de leiding en in een wedstrijd met traditioneel quasi geen inhaalacties kon zijn ploegmakker Lewis Hamilton daar niks tegen inbrengen. Hamilton van zijn kant uitte, voor de zoveelste keer, zijn frustratie op Mercedes via de boordradio en moest in de eindfase nog een sterke Ricciardo afhouden. Wereldkampioen Vettel viel reeds vroeg uit, terwijl Marussia van de vele neutralisaties profiteerde om zowaar de eerste punten te grijpen.
  • St. Paul
Kimi Räikkönen - Ferrari
Kimi Räikkönen - Ferrari
Kimi Räikkönen kende een uitstekende start, ging voorbij aan ploegmaat Fernando Alonso maar zag zich geblokkeerd achter beide wagens van Red Bull, waar Vettel zijn Australische teamgenoot Ricciardo was gepasseerd. Na een eerste neutralisatie, vanwege de Force India van Perez in de muur aan Mirabeau, kreeg de regerende wereldkampioen echter wederom mechanische pech en moest opgeven. Räikkönen reed op dat ogenblik op een virtuele podiumplaats, maar hij kreeg een lekke band tijdens een tweede Safety Car-fase. De Fin zou uiteindelijk 12de worden na een te riskante inhaalactie op Kevin Magnussen.

Nico Rosberg - Mercedes AMG
Nico Rosberg - Mercedes AMG
Die tweede Safety Car-fase zal nog wat stof doen opwaaien bij Mercedes. De psychologische oorlogsvoering die Hamilton in de pers gestart was tegen Rosberg, duurde voort via de radio tijdens de wedstrijd. De Brit kon niet begrijpen waarom beide wagens tegelijk werden binnengeroepen tijdens die fase. Hoewel hij geen tijd verloor, kon hij zeker ook niet profiteren, want het zou de enige pitstop blijken te zijn. Volgens Hamilton had het team hem meteen na de crash (die aanleiding was voor de neutralisatie) moeten binnenroepen; een gok, maar wel één die hem de leiding in de race had kunnen opleveren. Hamilton had via de radio openlijk kritiek op de strategie van het team en ook na de wedstrijd gunde hij geen blik aan Rosberg. De oorlog, die aanvankelijk eerder een wens was van sommige media met nostalgie naar Alain Prost en Ayrton Senna, lijkt nu echt gestart. Tegen het einde moest Hamilton het nog een stuk rustiger aan doen volgend, naar eigen zeggen, problemen met zijn zicht, maar Ricciardo kon geen echte aanval meer plaatsen. Fernando Alonso werd vierde en was daarmee de laatste in dezelfde ronde als de Silberpfeilen.

Nico Hülkenberg - Sahara Force India
Nico Hülkenberg - Sahara Force India
Nico Hülkenberg was wederom ijzersterk en pakte een 5de plaats voor Force India. McLaren leek op weg naar een 6de en 7de plaats, maar het werd uiteindelijk Jenson Button 6de en Kevin Magnussen 10de vanwege een vreemd manoeuvre van Räikkönen. De Fin wilde in de slotfase van de wedstrijd in de Loews-haarspeldbocht voorbij gaan aan de Deense McLaren-rijder, maar schatte de situatie verkeerd in en tikte zacht de muur aan. Zeven en acht waren Felipe Massa (Williams) en Romain Grosjean (Lotus), maar het grootste nieuws kwam er achteraan het veld. Jules Bianchi werd dankzij een sterke wedstrijd, én dankzij acht opgaves, negende en pakt zo de allereerste punten voor het bescheiden Russische team Marussia. Normaliter was de Fransman zelfs achtste maar hij kreeg nog vijf seconden straftijd aan de broek wegens een opeenvolging van fouten doorheen de wedstrijd.

Jules Bianchi - Marussia
Jules Bianchi - Marussia
Die foutenreeks begon bij de start, waar Pastor Maldonado niet tijdig weggeraakte voor de formatieronde. De Venezolaan moest starten uit de pitlane, waardoor zijn plaats op de grid leeg diende te blijven. Zowel Gutierrez als Marussia-rijders Chilton en Bianchi schoven echter een plaatsje op, wat elk een straftijd van vijf seconden opleverde bij hun volgende stop. Gezien de GP in Monaco doorgaans afgewerkt wordt met slechts één pitstop, gebeurde die tijdens een neutralisatie en laat nu net het uitzitten van die tijdstraf in dergelijke context niet toegelaten zijn. Gevolg was dat Bianchi opnieuw een tijdstraf kreeg van vijf seconden, maar gezien hij niet meer langs de pits passeerde, werd die straftijd bij zijn positie in het klassement geteld, waardoor Romain Grosjean een plaatsje kon opschuiven in die klassering. De twee punten gekoppeld aan de negende plaats zijn, zeker gezien de gridpenalty vanochtend wegens het wisselen van versnellingsbak, evenwel onverhoopt voor Marussia en mogelijk zelfs cruciaal in de overlevingsstrijd voor het vrij nieuwe team. De troepen van John Booth springen in de tussenstand namelijk over Sauber en strijken door de puntenscore van vandaag waarschijnlijk op het einde van het jaar een deel van de TV-gelden op.

Nico Rosberg - Prins Albert II van Monaco
Nico Rosberg - Prins Albert II van Monaco
In de tussenstand van het wereldkampioenschap neemt Nico Rosberg de leiding over. De Duitser telt dankzij zijn tweede zege in Monaco op twee jaar nu vier punten meer dan teamgenoot Lewis Hamilton: 122-118. Derde is Fernando Alonso met exact de helft van leider Rosberg. Bij de constructeurs is de top 3: Mercedes 240, Red Bull Racing 99 en Ferrari 78. De volgende wedstrijd is de Grote Prijs van Canada over twee weken.

Uitslag Race F1 Grote Prijs van Monaco 2014

#RijderTeamResultaat
1.Nico RosbergMercedes78 ronden in 1:49:27.661
2.Lewis HamiltonMercedes+ 9.2 sec.
3.Daniel Ricciardo Red Bull Racing - Renault+ 9.6 sec.
4.Fernando AlonsoFerrari+ 32.4 sec.
5.Nico Hulkenberg Force India - Mercedes+ 1 ronde
6.Jenson ButtonMcLaren - Mercedes+ 1 ronde
7.Felipe MassaWilliams - Mercedes+ 1 ronde
8.Romain Grosjean Lotus - Renault+ 1 ronde
9.Jules BianchiMarussia - Ferrari+ 1 ronde
10.Kevin Magnussen McLaren - Mercedes+ 1 ronde
11.Marcus EricssonCaterham - Renault+ 1 ronde
12.Kimi RäikkönenFerrari+ 1 ronde
13.Kamui KobayashiCaterham - Renault+ 3 ronden
14.Max ChiltonMarussia - Ferrari+ 3 ronden
15.Esteban GutiérrezSauber - FerrariDNF
16.Valtteri BottasWilliams - MercedesDNF
17.Jean-Éric VergneScuderia Toro Rosso - RenaultDNF
18.Adrian Sutil Sauber - FerrariDNF
19.Daniil KvyatScuderia Toro Rosso - RenaultDNF
20.Sebastian VettelRed Bull Racing - RenaultDNF
21.Sergio PérezForce India - MercedesDNF
22.Pastor Maldonado Lotus - RenaultDNF

Foto's: Georges De Coster



  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons