van der Horst

Monza: Ferrari wint op alle fronten – WRT Audi mist nipt podiumplaats

Kessel Racing - Ferrari 458 Italia
Kessel Racing - Ferrari 458 Italia
Ferrari eindigt dus het weekend zoals het begonnen is, bovenaan de tabellen. Het is echter niet de pole SMP Ferrari die het Italiaanse merk de overwinning schenkt maar het Zwitserse Kessel Racing met als rijders Rigon,Ramos en Zampieri. De tweede plaats viel in handen van de ART GP McLaren van het trio Soucek, Parisy en Leclerc. De strijd om de derde plaats bleef spannend tot aan de meet, Caroll op de Gulf McLaren passeerde net voor de aankomst de Belgian Audi Club Team WRT Audi #13. Daarmee werd Verdonck als teammaat van Caroll de best geplaatste Belg en enige landgenoot op het podium. Louis Machiels, ook al op Ferrari, pakte de overwinning in de Pro-Am klasse en werd tevens vijfde algemeen. In de Gentlemen’s Trophy ging de winst opnieuw naar Ferrari met de SOFREV Ferrari 458 Italia van Beaubelique, Goueslard en Blanchimain.
Gulf Racing UK - McLaren MP4-12C
Gulf Racing UK - McLaren MP4-12C
Met zestig wagens op de baan vreesde men voor ongelukken bij de start maar dat viel best mee, op enkele contacten na. Basov, op de pole vertrokken, verloor al snel de leiding aan Philipp Eng. Eng en Buncombe vochten in het begin van de race om de leiding en sloegen een kloof met de rest van het veld. Maar bij de eerste pitstops werd duidelijk dat 60 wagens op de baan toch voor enige opstropping kan leiden en verschillende deelnemers verloren heel wat tijd. Nadat de stops voorbij waren, kwam de leiding in handen van de Kessel Ferrari van Ramos, die de McLaren van Verdonck vooraf ging. De Ferrari bouwde geleidelijk zijn voorsprong uit en zou de leiding niet meer afstaan. Een eerste maal kwam de safety car buiten toen de Vita4One BMW #27 stil bleef staan in de Parabolica, maar de wagen kon op eigen kracht terug vertrekken. De safety car was nog maar net binnen of een sortie van de Gulf McLaren #9 zorgde voor een tweede onderbreking. Doordat twee gedubbelde wagens zich bevonden tussen de Kessel Ferrari en de McLaren van Verdonck kon deze laatste de aansluiting met de leider niet vinden.

Marc VDS Racing - BMW Z4 GT3
Marc VDS Racing - BMW Z4 GT3
Buurman kwam binnen met een lekke band achteraan en gaf het stuur door aan Martin, maar een goede klassering zat er niet meer in voor de BMW #3. Parisy naderde op Verdonck toen de tijd aanbrak voor de tweede reeks pitstops wat weer resulteerde in chaos in de pitstraat. Vooral de RJN Nissan verloor veel tijd en donderde uit de top 10. Even lag Sandström tweede, maar de Zweed liet de deur open in de Lesmo bocht en zag Soucek hem passeren. Terwijl Soucek van de WRT Audi weg reed, zag Sandström nu Caroll opduiken in het zog van zijn wagen en ook Bertolini was niet ver af meer. Sandström haalde alles uit de kast om zijn opponenten af te houden maar zag uiteindelijk de McLaren naast zich opduiken en met 0.028 seconde voorsprong over de lijn gaan.

AF Corse - Ferrari 458 Italia GT3
AF Corse - Ferrari 458 Italia GT3
Geen Belgische overwinning in Monza dus dit jaar, enkel de ProSpeed Porsche van Hennerici/Maassen/Soulet leek mee te kunnen dingen voor de overwinning, maar al na twintig minuten was de race voorbij voor de #75, die de zandbak in dook nadat de ophanging het had begeven. De best geklasseerde landgenoot werd dus Nico Verdonck die voor zijn eerste race met de Gulf McLaren op het podium eindigde. De Belgian Audi Club Team WRT-Audi verloor op het laatste moment die laatste podiumplaats en het trio Stippler/Sandström/Mies werd uiteindelijk vierde.  De andere wagens van het team met Vanthoor/Ortelli/Rast eindigden twaalfde op een ronde en Frey/Halliday/Mayr-Melnhof pakten de zeventiende plaats. Een mooie race reden ook Kumpen/Ide/Winkelhock die op hun Phoenix Audi als zesde over de lijn kwamen, een plaats achter Machiels die met Hommerson en Bertolini bovendien de Pro-Am klasse wonnen.

Nissan GT Academy Team RJN - Nissan GT-R Nismo GT3
Nissan GT Academy Team RJN - Nissan GT-R Nismo GT3
Ondanks een leegloper en veel tijdverlies in de pit werden Leinders/Martin/Buurman achtste; zij zagen zich voorafgegaan door de BMW Z4 van het Thiriet by TDS Racing, die in het kampioenschap debuteerde. We moeten afdalen naar de eenentwintigste plaats om een volgende landgenoot tegen te komen, Wolfgang Reip op de GT Academy Nissan. Franchi werd zevenentwintigste nadat de wagen was stilgevallen op het circuit en Palttala/Moser/Catsburg op de tweede Marc VDS BMW werden als zesendertigste geklasseerd nadat de remmen het begaven. Voor het Boutsen Ginion Racing werd het een race om snel te vergeten; Dermont/Wauters/Vervisch moesten al snel de handdoek in de ring werpen en de Fierlant kwam niet verder dan de eenenveertigste plaats. Tenslotte zien we nog Latinne op de vierenveertigste plaats terwijl de Porsche van Kelders en de “Amerikaanse” ProSpeed Porsche in het opgave park verdwenen.

Uitslag Blancpain Endurance Series Monza 2013

01. Ramos/Rigon/Zampieri (Kessel Racing Ferrari 458 Italia) PRO
02. Leclerc/Parisy/Soucek (ART Grand Prix McLaren MP4-12C) PRO
03. Caroll/Bell/Verdonck (Gulf Racing McLaren MP4-12C) PRO
04. Stippler/Sandström/Mies (Belgian Audi Club Team WRT Audi R8 LMS ultra) PRO
05. Hmmerson/Machiels/Bertolini (AF Corse Ferrari 458 Italia) PAM
06. Kumpen/Ide/Winkelhock (Phoenix Racing Audi R8 LMS ultra) PRO
07. Hassid/Badey (Thiriet by TDS Racing BMW Z4) PAM
08. Martin/Buurman/Leinders (Marc VDS Racing BMW Z4) PRO
09. Primat/Jarvis/Haase (Phoenix Racing Audi R8 LMS ultra) PRO
10. Hummel/Jans/Christodoulou (Black Falcon Mercedes SLS AMG) PAM
11. Howard/Mckenzie/Adam (Beechdean AMR Aston Martin Vantage) PAM
12. Ortelli/Vanthoor/Rast (Belgian Audi Club Team WRT Audi R8 LMS ultra) PRO
13. Andersen/Jenssen (Insight Racing Ferrari 458 Italia) PAM
14. Basov/Skryabin/Guidi (SMP Racing Ferrari 458 Italia) PRO
15. Ordonez/Doherty/Buncombe (Nissan GT Academy Team RJN Nissan GT-R) PAM
16. Mapelli/Clement/Armindo (SMG Challenge Porsche 997 GT3 R) PRO
17. Frey/Halliday/Mayr-Melnhof (Belgian Audi Club Team WRT Audi R8 LMS ultra) PRO
18. Riegel/Stursberg/Westbrook (Haribo Porsche 997 GT3 R) PAM
19. Blanchemain/Beaubelique/Goueslard (SOFREV Auto Sport Promotion Ferrari 458) GTR
20. Garofano/Caccia/ Bontempelli (Kessel Racing Ferrari 458 Italia) GTR
21. Shulzhitskiy/Reip/Pyzera (Nissan GT Academy Team RJN Nissan GT-R) PAM
22. Luhr/Kane/Dumbreck (JRM Nissan GT-R) PRO
23. Goudy/Vannelet/Demoustier (ART Grand Prix McLaren MP4-12C) PAM
24. Barreiros/Guedes (AF Corse Ferrari 458 Italia) GTR
25. Dusseldorp/Sims/parente (Hexis Racing McLaren MP4-12C) PRO

Onze fotografen zorgden eveneens voor een pagina met foto's van de seizoensopener van de Blancpain Endurance Series 2013.

Foto's: Martijn Wouters



Dit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in Blancpain GT Endurance op zondag 14 april 2013 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Monza.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons