van der Horst

Zandvoort: WRT stormt naar Belgische zege aan Noordzeestrand

Belgian Audi Club Team WRT - Audi R8 LMS ultra
Belgian Audi Club Team WRT - Audi R8 LMS ultra
De Belgian Audi Club Team WRT Audi R8 van Laurens Vanthoor en Stéphane Ortelli heeft de zege behaald in de kwalificatierace in Zandvoort. De puntenleiders verschalkten in een uitermate spannende wedstrijd respectievelijk de HTP Gravity Charouz Mercedes van Buhk/Day en de zusterbolide van Mayr-Melnhof/Rast. Reeds van bij het doven van de lichten was WRT-rijder Laurens Vanthoor bij de pinken toen Parente (McLaren) en Simonsen (Mercedes), beiden gestart van op de eerste rij, elkaar raakten in de Tarzan-bocht en de Limburger het commando overnam.
  • Skylimit Events
Vanthoor gaf die leidersplaats luttele ronden later evenwel af aan de zusterwagen bestuurd door teamgenoot René Rast, waarna we het omgekeerde manoeuvre zagen gebeuren na de reeks pitstops. Lange tijd leek WRT op weg naar de dubbel, maar een ontketende Maximilian Buhk snelde in extremis nog langs Niki Mayr-Melnhof. De regerend FIA GT3-kampioen kwam in de eindfase nog aandringen bij Stéphane Ortelli, maar de Monegask bracht de WRT Audi in eerste stelling naar de eindmeet en bezorgde Belgian Audi Club Team WRT zodoende dus de zege. Het zou overigens een totaal feestje worden voor WRT, want de derde wagen van het team klopte af als vierde.

Polesitter Parente had zijn McLaren na het startincident moeten parkeren en zo eindigde de wedstrijd voor de troepen van Sébastien Loeb dus toch nog in mineur. Andreas Simonsen kreeg voor zijn aandeel in de actie een drive-through penalty, maar won met teamgenoot Sergei Afanasiev nog wel de Pro-Am Cup.  De Nissan GT-R van Wolfgang Reip en Mark Shulzhitskiy kwam reeds vroeg in de wedstrijd in de problemen toen de V8 Racing Corvette met Duncan Huisman aan het stuur in het Scheivlak in contact kwam met de Rodrive Lamborghini gepiloteerd door Matheus Stumpf’s. Reip, die het strijdende duo van dichtbij volgde, kon in de snelle bocht een aanrijding niet meer vermijden. Terwijl ook Anthony Kumpen en Enzo Ide een betekenisloze wedstrijd afwerkten en na problemen met de pit speed limiter op meer dan één minuut als twaalfde finisten. Vermelden we nog dat na het vallen van de finishvlag René Rast in de pitlane zowaar werd aangereden door een van de neutrale wagens. Rast hinkte weg en WRT bevestigde vanavond dat de Duitser morgen gewoon kan deelnemen aan de wedstrijd.

Belgian Audi Club Team WRT monopoliseert de top 3 in de Pro-Cup
Belgian Audi Club Team WRT monopoliseert de top 3 in de Pro-Cup
Dankzij hun zege vergroten Laurens Vanthoor en Stéphane Ortelli trouwens hun voorsprong in de tussenstand voor het kampioenschap. Sterker zelfs; dankzij de collectief goede prestaties vandaag kan Belgian Audi Club Team WRT uitpakken met een 1-2-3 in de tussenstand voor die Pro-Cup. Of het Belgische team die overmacht in de tussenstand kan behouden, moet morgen blijken tijdens de hoofdrace, welke wordt afgewerkt vanaf kwart voor twaalf.

Foto's: Racing International Photography



Dit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in FIA GT Series op zaterdag 6 juli 2013 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Zandvoort.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons