van der Horst

Rusland: Mercedes wereldkampioen - Hamilton wint allereerste Russische GP

Lewis Hamilton - Mercedes
Lewis Hamilton - Mercedes
Mercedes heeft na zijn negende dubbel van het seizoen de constructeurstitel beet, de eerste nog maar voor het Duitse merk. Hamilton van zijn kant mag de geschiedenis in gaan als de allereerste winnaar van de Russische Grote Prijs. De Brit had geen tegenstand aangezien Rosberg al in de eerste ronde de pits in moest. De Duitser reed vervolgens een ijzersterke wedstrijd en werd toch nog tweede. Bottas pakte zijn vijfde podium van het jaar.
Lewis Hamilton behield na de start de leiding, maar Nico Rosberg kon dankzij een goede slipstream op het lange rechte stuk aan start/finish toch nog een aanval plaatsen. Hierbij blokkeerde de Duitser zo zwaar zijn banden dat zijn
Start GP van Rusland
Start GP van Rusland
Mercedes last had van enorme vibraties. Na Hamilton te hebben door gelaten om een straf te vermijden, zat er helaas niets anders op dan te komen pitten voor nieuwe banden. Exact hetzelfde verhaal bij Felipe Massa die, na zijn achttiende kwalificatietijd, niet zijn beste weekend had. Mercedes AMG behield voor Rosberg evenwel de eenstopstrategie en zo wist de Duitser meteen wat hem te doen stond de resterende 53 ronden; damage control en vooral de Pirelli's sparen. Hamilton werd in de openingsfase op de voet gevolgd door een eens te meer indrukwekkende Valtteri Bottas. Achter de Fin moesten Jenson Button, Fernando Alonso en Jean-Eric Vergne al gouw hun meerdere erkennen tegenover het tempo van de Mercedes. 

Vergeleken met de bij momenten sensationele GP2-wedstrijden was deze F1-wedstrijd vrij rustig. Tot de pitstops halfweg waren er geen noemenswaardige gebeurtenissen vooraan. Gezien de opvallend lage bandenslijtage voerde iedereen één pitstop uit, Pirelli had bij gebrek aan data over het nieuwe circuit namelijk een relatief conservatieve keuze gemaakt bij het nomineren van de bandensoorten. Hamilton behield de leiding met een twintigtal
Valtteri Bottas - Williams-Mercedes
Valtteri Bottas - Williams-Mercedes
seconden vóór op de terug opgeklommen Rosberg. Bottas, Button en Kevin Magnussen maakten de top vijf vol. Massa, die net als Rosberg al in de eerste ronde nieuwe banden was gaan halen, stopte ook voor nieuwe banden gezien Williams de Braziliaan op het zachte rubber terug de baan had opgestuurd in de eerste ronde. Rosberg koos er echter voor om door te rijden, de goede keuze zo bleek, want terwijl Massa buiten de punten eindigde, pakte Rosberg een erg mooie tweede plaats met banden die nagenoeg de hele wedstrijd zijn meegegaan.

Achter Bottas zetten beide McLaren's de kroon op een goed weekend met een vierde plaats voor Button en een vijfde voor Magnussen. Dat resulteerde dus in een volledige top vijf voor Mercedes als motorleverancier. De overige punten gingen naar Fernando Alonso, Daniel Ricciardo, Sebastian Vettel, Kimi Raikkonen en Sergio Perez. Massa werd elfde, terwijl de Rus Daniil Kvyat, die vanop een uitstekende vijfde plek kon vertrekken, net als zijn ploegmakker Vergne in de race helemaal terug zakte met zijn Toro Rosso. Het leek er op dat Toro Rosso de set-up eerder op de kwalificaties had geënt waardoor het Italiaanse team ietwat door het ijs zakte tijdens de Grote Prijs zelf.

In de titelstrijd vergroot Hamilton uiteraard zijn voorsprong op Rosberg. Met nog drie wedstrijden te gaan, inclusief de dubbele punten in Abu Dhabi, heeft de Brit zeventien punten meer dan de Duitser. Bij de
Bernie Ecclestone met de Russische president Vladimir Poetin
Bernie Ecclestone met de Russische president Vladimir Poetin
constructeurs is Mercedes dus voor het eerst in zijn geschiedenis wereldkampioen. Toen het merk halverwege de jaren vijftig domineerde met Juan Manuel Fangio en Stirling Moss was er immers nog geen constructeurskampioenschap. In de strijd om de derde plaats achter Red Bull-Renault heeft Williams-Mercedes nu 28 punten voor op Ferrari terwijl McLaren-Mercedes weer over Force India-Mercedes wipt in het duel om plaats vijf.

Uitslag Race F1 Grote Prijs van Rusland 2014

#RijderTeamResultaat
1.Lewis HamiltonMercedes53 ronden in 1:31:50.744
2.Nico RosbergMercedes+13.6
3.Valtteri BottasWilliams - Mercedes+17.4
4.Jenson ButtonMcLaren - Mercedes+30.2
5.Kevin Magnussen McLaren - Mercedes+53.6
6.Fernando AlonsoFerrari+60.0
7.Daniel Ricciardo Red Bull Racing - Renault+61.8
8.Sebastian VettelRed Bull Racing - Renault+66.1
9.Kimi RäikkönenFerrari+78.8
10.Sergio PérezForce India - Mercedes+80.0
11.Felipe MassaWilliams - Mercedes+80.8
12.Nico Hulkenberg Force India - Mercedes+81.3
13.Jean-Éric VergneScuderia Toro Rosso - Renault+97.2
14.Daniil KvyatScuderia Toro Rosso - Renault+1 ronde
15.Esteban GutiérrezSauber - Ferrari+1 ronde
16.Adrian Sutil Sauber - Ferrari+1 ronde
17.Romain Grosjean Lotus - Renault+1 ronde
18.Pastor Maldonado Lotus - Renault+1 ronde
19.Marcus EricssonCaterham - Renault+2 ronden
20.Kamui KobayashiCaterham - Renault+32 ronden
21.Max ChiltonMarussia - Ferrari+44 ronden


Foto: Georges De Coster



  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons