van der Horst

Rusland: Mercedes wint na pech bij Ferrari

Lewis Hamilton - Mercedes
Lewis Hamilton - Mercedes
Lewis Hamilton is er in Rusland in geslaagd zijn 82ste overwinning te behalen, zo'n vier seconden voor teamgenoot Valtteri Bottas. Polesitter Charles Leclerc sloot kort erna aan op de derde positie. Mercedes kon de dubbelzege voornamelijk binnenrijven omdat het de pitstops kon afwerken tijdens een virtuele safety car, die door de opgave van Sebastian Vettel geactiveerd werd. Leclerc verloor hierdoor de zege. Red Bull sloot aan op de posities vier en vijf.
  • Prospeed Competition
Bij de start kwam Leclerc goed weg en kon hij in eerste instantie zijn eerste plek behouden. Teamgenoot Vettel was ook goed gestart en kon slipstreamen bij zijn teamgenoot en zo niet alleen de tweede, maar ook de eerste positie innemen na de eerste bocht. Carlos Sainz kwam ook goed weg en kon profiteren van de mindere grip van de medium banden bij de Mercedes-rijders om zo de vierde plek in te palmen ten koste van Bottas.

Na de derde bocht kwam de safety car op de baan. Romain Grosjean stond er immers in de muur nadat hij een duw gekregen had van Antonio Giovinazzi, die op zijn beurt ingesloten zat tussen de Fransman en Daniel Ricciardo. Deze laatste liep door het incident een lekke band op en moest de race als laatste hervatten. Later in de race moest de Australiër nog opgeven.

Na de herstart wijzigden er geen posities vooraan. In de zevende ronde kon Bottas wel zijn vierde plek terugnemen van Sainz. Ondertussen vroeg Ferrari tot drie keer toe aan Vettel om de eerste plaats aan Leclerc te geven, maar dat weigerde de Duitser. Uit de communicatie was af te leiden dat er afgesproken was dat Leclerc de slipstream aan zijn teamgenoot moest geven, maar dat in ruil zijn eerste positie gewaarborgd ging blijven. Toen Vettel dus niet inging op het verzoek, schakelde het team over naar "plan C". Ondertussen was Verstappen, als negende gestart, aan een goede remonte bezig en haalde hij ook Sainz in de zeventiende ronde in om P5 over te nemen.

Sebastian Vettel - Ferrari
Sebastian Vettel - Ferrari
Dat plan C van Ferrari bracht Leclerc op het einde van de 22ste ronde binnen. Vettel stopte vier ronden later en Leclerc reed twee seconden voor zijn teamgenoot. De switch was met de strategie dus toch uitgevoerd. Vettel kreeg echter al diezelfde ronde problemen. In de derde sector verloor de Duitser het vermogen van de bolide en moest hij noodgedwongen zijn Ferrari parkeren. Dat bracht de virtuele safety car naar buiten, wat voor Mercedes het teken was om ook binnen te komen. Aangezien het tijdverlies van een pitstop tijdens VSC zo'n tien seconden minder is, slaagde Mercedes erin om Hamilton vóór Leclerc de baan op te krijgen. Bottas sloot net achter de Fransman aan.

Nadat er enkele seconden met groen gezwaaid werd, verremde George Russell zich en knalde hij in de muur. Hierdoor kwam de safety car op de baan. Ferrari besloot toen om Leclerc binnen te halen en hem ook zachte banden te geven, net als Mercedes. Leclerc kwam zo als derde terug op de baan.

Vervolgens probeerde Leclerc enkele keren om Bottas voorbij te gaan, maar geen enkele poging was succesvol. De Fransman moest ook af en toe zich wat laten terugzakken om overhitting tegen te gaan. Zo won Hamilton comfortabel de race en vervulde Bottas ook zijn rol met verve. Leclerc moest vrede nemen met de laatste podiumplek. Na hen volgde de indrukwekkende inhaalrace van Max Verstappen, maar zeker ook van Alexander Albon, die vanuit de pitlane gestart was.

Sainz werd 'best of the rest', net voor Sergio Perez. Iets verderop finishte Kevin Magnussen als achtste, maar omdat hij de eerste bocht afgesneden had tijdens zijn duel met Perez, kreeg hij vijf seconden straftijd en moest hij dus Lando Norris voor zich dulden. Nico Hülkenberg sloot de top tien af.

Uitslag Race F1 Rusland F1 Grote Prijs van Rusland 2019

#RijderTeamResultaat
1.Lewis HamiltonMercedes1u33:38.992
2.Valtteri BottasMercedes+3.829s
3.Charles LeclercFerrari+5.212s
4.Max VerstappenRed Bull Racing Honda+14.210s
5.Alexander AlbonRed Bull Racing Honda+38.348s
6.Carlos Sainz Jr.McLaren Renault+45.889s
7.Sergio PérezRacing Point BWT Mercedes+48.728s
8.Lando NorrisMcLaren Renault+57.749s
9.Kevin MagnussenHaas+58.779s
10.Nico HülkenbergRenault+59.841s
11.Lance StrollRacing Point BWT Mercedes+60.821s
12.Daniil KvyatScuderia Toro Rosso Honda+62.496s
13.Kimi RäikkönenAlfa Romeo Racing Ferrari+68.910s
14.Pierre GaslyScuderia Toro Rosso Honda+70.076s
15.Antonio GiovinazziAlfa Romeo Racing Ferrari+73.346s
16.Robert KubicaWilliams MercedesDNF
17.George RussellWilliams MercedesDNF
18.Sebastian VettelFerrariDNF
19.Daniel RicciardoRenaultDNF
20.Romain GrosjeanHaasDNF


Foto's: Mercedes Media - Ferrari Media



  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons