van der Horst

Familie Racedagen: Nabeschouwing Mathieu Detry en Maxime Potty

Mathieu Detry en Maxime Potty beleefden aan het stuur van de VW Golf GTI TCR #52 een bewogen weekend op het circuit van Zandvoort, ter gelegenheid van de tweede manche van de TCR Benelux. De pole positie voor beide rijders en het podium voor Mathieu in de tweede Sprint waren niet genoeg om de ontgoocheling na een lekke band en een schuiver – bij het ontwijken van een andere rijder – te laen vergeten. De puntenoogst was niet zo groot als verwacht, maar Maxime en Mathieu kijken nu al uit naar de volgende manche, op 3 en 4 juni in Zolder.
  • Dreamdrive
Soms lijkt alles er goed uit te zien, maar dan zorgen kleine zandkorreltjes er voor dat een goedlopende machine stokt. Op het circuit van Zandvoort, waar ongeveer 100.000 mensen aanwezig waren om de demo’s van Max Verstappen te bewonderen en de spannende wedstrijden mee te maken, beleefden de deelnemers van de TCR Benelux een bewogen tweede weekend.
 
Dat was zeker het geval voor Maxime Potty en Mathieu Detry, de twee rijders van de VW Golf GTI TCR #52 van Team WRT. Vrijdag hadden de twee kerels van 17 en 20 jaar tijdens de kwalificaties de pole positie veroverd. Het resultaat van echt teamwerk, want de beste tijd van elke rijder wordt in aanmerking genomen om de kwalificatietijd te bepalen. Maxime zette bovendien de snelste tijd van zijn sessie neer, en de rijders van Team WRT wierpen zich dus meteen op tot zegekandidaat.

Jammer genoeg verliep het vervolg iets minder rooskleurig.  Zaterdag miste Maxime zijn start van de Qualifying Long Race en hij viel terug naar de vierde plaats. De jonge rijder uit Hamoir vocht echter terug. Na de verplichte rijderswissel nam Mathieu in tweede positie het stuur over… tot een lekke band de wagen naar de negende plek liet zakken. Beide rijders zetten de vijfde tijd van hun rijbeurt neer, meteen ook hun startpositie voor de eerste en derde sprintrace.
 
“Vanaf dan merkten we hoe moeilijk het was om in dit competitieve peloton naar voor te rijden”, bevestigt Jean-François Hemroulle, meervoudig Belgisch kampioen en nu binnen Team WRT verantwoordelijk voor de #52. “De verschillen tussen de wagens en de rijders zijn miniem. Eens je met een probleempje te maken krijgt, is het heel moeilijk om achteraf het verschil te maken en opnieuw wat plaatsen te winnen. Ik vraag me af of de mensen wel weten hoe hoog het niveau van de TCR Benelux is… Je hoeft trouwens maar naar de prestaties van de Belgische rijders in TCR International te kijken: in Spa speelden de Belgen een hoofdrol! Dit kampioenschap is echter een heel goede leerschool voor jonge rijders als Mathieu en Maxime.”
 
Met een vierde en een derde plaats tijdens de sprintraces op zondagochtend scoorde Mathieu Detry belangrijke punten, zowel letterlijk als figuurlijk. “Ik denk dat ik twee mooie wedstrijden heb neergezet”, glimlachte hij. “Toch had ik geen al te goede start. Ik wist echter mooi terug naar voor te rijden. Ik ben blij dat ik met de Golf GTI TCR en het Team WRT een eerste podium heb behaald.”

Maxime Potty is ondertussen al een habitué van zo een comebacks geworden en van op de vijfde plaats mikte hij dan ook op het podium. Een matige start en een klein foutje kostten hem echter wat plaatsen. “In de Hugenholtzbocht lag er wat zand op de piste en ik gleed even weg. Twee concurrenten maakten daarvan gebruik om me binnendoor te passeren. Toen lag ik achtste en hoewel ik nog een plaatsje wist te winnen, was dat niet het resultaat waar ik op gehoopt had.”
 
Bij zijn tweede race van 20 minuten klom Maxime onmiddellijk een plaatsje. Hij maakte nog steeds aanspraak op een plaats bij de eerste vijf toen voor hem Tom Coronel van de baan ging. “Zijn wagen schoof in de bandenmuur en hij botste opnieuw de baan op”, vertelt Max. “Met een reflexbeweging kon ik hem nog net ontwijken, maar de achterkant van mijn wagen brak uit en ik raakte de muur. Game over meteen.”
 
In het kampioenschap bezetten Mathieu Detry en Maxime Potty nu de zevende plaats. “We staan niet waar we willen staan”, stellen ze in koor. “Maar het kampioenschap is nog lang en we gaan er stevig tegenaan. Afspraak in Zolder, op 3 en 4 juni!”

Mathieu Detry en Maxime Potty press  • St. Paul

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons