van der Horst

Rusland: Wie kan Rosberg nog tegenhouden?

Podium GP van Rusland
Podium GP van Rusland
Dit weekend strijkt het F1-circus neer op het circuit van Sochi voor de vierde manche van het wereldkampioenschap. Het is de derde maal dat er op het Sochi Autodrom de Grote Prijs Formule 1 plaatsvindt en regerend wereldkampioen Lewis Hamilton wist de twee vorige edities op zijn naam te zetten. Kan de Brit in Rusland zijn derde zege pakken, zijn eerste van het seizoen en tevens zijn eerste sinds zijn derde wereldtitel of is het WK-leider Nico Rosberg dat zijn zegereeks blijft voortzetten? Kan Scuderia Ferrari iets doen aan de blijvende dominantie van Mercedes of zorgt Red Bull Racing voor de ultieme verrassing? We bekijken hoe de kaarten liggen...
  • Prospeed Competition
Start GP van Rusland
Start GP van Rusland
Het Sochi Autodrom is een semi-stratencircuit ontworpen door de Duitse F1-architect Hermann Tilke. De lay-out is een mix van een permanente racebaan rond het pitcomplex en een tijdelijk circuit rond het Olympisch Park, gebouwd naar aanleiding van de Olympische Winterspelen twee jaar geleden. Met zijn 5,848 km is het circuit de derde langste renbaan op de huidige F1-racekalender, na Silverstone en ons eigen Spa-Francorchamps. Net zoals bij de vorig edities, zijn er twee verschillende DRS-zones voorzien waarbij de eerste in de aanloop naar de eerste bocht naar rechts is en de tweede zich aan de overkant van het circuit bevindt, na bocht 11.

Pirelli
Pirelli
Voor dit weekend brengt bandenfabrikant Pirelli naast de mediumbanden wederom zijn meest zachte rubbers mee, namelijk de super-soft en de softs. Met deze banden wordt tevens dezelfde samenstelling van rubbers gebruikt als in de eerste drie wedstrijden van dit seizoen. Elke piloot krijgt naar keuze dertien sets tot zijn beschikking, maar moet die selectie zo'n drie maanden voor de start van de wedstrijd bekendmaken bij de Italiaanse bandenleverancier. Eerder werden de bandenkeuze van de rijders voor dit race weekend publiek gemaakt en het valt op dat voor deze Grote Prijs geen enkele rijder een andere keuze van banden heeft dan zijn eigen teamgenoot. Elk team, met uitzondering van Manor, selecteert maar voor één set van de medium compound.

Kimi Raïkkönen - Sebastian Vettel
Kimi Raïkkönen - Sebastian Vettel
Met een krachtbron-update, is het Steigerend Paard uit Maranello niet uit te sluiten voor de zege aanstaande zondag. Sebastian Vettel en Kimi Räikkönen lieten twee weken geleden een eventuele kans op de overwinning aan hun (gebroken Ferrari-) neus voorbijgaan en willen in Rusland er alles aan doen om de WK-leiders in de tabellen bij te benen. Volgens enkele insiders zou de Ferrari vergeleken met de Mercedes nog slechts één tiende van een seconde verwijderd zijn. Na een ijzersterke wedstrijd in China willen de jongens van Red Bull Racing dit weekend ongetwijfeld bevestigen dat zij ook een grote sprong voorwaarts hebben gemaakt. Zeker Daniil Kvyat wil zijn prestatie van twee weken geleden nogmaals overdoen voor de ogen van zijn thuispubliek.

Valtteri Bottas Williams Martini Racing
Valtteri Bottas Williams Martini Racing
Wie zal er strijden voor de overige puntenscorende posities? Kan het wereldkampioenen-duo van McLaren-Honda, Jenson Button en Fernando Alonso, eindelijk punten scoren of blijft het ook deze keer weer bij dat ene puntje op de tabellen staan - dat onze landgenoot Stoffel Vandoorne scoorde in Bahrein? Ook Toro Rosso is niet uitgesloten om wederom punten te sprokkelen met de jonge talentvolle rijders Max Verstappen en Carlos Sainz Junior. Ook Romain Grosjean wil na het debacle in China terug goede punten grijpen voor het team van Gene Haas en teamgenoot Esteban Gutierrez aast evenzeer op zijn eerste punten van het seizoen. En kan Williams, dat toch ook met een Mercedes-krachtbron toert, eindelijk terug meedingen voor een podiumplaats tegen Red Bull Racing en Ferrari? Zou er ook een vervolg komen van de harde strijd tussen de twee Finnen? We weten het dit weekend!

De kwalificatie is live te volgen op de Franstalige zender La Deux om 13u55 . De uitzending voor de Grote Prijs van China start zondag op dezelfde zender, en dit vanaf 13u30. En op Play Sports van Telenet kan u eveneens terecht voor de uitzending waarbij Peter Baert en Kris Wauters u van commentaar voorzien.

Foto's: Racing International Photography, Pirelli Motorsport & Georges De Coster




  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons