van der Horst

Monza: Strategische motorwissel bij Red Bull Racing, McLaren en Toro Rosso

Jenson Button - McLaren-Honda
Jenson Button - McLaren-Honda
McLaren-Honda paste het truukje met een niet noodzakelijke motorwissel reeds toe bij de vorige GP-meeting in Spa en doet dat dit weekend opnieuw. Het Britse team wordt nu in die strategie gevolgd door onder meer Red Bull Racing en Toro Rosso, waarbij Daniel Ricciardo de grootste penalty opstrijkt met maar liefst vijfentwintig plaatsen straf op de grid; nog steeds slechts de helft van McLaren-rijders in Spa weliswaar.
  • STX Motorhomes
Monza en Singapore, twee Grote Prijzen die qua karakateristieken ver uit elkaar liggen. Waar in Monza enerzijds inhalen een koud kunstje moet zijn en anderzijds de Mercedes-krachtbronnen zowat de dominanste vertoning van het seizoen kunnen leveren, is bij de Grote Prijs van Singapore traditioneel een goede startpositie belangrijker en wordt het nadeel van een minder krachtige motor ietwat weggevaagd. Dat daar de grootste kansen op een goed resultaat liggen, weet men ook bij McLaren, Red Bull Racing en Scuderia Toro Rosso en dus wisselen die drie teams dit weekend reeds een  krachtbron, met bijhorende straf, om vervolgens tijdens de latere GP's nog een extra krachtbron ter beschikking te hebben.

Max Verstappen - Toro Rosso
Max Verstappen - Toro Rosso
De geplande exacte straffen verschillen evenwel van rijder tot rijder. Zo zullen Fernando Alonso, Jenson Button, Daniel Ricciardo, Daniil Kvyat en Carlos Sainz allemaal tweemaal de motor wisselen, terwijl verwacht wordt dat Max Verstappen enkel op zaterdag een nieuwe krachtbron zal laten monteren en dus een lichtere straf van 10 plaatsen terug zal krijgen. De reden waarom de Renault-aangedreven teams mee in de tango springen, valt mogelijk te zoeken in de aankondiging van de Franse motorboer dat upgrades voor de Renault Energy F1-2015 op zich zullen laten wachten. Met deze extra krachtbronnen, zouden alle teams zonder extra straffen het einde van het seizoen moeten kunnen halen, in theorie...

Foto's: Georges De Coster  • Skylimit Events

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons