van der Horst

Zweden: Favorieten laten het voorlopig afweten

Johan Kristoffersson - VW Polo RX Supercar
Johan Kristoffersson - VW Polo RX Supercar
In het Zweedse Holjes motorstadion is het drummen geblazen dit weekend. Voor de eerste en enige keer dit seizoen staan alle rallycrossdisciplines op het menu. Naast de zesde manche van het WorldRX worden ook de derde manche van het Euro RX, Super 1600 en Touring Cars en de vijfde manche van de RX Lites verreden.
Sebastien Loeb - Peugeot 208 Supercar
Sebastien Loeb - Peugeot 208 Supercar
Een overvolle agenda dus met twee kwalificaties op zaterdag voor de World en European Supercars en reeds vier kwaificaties voor de Super1600, Touring Cars en RX Lites.

In natte weersomstandigheden kwamen verschillende toppers reeds in de problemen tijdens de eerste kwalificatie. Seb Loeb draaide de snelste chrono met de Peugeot 208 van Hansen Motorsport voor de Zweedse thuisrijder Johan Kristoffersson in de VW Polo van VW RX Sweden en de verrassende Fin Niclas Grönholm (zoon van) in de OlbergsMSE Ford Fiësta. WK leider Ekström had af te rekenen met een nukkige gaspedaal en scoorde niet. Ook zijn belangrijkste opponent en tweevoudig wereldkampioen Petter Solberg moest puntenloos afdruipen na een aanrijding met de Fransman Jeanney.  Solberg brak hierdoor zijn ophanging en dook de vangrail in, terwijl Jeanney er een lekke band aan overhield. Ook Andreas Bakkerud (ophanging) en Timmy Hansen (spin) scoorden niet naar behoren tijdens Q1.

Loeb reed lek in de tweede Kwalificatie en realiseerde pas de 18de chrono. Maar de schade bleef beperkt en hierdoor schuift hij naar een voorlopige mooie derde plaats. Kristoffersson was opnieuw snel en leidt de debatten. Tijdens Q2 scoorden Bakkerud (2de), Solberg (5de) en Ekström (7de) wel, maar alleen Bakkerud is voorlopig zeker van een plaats binnen de top 12 en dus een halve finale. Op zondag volgen nog twee kwalificaties en daarin mag er niet veel meer mis gaan voor Solberg en Ekström met een voorlopige respectievelijke 15de en 17de plaats.

Geen MDK dit weekend in de derde afspraak van het European RX na problemen met de turbo in het Noorse Hell enkele weken geleden. De wagen van Michaël staat wel in Zweden, maar bij een tuner voor het inbouwen van een nieuwe krachtbron. Het was reeds duidelijk in Mettet dat MDK te weinig power aan boord had om mee te rijden met de top het Europees gebeuren. En met de problemen aan de turbo in Noorwegen erbij werd beslist om een nieuwe krachtbron te laten inbouwen. Er wordt nog getest in Zweden en nadien gaat het richting Frankrijk of Duitsland voor het vervolg van het seizoen voor MDK.

Jochen Coox - VW Polo RX
Jochen Coox - VW Polo RX
Wie er wel bij is als enige Belg is Jochen Coox met zijn VW Polo. Met een 20ste en een 12de chrono staat de VAG-dealer op een voorlopige 17de plaats. Een halve finale lonkt met nog twee kwalificatieheats te gaan voor de meervoudige Belgische kampioen. Wij duiemn alvast voor de sypathieke VW rijder.

Foto's: Johnny Loix
Info: Frieda Loix

 Schrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in FIA World Rallycross Championship op zaterdag 2 juli 2016 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Zweden.
  • LTF

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons