van der Horst

Oostenrijk: Hamilton wint na zoveelste botsing met Rosberg

Max Verstappen, Lewis Hamilton en Kimi Raikkonen
Max Verstappen, Lewis Hamilton en Kimi Raikkonen
Na een opwindend slot van de Grote Prijs van Oostenrijk boekte Lewis Hamilton zijn derde zege van het seizoen. Wat leek uit te draaien op een erg spannend duel tussen beide titelkandidaten, eindigde in mineur na alweer een botsing. Beide rijders staan nog onder toezicht van de koersdirectie en de uitslag kan dus nog veranderen. Max Verstappen en Kimi Raikkonen profiteerden en namen plaats op het podium naast de wereldkampioen. Rosberg kwam nog als vierde over de streep. Jenson Button werd knap zesde voor McLaren-Honda.
Start Grote Prijs van Oostenrijk 2016
Start Grote Prijs van Oostenrijk 2016
Ondanks regen in de GP2- en GP3-wedstrijden was het droog bij de start van de F1-race. Mercedes vertrok op ultrazachte banden, terwijl men bij Ferrari en bij Red Bull Racing koos voor de superzachte variant. Bij de start nam Hamilton de leiding, gevolgd door Button en Raikkonen. Hülkenberg kende een slechte start vanop de eerste startrij en zou gedurende heel de wedstrijd verder achteruit zakken alvorens op te geven. Rosberg, vertrokken als zevende na zijn straf wegens wissel van de versnellingsbak, was reeds vijfde. Vanzelfsprekend zakte Button terug tegen de toppers, maar zou uiteindelijk zoals gemeld toch knap zesde worden. Zodra Button en Hülkenberg wegvielen uit de strijd vooraan, was de stand: Hamilton, Raikkonen, Rosberg, Verstappen, Ricciardo en Vettel. In de elfde ronde kwam Rosberg binnen voor zijn zachte banden, een gok want hierna bevond hij zich in het verkeer. Toch bleek dit de juiste keuze, want hij won tijd op zijn teamgenoot die rondreed op versleten ultrazachte banden. Met de kans op regen, die echter nooit zou vallen, koos men er bij Mercedes voor om Hamilton zo lang mogelijk buiten te laten. 

Kimi Raikkonen - Scuderia Ferrari
Kimi Raikkonen - Scuderia Ferrari
Rosberg reed zodanig snel dat hij Hamilton, Raikkonen en beide Red Bulls achter zich liet nadat die hun eerste pitstop hadden afgewerkt. Ferrari liet Raikkonen te lang doorrijden waardoor hij achter de Red Bull's terug de baan op kwam. Vreemd genoeg liet men Sebastian Vettel, op kop, nog veel langer doorrijden. Rosberg kwam met meer dan een seconde per ronde dichter op de viervoudige wereldkampioen, maar nog riep Ferrari hem niet binnen waarna ze de rekening gepresenteerd kregen: op volle snelheid klapte een achterband bij Vettel, de Ferrari crashte en de safety car kwam de baan op. Bij de herstart kon Rosberg meteen een kloofje slaan op Hamilton, die onder druk werd gezet door Verstappen. Ricciardo en Raikkonen volgden. Al snel reden beide Mercedes-rijders, met Rosberg iets sneller, met een seconde per ronde weg van Verstappen. Beide kemphanen wisselden voortdurend elkaar af als eigenaar van de snelste raceronde waardoor het verschil tussen beide constant bleef, schommelend rond de anderhalve seconde. Na een foutje van de Duitser, bleef daar echter nog maar een halve seconde van over. Zonder problemen maakte hij hier echter weer bijna twee seconden van. 

Nico Rosberg - Mercedes AMG Petronas Formula One Team
Nico Rosberg - Mercedes AMG Petronas Formula One Team
In tegenstelling tot de andere toppers dienden beide Mercedes-piloten evenwel nog te pitten. Hamilton koos zachte banden, Rosberg superzachte en behield zijn voordeel op zijn teamgenoot. Verstappen nam de leiding over, maar al snel werd hij opgeslokt door de dominante Mercedessen. Vervolgens gingen beide titelkandidaten vol in de aanval waarbij er handig rond achterliggers diende gemanoeuvreerd te worden. In de nagelbijtende laatste tien ronden kon Rosberg telkens voorsprong genoeg nemen om Hamilton in de DRS-zones achter zich te houden. Tot de laatste ronde. Hamilton kwam op de rechte lijn tussen eerste en tweede bocht naast Rosberg te staan die de binnenkant koos. Bij het remmen schoot de Duitser, die last had van zijn remmen, iets te ver door en dwong de Brit langs buiten. Vervolgens kwam Hamilton terug de baan op waarbij hij de wagen van Rosberg raakte. Met een afgescheurde voorvleugel werd de Duitser nog vierde, maar de laatste inkt zal hierover, andermaal, nog niet gevloeid zijn aangezien beide piloten mogelijk nog een straf kunnen krijgen. 

Max Verstappen - Red Bull Racing
Max Verstappen - Red Bull Racing
Verstappen profiteerde en pakte een knappe tweede plaats in een wedstrijd waarin hij opvallend Ricciardo ruim de baas was. Raikkonen boekte zijn vierde podiumplaats, een troostprijs na alweer een tegenvallend resultaat voor de Roden. Button werd na een erg sterke prestatie beloond met een zesde plaats voor McLaren. Achter hem vinden we nog Romain Grosjean, Carlos Sainz, Valtteri Bottas en Pascal Wehrlein die een indrukwekkend weekend in zijn Manor ziet beloond worden met een puntje. In de tussenstand om de titel heeft Rosberg nog maar elf punten voorsprong op Hamilton. Bij de constructeurs is de spanning iets minder: Mercedes heeft reeds 103 punten meer dan Ferrari.
 

Uitslag Grote Prijs van Oostenrijk 2016

#RijderTeamResultaat
1.Lewis HamiltonMercedes1u27:38.107
2.Max VerstappenRed Bull+5.719
3.Kimi RaikkonenFerrari+6.024
4.Nico RosbergMercedes+16.710
5.Daniel RicciardoRed Bull+30.981
6.Jenson ButtonMcLaren+37.706
7.Romain GrosjeanHaas+44.668
8.Carlos Sainz Jr.Toro Rosso+47.400
9.Valtteri BottasWilliams-1 ronde
10.Pascal WehrleinManor-1 ronde
11.Esteban GutierrezHaas-1 ronde
12.Jolyon PalmerRenault-1 ronde
13.Felipe NasrSauber-1 ronde
14.Kevin MagnussenRenault-1 ronde
15.Marcus EricssonSauber-1 ronde
16.Rio HaryantoManor-1 ronde
17.Sergio PerezForce India-1 ronde
 Fernando AlonsoMcLarenOpgave
 Nico HülkenbergForce IndiaOpgave
 Felipe MassaWilliamsOpgave
 Sebastian VettelFerrariOpgave
 Daniil KvyatToro RossoOpgave

Foto's : Racing International Photography



  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons